Codul Administrativ, un măr otrăvit pentru opoziţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Codul Administrativ, un măr otrăvit pentru opoziţie

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Prin adoptarea Codului Administrativ, Viorica Dăncilă a împuşcat doi iepuri dintr-un foc. Şi-a fidelizat baronii locali din partid, în perspectiva Congresului de pe 29 iunie, şi a pus pe tavă opoziţiei un măr otrăvit. Să nu subestimăm potenţialul diabolic al Vioricăi.

Guvernul Dăncilă a adoptat marţi ordonanţa de urgenţă privind Codul Administrativ. Actul normativ nu a fost publicat de Executiv - nici înainte, nici după adoptare - dar presa a reuşit să aibă acces la document. Cel puţin patru prevederi/principii au scandalizat breasla funcţionarilor, opinia publică şi, parţial, opoziţia.

1. Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate cu votul a jumătate plus unu din consilieri, faţă de cele două treimi din voturi necesare până acum. Cu alte cuvinte, un primar nu-şi va mai bate capul să negocieze sprijin de la opoziţie la înstrăinarea unor terenuri sau clădiri aparţinând comunităţii locale. Majoritatea simplă e o formalitate, furtul se debirocratizează. Edilii se transformă în mici latifundiari, care jonglează după bunul plac cu bunurile cetăţii. La Iaşi, investitorii imobiliari (cu şi fără ghilimele) vor negocia direct şi exclusiv cu Mihai Chirica. Să vedem şi partea plină a paharului. Din moment ce traseul escrocheriei se simplifică, şi comisionul/şpaga ar trebui să scadă.

2. Şefii din administraţie preiau controlul total asupra personalului din subordine. Ei decid angajarea, promovarea sau demiterea profesioniştilor din instituţie. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) se transformă într-o instituţie decorativă. Liber la politizare, cumătrii, pile şi relaţii. Da, era la fel şi până acum, dar "şeful" trăia cu emoţii, dormea 2 ore pe noapte, refuza weekendul la mare cu amanta. Se stresa până-i ieşea "măgăria". Nu va mai fi cazul.

3. Scapă nu doar de stres, ci şi de răspunderea penală aferentă actelor administrative emise de instituţie, care va fi transferată funcţionarilor publici. Practic, "şeful" va pune presiune pe subordonat să semneze acte nelegale, iar acesta din urmă va fi înhăţat de procurori. Vom (re)deveni ţara "acarului Păun".

4. Codul reintroduce pensiile speciale pentru aleşii locali, cu toate că acestea au fost declarate neconstituţionale în trei rânduri. Ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, spune că efortul bugetar e sustenabil, un mizilic de 150.000.000 lei pe an. În fapt, suma reprezintă echivalentul a 25 de tramvaie de ultimă generaţie, o investiţie care chiar ar genera "dezvoltare regională".

Codul Administrativ e cea mai mare ticăloşie asumată până acum de Guvernul Dăncilă. Dar dezastrul nu e iremediabil (încă). Spre deosebire de ordonanţele de urgenţă din materie penală, care au scos sute de mii de oameni în stradă şi care produc un efect juridic ireversibil din prima secundă a publicării în Monitorul Oficial, OUG adoptată marţi produce prejudicii "controlabile". Subsumate dreptului civil, prevederile nu se bucură de principiul legii mai favorabile care guvernează legislaţia penală. Cu alte cuvinte, OUG de marţi va "trăi" cât timp va fi în vigoare, spre deosebire de "sora 13", din februarie 2017. Îşi va înceta efectele imediat ce va fi abrogată sau modificată. Dar se va găsi cineva interesat să o abroge sau modifice? În ciuda lui Iohannis sau Orban, mai mulţi parlamentari PNL s-au arătat favorabili Codului Administrativ, "şantajaţi" de primarii liberali. Potrivit unor surse politice, edilii PNL şi-au ameninţat colegii din legislativ că nu vor mai "trage" în campanie dacă privilegiile din ordonanţa Dăncilă nu rămân bătute în cuie. Liderii USR sunt ceva mai curajoşi, vor să sesizeze CCR - după trecerea OUG prin Parlament - dar nu au numărul de semnături necesare. Iar după alegerile locale din 2020, când vor pune mâna pe zeci, probabil, sute de primării, îşi vor pierde şi curajul.

Prin adoptarea Codului Administrativ, Viorica Dăncilă a împuşcat doi iepuri dintr-un foc. Şi-a fidelizat baronii locali din partid, în perspectiva Congresului de pe 29 iunie, şi a pus pe tavă opoziţiei un măr otrăvit. Să nu subestimăm potenţialul diabolic al Vioricăi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.