anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Advertorial (P)

Coeziunea, ținta României în exercitarea Președinției Consiliului UE

GALERIE
DPanescu
  • DPanescu
- +

Se discută tot mai mult şi în termeni contradictorii despre preluarea Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) de către România.

În ciuda discuţiilor politice, adesea purtate într-o notă demagogică, atât Parlamentul, cât şi structurile guvernamentale sunt conectate la acest subiect şi fac, în liniște, cu discreție, prin profesioniștii din diferite sectoare, pregătirile necesare. Voi ilustra această afirmaţie cu doar două exemple concrete.

Primul este existența unui site dedicat - www.romania2019.eu, unde pot fi găsite informații legate de subiectul Preşedinţiei României la Consiliul UE - ce înseamnă această preşedinţie; un forum de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării mandatului; oportunităţi de angajare, internship, voluntariat; cum pregătesc autoritățile române mandatul pe care vor trebui să-l exercite.

Cele patru tematici pe care le va propune România, în timpul acestui mandat, sunt:

1. Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate, cu o subtemă foarte interesantă privind Inovarea și digitalizarea;

2. Europa siguranței, cu subtema Securitate cibernetică;

3. Europa, actor global;

4. Europa valorilor comune.

De asemenea, este de remarcat motto-ul pe care îl propune România: „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Un concept cu o istorie puternică în rândul țărilor europene, pe care, de altfel, s-a fundamentat construcția UE. În timp, s-a devoltat o adevărată politică de coeziune, cu consecințe dintre cele mai benefice. Astăzi, motto-ul propus de România trebuie privit în cheia unor acțiuni consistente comune, în vederea reducerii decalajelor economice şi sociale între statele membre, regiunile și cetățenii Uniunii Europene.

Un al doilea exemplu se referă la acţiunile pe domeniile comunicaţii şi informatizare, pe care le va organiza România în perioada celor şase luni de asigurare a preşedinţiei Consiliului UE. Manifestările se vor desfăşura nu doar în Bucureşti, ci şi în celelalte centre ale informaticii din România. Astfel, în iunie 2019, va avea loc, la Bucureşti, „Săptămâna digitală”, dar şi o întâlnire pe tema e-health. La Timişoara va fi o întâlnire dedicată comerţului electronic, iar la Cluj va avea loc „European Start-up Summit”. Alba Iulia va găzdui întâlniri pe tema rezilienţei urbane - smart city. Iar la Iaşi va avea loc, în februarie 2019, o importantă întâlnire pe tema e-Guvernare.

Apreciez, deci, eforturile susținute pe care Guvernul le face în pregătirea preluării președinției Consiliului UE și sper ca motto-ul propus să se poată materializa și în plan intern: să avem coeziune la nivel naţional şi să reuşim să o transpunem şi la nivel european.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.