anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 27.09.2020

Comunicat de presă (P)

Codrii Iașului vor fi puși sub protecție

GALERIE
200216ac028e foto-Adrian CUBA
  • 200216ac028e foto-Adrian CUBA
- +

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat duminică, la Iași, că împreună cu autoritățile locale și centrale va pune sub protecție o suprafață semnificativă din Codrii Iașului.

”Mă preocupă foarte mult să avem cât mai mult oxigen, cât mai multă verdeață și aer curat în orașele sufocate de poluare.

Am avut discuții și întâlniri cu reprezentanții Direcției Silvice Iași, cu direcția Păduri din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cu toți factorii implicați pentru a identifica varianta optimă de regenerare, dar și de conservare a pădurilor din jurul Iașului.

Au fost investigate toate tăierile, avizele și lucrările de exploatare și ce vă pot spune și v-a confirmat și directorul Direcției Silvice Iași: procedurile se efectuează conform graficelor gândite pentru o exploatare sustenabilă și durabilă a pădurii.

Sunt foarte preocupat de soarta pădurii și știu că acolo nu se defrișează, nu se exploatează excesiv și conform specialiștilor acest gen de lucrări silvice reprezintă o procedură de regenerare naturală, o ciclicitate firească, naturală în viața pădurii.

Am discutat cu toți cei implicați și am convenit că pe lungimea drumului național se va constitui o banda de protecție, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințișul cu diametrul de 2-10 ,cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură.

Direcția Silvică Iași va solicita această modificare de încadrare a pădurii către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, urmând ca în comisia direcției de Păduri să fie discutate și aprobate detaliile tehnice și din martie suprafața menționată să intre sub protecție.

Am cunoscut în această perioadă numeroși silvicultori de mare calitate, am înțeles că dincolo de cazurile negative prezentate în presă, noi, românii, avem o școală de silvicultură de tradiție și renume peste hotare.

Am convingerea că Pădurile României, inclusiv Codrii Iașului, vor fi exploatate sustenabil și atât cetățenii, cât și autoritățile statului vom înțelege că doar respectând natura vom putea să ne bucurăm atât de resursele regenerabile pe care ea ni le oferă, cât și de momentele de recreere pe care cu drag le petrecem în mijlocul naturii.”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Buletin

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.