Coblația – metodă modernă și sigură în chirurgia ORL (P)

miercuri, 26 august 2020, 01:50
2 MIN
 Coblația – metodă modernă și sigură în chirurgia ORL (P)

Metodele chirurgicale au evoluat de-a lungul anilor, în sensul diminuării traumelor, micșorării perioadei de spitalizare și a perioadei de recuperare a pacientului. Dacă caracteristicile intervențiilor prin laser și radiofrecvență sunt deja cunoscute, e timpul să aflăm mai multe despre chirurgia efectuată prin coblație. Cu multiple avantaje atât pentru chirurg cât și pentru pacient, coblația este o soluție chirurgicală superioară, perfectă pentru tratamentul multor afecțiuni din sfera ORL.

Ce este coblația?

Coblația este o tehnică chirurgicală care utilizează o energie electrică bipolară, în spectrul de radiofrecvenţă (100 Hz), cu scopul de a energizaelectroliţiiaflaţi în suspensie în ser fiziologic. Astfel, se generează un câmp energetic de înaltă densitate (plasmă). Ca urmare a utilizării energiei termice în energizarea ionilor, temperatura plasmei este relativ scăzută (40°-70°C), comparativ cu alte metode electrochirurgicale precum: radiofrecvenţa, laser, electrocauter (400°-700°C). Coblația este un proces chimic prin care particulele energizate din plasmă dezvoltă o energie suficientă pentru a rupe legăturile moleculare organice, „topind” ţesutul moale în mod fiziologic, non termic, fără afectarea integrităţiiţesuturilor adiacente. Spre deosebire de radiofrecvență, unde curentul circulă prin tot organismul pacientului, în cazul coblației curentul electric acționează strict local.

Coblația, avantaje multiple pentru pacient

Această tehnică chirurgicală prezintă numeroase avantaje:

 • îndepărtarea țesuturilor moi prin plasmă;
 • oprirea hemoragiilor prin coagulare bipolară;
 • irigarea continuă cu ser fiziologic și aspirare pentru o bună vizibilitate în câmpul chirurgical;
 • metodă rapidă și precisă, cu respectarea integrității țesuturilor adiacente;
 • dureri minime și risc scăzut de complicații;
 • spitalizare redusă (24 h), recuperare și reintegrare rapidă.

În tratamentul căror afecțiuni poate fi folosită coblația?

Metoda este folosită cu succes în:

 • chirurgia polipilor;
 • chirurgia amigdalelor;
 • turbinoplastii;
 • chirurgia sforăitului;
 • chirurgia laringiană – pentru excizia de papiloame, chisturi, polipi, granuloame etc.

În mod particular, metoda coblației se aplică cu rezultate remarcabile în patologia „polipilor și amigdalelor” la copii, spre deosebire de actele chirurgicale clasice care produc diverse suferințe secundare până la vindecarea totală.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Daniel Rusu, medic primar ORL, Arcadia

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii