Codrii Iașului vor fi puși sub protecție
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Comunicat de presă (P)

Codrii Iașului vor fi puși sub protecție

GALERIE
200216ac028e foto-Adrian CUBA
  • 200216ac028e foto-Adrian CUBA
- +

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat duminică, la Iași, că împreună cu autoritățile locale și centrale va pune sub protecție o suprafață semnificativă din Codrii Iașului.

”Mă preocupă foarte mult să avem cât mai mult oxigen, cât mai multă verdeață și aer curat în orașele sufocate de poluare.

Am avut discuții și întâlniri cu reprezentanții Direcției Silvice Iași, cu direcția Păduri din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cu toți factorii implicați pentru a identifica varianta optimă de regenerare, dar și de conservare a pădurilor din jurul Iașului.

Au fost investigate toate tăierile, avizele și lucrările de exploatare și ce vă pot spune și v-a confirmat și directorul Direcției Silvice Iași: procedurile se efectuează conform graficelor gândite pentru o exploatare sustenabilă și durabilă a pădurii.

Sunt foarte preocupat de soarta pădurii și știu că acolo nu se defrișează, nu se exploatează excesiv și conform specialiștilor acest gen de lucrări silvice reprezintă o procedură de regenerare naturală, o ciclicitate firească, naturală în viața pădurii.

Am discutat cu toți cei implicați și am convenit că pe lungimea drumului național se va constitui o banda de protecție, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințișul cu diametrul de 2-10 ,cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură.

Direcția Silvică Iași va solicita această modificare de încadrare a pădurii către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, urmând ca în comisia direcției de Păduri să fie discutate și aprobate detaliile tehnice și din martie suprafața menționată să intre sub protecție.

Am cunoscut în această perioadă numeroși silvicultori de mare calitate, am înțeles că dincolo de cazurile negative prezentate în presă, noi, românii, avem o școală de silvicultură de tradiție și renume peste hotare.

Am convingerea că Pădurile României, inclusiv Codrii Iașului, vor fi exploatate sustenabil și atât cetățenii, cât și autoritățile statului vom înțelege că doar respectând natura vom putea să ne bucurăm atât de resursele regenerabile pe care ea ni le oferă, cât și de momentele de recreere pe care cu drag le petrecem în mijlocul naturii.”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.