Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CNP-urile necăjiţilor, la liber pe Internet. Regulile UE ajung greu în satele din Iaşi

GALERIE
ceplenita
  • ceplenita
- +
Încălcare flagrantă a legislaţiei privind datele cu caracter personal, la Cepleniţa. Reprezentanţii Primăriei au publicat pe site, pentru toată lumea, o serie de documente referitoare la asistaţii social sau persoanele cu handicap care primesc indemnizaţii din fonduri publice. Toate înscrisurile conţin date cu caracter personal - inclusiv CNP-urile. Pe acelaşi site sunt publicate şi declaraţiile de avere ale primarului şi aleşilor, toate cenzurate în privinţa datelor cu caracter personal. La solicitarea „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii ANSPDCP le-au transmis bolnavilor psihic şi asistaţilor de la Cepleniţa să intre pe Internet şi să formuleze plângeri. „Nu ştiam“, ne-a spus primarul comunei.

Câteva zeci de documente care conţin date cu caracter personal erau publice până ieri înainte de închiderea ediţiei noastre pe pagina de Internet a Primăriei din Cepleniţa. Înscrisurile care încalcă flagrant Regulamentul privind protecţia datelor (GDPR) fac referire în principal la dispoziţii prin care municipalitatea aprobă sau sistează acordarea de indemnizaţii sociale. Pe site sunt însă publice şi documente referitoare la alocaţiile pentru susţinerea unor familii din comuna Cepleniţa, dar şi dispoziţii privind angajarea unor asistenţi personali pentru persoane cu handicap. În cazul celor din urmă documente, sunt publice atât CNP-ul asistentului angajat, cât şi al persoanei cu handicap pe care acesta o îngrijeşte.

Câteva exemple

De pe site-ul Primăriei Cepleniţa aflăm, astfel, că, din 2018, A.-C.S., o femeie necăjită din sat, cu CNP-ul 2******22****, primeşte alocaţie de 328 de lei, cu 100 de lei mai puţin decât până atunci. Ajutorul de la Primărie e pentru susţinerea celor patru copii ai săi, Marius - CNP: 5******22****, Gabriel - CNP: 5******22****, Magdalena - CNP: 6******22**** şi Robert - CNP: 5******22****. După înşiruirea de date persoanele, aflăm şi explicaţia pentru scăderea ajutorului social. Concubinul doamnei S. a fost eliberat din puşcărie. Cenzura codului numeric personal şi al numelor aparţine redacţiei.

Doamna E.C., din Poiana Mărului, a fost angajată ca asistent personal pentru o persoană cu handicap în vârstă de 83 de ani, tot în 2018. Găsim pe www.primariaceplenita.ro atât CNP-ul doamnei C., cât şi pe cel al persoanei cu handicap pentru care i s-a stabilit un „salar“ de 2.000 de lei pe lună.

O înşiruire de date cu caracter personal e trecută şi într-o dispoziţie în care Primăria a stabilit un ajutor de 82 de lei pe lună, pentru o femeie pe nume E.L. Este doar unul dintre cetăţenii care beneficiază de alocaţia pentru sprijinul familiei care îşi poate găsi CNP-ul pe site-ul primăriei.

Pe lângă dispoziţiile de acordare sau încetare a ajutoarelor sociale, de acordare a alocaţiilor de sprijin sau de angajare de însoţitori pentru persoane cu handicap, „Ziarul de Iaşi“ a mai descoperit şi documente prin care s-a stabilit acordarea de ajutoare de încălzire pentru unii cetăţeni necăjiţi din comuna Cepleniţa. Şi în cazul acestora CNP-urile sunt publice. Documentele care încalcă GDPR-ul sunt datate între 3 ianuarie 2018 şi 1 octombrie 2018.

Răspunsul ANSPDCP

Pe site-ul Primăriei Cepleniţa, chiar pe prima pagină, era public ieri un document intitulat „Notă de informare privind protecţia datelor cu caracter personal“. Prin acest document, cetăţenii erau informaţi că instituţia prelucrează date private ale unor cetăţeni însă e foarte preocupată să le protejeze.

„Primăria va depune toate eforturile pentru a vă proteja datele cu caracter personal aflate în posesia noastră prin stabilirea unor măsuri rezonabile de Securitate în vederea prevenirii accesării acestora“, se arată în acel document.

Cea mai veche urmă a prezenţei pe site-ul Primăriei a acestei informări, potrivit Web Archive, este din august 2018. Aşadar, chiar din perioada în care, pe acelaşi site, erau publicate CNP-urile asistaţilor sociale şi ale persoanelor cu handicap.

Pe site-ul Primăriei din Cepleniţa găsim şi declaraţiile de avere ale primarului şi ale consilierilor locali. În cazul acestora, datele cu caracter personal sunt cenzurate ca la carte.

Contactat telefonic, primarul Dumitru Laiu, ne-a precizat ieri că nu ştia despre scurgerea de date cu caracter personal de pe site-ul instituţiei publice. „O să verific mâine (n.r. - azi)“, ne-a promis Laiu.

Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal precizează că nu a primit până în prezent vreo sesizare sau plângere referitoare la situaţia de la Cepleniţa.

„Referitor la obligaţiile pe care le au operatorii de date cu caracter personal, precum şi persoanele împuternicite, menţionăm că acestea sunt reglementate în Capitolul IV din Regulamentul UE 2016/679. În acelaşi timp, persoanele care consideră că le-au fost încălcate drepturile sau le-au fost prelucrate nelegal datele cu caracter personal, au posibilitatea, conform prevederilor din art. 77 din RGPD, coroborate cu prevederile art. 20 - 21 din Legea nr. 102/2005, republicată, de a depune plângere la Autoritatea de supraveghere“, ne-a precizat Alina Săvoiu, directorul Direcţiei Juridice şi Comunicare din cadrul instituţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri