anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Coblația – metodă modernă și sigură în chirurgia ORL (P)

GALERIE
dr Daniel Rusu
 • dr Daniel Rusu
- +

Metodele chirurgicale au evoluat de-a lungul anilor, în sensul diminuării traumelor, micșorării perioadei de spitalizare și a perioadei de recuperare a pacientului. Dacă caracteristicile intervențiilor prin laser și radiofrecvență sunt deja cunoscute, e timpul să aflăm mai multe despre chirurgia efectuată prin coblație. Cu multiple avantaje atât pentru chirurg cât și pentru pacient, coblația este o soluție chirurgicală superioară, perfectă pentru tratamentul multor afecțiuni din sfera ORL.

Ce este coblația?

Coblația este o tehnică chirurgicală care utilizează o energie electrică bipolară, în spectrul de radiofrecvenţă (100 Hz), cu scopul de a energizaelectroliţiiaflaţi în suspensie în ser fiziologic. Astfel, se generează un câmp energetic de înaltă densitate (plasmă). Ca urmare a utilizării energiei termice în energizarea ionilor, temperatura plasmei este relativ scăzută (40°-70°C), comparativ cu alte metode electrochirurgicale precum: radiofrecvenţa, laser, electrocauter (400°-700°C). Coblația este un proces chimic prin care particulele energizate din plasmă dezvoltă o energie suficientă pentru a rupe legăturile moleculare organice, „topind” ţesutul moale în mod fiziologic, non termic, fără afectarea integrităţiiţesuturilor adiacente. Spre deosebire de radiofrecvență, unde curentul circulă prin tot organismul pacientului, în cazul coblației curentul electric acționează strict local.

Coblația, avantaje multiple pentru pacient

Această tehnică chirurgicală prezintă numeroase avantaje:

 • îndepărtarea țesuturilor moi prin plasmă;
 • oprirea hemoragiilor prin coagulare bipolară;
 • irigarea continuă cu ser fiziologic și aspirare pentru o bună vizibilitate în câmpul chirurgical;
 • metodă rapidă și precisă, cu respectarea integrității țesuturilor adiacente;
 • dureri minime și risc scăzut de complicații;
 • spitalizare redusă (24 h), recuperare și reintegrare rapidă.

În tratamentul căror afecțiuni poate fi folosită coblația?

Metoda este folosită cu succes în:

 • chirurgia polipilor;
 • chirurgia amigdalelor;
 • turbinoplastii;
 • chirurgia sforăitului;
 • chirurgia laringiană – pentru excizia de papiloame, chisturi, polipi, granuloame etc.

În mod particular, metoda coblației se aplică cu rezultate remarcabile în patologia „polipilor și amigdalelor” la copii, spre deosebire de actele chirurgicale clasice care produc diverse suferințe secundare până la vindecarea totală.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Daniel Rusu, medic primar ORL, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.