Coadă suspectă pentru operaţii la Institutul de Cardiologie. Ce spune directorul şi cum se face selecţia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Coadă suspectă pentru operaţii la Institutul de Cardiologie. Ce spune directorul şi cum se face selecţia

GALERIE
operatie inima1
  • operatie inima1
- +

Lipsesc materiale pentru intervenţii chirurgicale, iar solicitările sunt foarte multe. Prezentăm cazul unui bărbat care aşteaptă de mai mult timp o intervenţie pentru implantarea unui stent. "Eu am 300 de persoane pe lista de aşteptare. Dar le-am explicat că va dura, iar dacă vor să se opereze mai repede, i-am sfătuit unde pot să meargă”, a explicat directorul Grigore Tinică.

Pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu reprezintă urgenţe sau suferă de afecţiuni care nu le pun viaţa în pericol imediat nu pot să se opereze la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” (IBCV) din Iaşi fiindcă nu există o serie de materiale esenţiale: stenturi şi substanţă de contrast. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă cazul unui bărbat de 52 de ani, care aşteaptă de la începutul anului o intervenţie chirurgicală, însă de fiecare dată i s-a transmis că nu există materiale pentru realizarea intervenţiei.

Din informaţiile echipei de gardă de ieri, de la IBCV, cazul său nu este singular, fiind mai mulţi pacienţi care vor trebui să mai aştepte. Prof. dr. Grigore Tinică, managerul IBCV, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că situaţia este cauzată de lipsa aprobării bugetului pe noul an, o întârziere a stocurilor de materiale sanitare specifică primelor săptămâni dintr-un an, dar şi a presiunii puse de numărul foarte mare de pacienţi, din toată Moldova, pe care îi gestionează IBCV.

„Singura şansă să mă operez ar fi să dau ochii peste cap acasă”

Bărbatul de 52 de ani, al cărui caz îl prezintă „Ziarul de Iaşi” astăzi, are o arteră carotidă legată în urma unei operaţii realizate în regim de urgenţă şi o alta înfundată în proporţie de peste 50%, căruia neurochirurgii pe care i-a consultat i-au recomandat realizarea unei angiografii cu amplasarea unui stent. Starea acestuia de sănătate a început să se înrăutăţească de anul trecut, când a început să îşi facă primele investigaţii medicale, iar de la începutul anului 2021 a luat legătura cu mai mulţi cardiologi de la IBCV care i-au transmis acelaşi mesaj: să mai aştepte fiindcă nu există încă materialele necesare pentru intervenţie, stenturile şi substanţa de contrast.

„Mi s-a explicat că stocurile care sunt acum medicii le folosesc exclusiv pentru tratarea urgenţelor, fiindcă sunt multe care apar şi nu vor să pună în pericol viaţa nimănui. Eu înţeleg asta, dar în acelaşi timp medicii pe care i-am consultat mi-au spus că starea mea nu este bună şi că trebuie să îmi fac o angiografie cu stent la arteră cât mai rapid. În privat mă costă peste 15.000 de lei, nu am banii ăştia”, a precizat bărbatul.

El a mai spus că s-ar fi aşteptat ca medicii să îi facă o programare peste două-trei săptămâni, chiar şi o lună, „oricât era nevoie”, dar să ştie că este luat în evidenţă şi că, la un moment, îi va veni rândul. Însă ieri, când a vorbit ultima oară la spital, i s-a spus că nu se ştie când vor fi resursele necesare pentru operaţie. „Adică singura şansa ca să mă operez ar fi să dau ochii peste cap acasă şi să mă aducă ambulanţa, dacă n-o să fie prea târziu”, a mai spus bărbatul.

Tinică: „Poate a dat peste un rezident care a vrut să scape mai uşor”

Prof. dr. Grigore Tinică a spus pentru „Ziarul de Iaşi” că în momentul de faţă se operează urgenţele şi se fac şi unele intervenţii planificate, dar există o listă foarte mare şi în mod normal se fac programări.

„Am să mă interesez să văd cine a fost ieri de gardă, dar poate a dat peste un rezident care a vrut să scape mai uşor şi să-l trimită acasă. Oricum, avem o licitaţie mare pentru achiziţii de materiale, bugetul pe anul 2021 încă nu este aprobat şi la începutul anului mereu sunt unele probleme. Suntem o instituţie mare, avem 6.500 de proceduri intervenţionale anual, aproape la fel de multe ca Institutul pentru Boli Cardiovasculare «C.C. Iliescu» din Bucureşti, dar cu jumătate din paturile lor”, a explicat prof.dr. Grigore Tinică. Acesta spune că IBCV deserveşte 5 milioane de locuitori din toată Moldova, şi că sunt uneori şi cazuri de urgenţe care aşteaptă să prindă sala de operaţii disponibilă. El a mai precizat că sunt unele probleme cu aprovizionarea, la început de an, care durează chiar şi câte cinci-şase săptămâni.

„Chiar eu am 300 de persoane pe lista de aşteptare. Dar le-am explicat că va dura, iar dacă vor să se opereze mai repede, i-am sfătuit unde pot să meargă”, a explicat prof. dr. Grigore Tinică. El a reamintit că este o adresabilitate disproporţionată - sunt mult mai multe solicitări decât pot fi făcute în prezent la IBCV şi îşi doreşte ca proiectul său de construire a unui nou spital, la Miroslava, să fie mai sus pe agenda autorităţile centrale. (Mădălina OLARIU, Cătălin HOPULELE)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.