Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pe ce criterii acordă ministerul fondurile?

Codaşi şi la Cultură. Opera din Iaşi, mai puţini bani de la buget decât la Cluj şi Timişoara

GALERIE
Opera Iasi
  • Opera Iasi
- +

Opera Naţională Română din Iaşi este instituţia de profil din ţară cel mai prost finanţată, conform unor date furnizate „Ziarului de Iaşi“ de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Deşi are acelaşi număr de angajaţi şi aproximativ acelaşi număr de reprezentanţii şi premiere, în anul 2017, Opera din Iaşi a primit mai puţini bani decât operele de profil din Cluj-Napoca sau Timişoara, şi a avut bugetul de trei ori mai mic decât Opera din Bucureşti.

În mod concret, Opera Naţională Ro­mână din Iaşi a avut un buget de 24,642 milioane de lei, în timp ce Opera Naţională Română din Timişoara a avut un buget de aproximativ 26,4 milioane de lei, iar Opera din Cluj-Napoca de 24,675 milioane de lei. Deşi sumele de la Iaşi şi Cluj sunt apropiate, la nivel de subvenţie primită strict de la Ministerul Culturii, diferenţa este de peste un milion de lei, Iaşul primind 22,5 milioane, iar Clujul 23,524 milioane. În ceea ce priveşte Opera Naţională Română din Bucureşti, bugetul de aici este mai mare decât tot bugetul cumulat al celor trei instituţii - în 2017, ONRB a avut pe mână 61,453 milioane de lei.

Dincolo de faptul că Iaşul a căzut iar pe ultimul loc în ceea ce priveşte finanţările, fiind uitat de administraţia centrală şi la capitolul cultură, mai este de remarcat un aspect - bugetul instituţiilor de cultură a rămas anul acesta la acelaşi nivel ca anul anterior în condiţiile în care salariile au crescut cu peste 50% din martie 2017. Opera a ajuns într-o situaţia critică, anul anterior aşteptându-se o rectificare bugetară care a venit în ultimele săptămâni din decembrie şi care a dus la plata a până la trei salarii restante pe care instituţia culturală nu mai avea bani să le achite. În aceste condiţii, în ciuda mai multor apeluri către Ministerul Culturii, bugetul a rămas la acelaşi nivel pentru 2018, iar o rectificare în cel mai bun caz va ajuta acoperirea salariilor, nu va ajuta instituţia să realizeze spectacole noi. În momentul de faţă, la fiecare 10 lei pe care îi primeşte Opera, 7 lei merg către salarii şi trei către producţii, în contextul în care până la creşterile salarile raportul de forţe era inversat. „Nu am aceste informaţii, nu vreau să le comentez, e decizia Minis­te­rului Culturii“, a declarat Beatrice Ran­cea, contactată de „Ziarul de Iaşi“. Surse din instituţie explică însă că situaţia este mult mai dificilă - anul trecut Opera nu mai avea bani nici să asigure necesarul de bază în instituţie, cât despre premiere, „Spărgă­torul de nuci“ se va realiza abia anul acesta, fiind un spectacol de balet care este gata din punct de vedere coregrafic şi al scenografiei, dar nu au fost fonduri destule în 2017 pentru costume şi decor.

„Spun doar atât, este normal să nu fie nicio premieră, să rulezi spectacol care se joacă de nişte ani? «Spărgătorul de nuci» este aproape gata, 90% la nivel de costume avem deja, am găsit şi bani de decor, noroc că la balet nu sunt decoruri grandioase şi reuşim să ne descurcăm cu ce avem în magazie“, a completat Beatrice Rancea. „Ziarul de Iaşi“ a trimis o solicitare către Ministerul Culturii pentru a obţine informaţii despre criteriile de finanţare a instituţiilor de cultură şi pentru a identifica motivele pentru care Clujul şi Timişoara primesc cu un milion, respectiv două milioane de lei mai mult deşi au aproximativ aceeaşi schemă de personal.

VEDEȚI ȘI:

De ce nu a mai avut loc Gala Operelor? Motivul este cu totul neaşteptat!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri