Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Coblația – metodă modernă și sigură în chirurgia ORL (P)

GALERIE
dr Daniel Rusu
 • dr Daniel Rusu
- +

Metodele chirurgicale au evoluat de-a lungul anilor, în sensul diminuării traumelor, micșorării perioadei de spitalizare și a perioadei de recuperare a pacientului. Dacă caracteristicile intervențiilor prin laser și radiofrecvență sunt deja cunoscute, e timpul să aflăm mai multe despre chirurgia efectuată prin coblație. Cu multiple avantaje atât pentru chirurg cât și pentru pacient, coblația este o soluție chirurgicală superioară, perfectă pentru tratamentul multor afecțiuni din sfera ORL.

Ce este coblația?

Coblația este o tehnică chirurgicală care utilizează o energie electrică bipolară, în spectrul de radiofrecvenţă (100 Hz), cu scopul de a energizaelectroliţiiaflaţi în suspensie în ser fiziologic. Astfel, se generează un câmp energetic de înaltă densitate (plasmă). Ca urmare a utilizării energiei termice în energizarea ionilor, temperatura plasmei este relativ scăzută (40°-70°C), comparativ cu alte metode electrochirurgicale precum: radiofrecvenţa, laser, electrocauter (400°-700°C). Coblația este un proces chimic prin care particulele energizate din plasmă dezvoltă o energie suficientă pentru a rupe legăturile moleculare organice, „topind” ţesutul moale în mod fiziologic, non termic, fără afectarea integrităţiiţesuturilor adiacente. Spre deosebire de radiofrecvență, unde curentul circulă prin tot organismul pacientului, în cazul coblației curentul electric acționează strict local.

Coblația, avantaje multiple pentru pacient

Această tehnică chirurgicală prezintă numeroase avantaje:

 • îndepărtarea țesuturilor moi prin plasmă;
 • oprirea hemoragiilor prin coagulare bipolară;
 • irigarea continuă cu ser fiziologic și aspirare pentru o bună vizibilitate în câmpul chirurgical;
 • metodă rapidă și precisă, cu respectarea integrității țesuturilor adiacente;
 • dureri minime și risc scăzut de complicații;
 • spitalizare redusă (24 h), recuperare și reintegrare rapidă.

În tratamentul căror afecțiuni poate fi folosită coblația?

Metoda este folosită cu succes în:

 • chirurgia polipilor;
 • chirurgia amigdalelor;
 • turbinoplastii;
 • chirurgia sforăitului;
 • chirurgia laringiană – pentru excizia de papiloame, chisturi, polipi, granuloame etc.

În mod particular, metoda coblației se aplică cu rezultate remarcabile în patologia „polipilor și amigdalelor” la copii, spre deosebire de actele chirurgicale clasice care produc diverse suferințe secundare până la vindecarea totală.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Daniel Rusu, medic primar ORL, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri