Codrii Iașului vor fi puși sub protecție
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

Codrii Iașului vor fi puși sub protecție

GALERIE
200216ac028e foto-Adrian CUBA
  • 200216ac028e foto-Adrian CUBA
- +

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat duminică, la Iași, că împreună cu autoritățile locale și centrale va pune sub protecție o suprafață semnificativă din Codrii Iașului.

”Mă preocupă foarte mult să avem cât mai mult oxigen, cât mai multă verdeață și aer curat în orașele sufocate de poluare.

Am avut discuții și întâlniri cu reprezentanții Direcției Silvice Iași, cu direcția Păduri din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cu toți factorii implicați pentru a identifica varianta optimă de regenerare, dar și de conservare a pădurilor din jurul Iașului.

Au fost investigate toate tăierile, avizele și lucrările de exploatare și ce vă pot spune și v-a confirmat și directorul Direcției Silvice Iași: procedurile se efectuează conform graficelor gândite pentru o exploatare sustenabilă și durabilă a pădurii.

Sunt foarte preocupat de soarta pădurii și știu că acolo nu se defrișează, nu se exploatează excesiv și conform specialiștilor acest gen de lucrări silvice reprezintă o procedură de regenerare naturală, o ciclicitate firească, naturală în viața pădurii.

Am discutat cu toți cei implicați și am convenit că pe lungimea drumului național se va constitui o banda de protecție, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințișul cu diametrul de 2-10 ,cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură.

Direcția Silvică Iași va solicita această modificare de încadrare a pădurii către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, urmând ca în comisia direcției de Păduri să fie discutate și aprobate detaliile tehnice și din martie suprafața menționată să intre sub protecție.

Am cunoscut în această perioadă numeroși silvicultori de mare calitate, am înțeles că dincolo de cazurile negative prezentate în presă, noi, românii, avem o școală de silvicultură de tradiție și renume peste hotare.

Am convingerea că Pădurile României, inclusiv Codrii Iașului, vor fi exploatate sustenabil și atât cetățenii, cât și autoritățile statului vom înțelege că doar respectând natura vom putea să ne bucurăm atât de resursele regenerabile pe care ea ni le oferă, cât și de momentele de recreere pe care cu drag le petrecem în mijlocul naturii.”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș (G)Ene

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.