Coeziunea, ținta României în exercitarea Președinției Consiliului UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Advertorial (P)

Coeziunea, ținta României în exercitarea Președinției Consiliului UE

GALERIE
DPanescu
  • DPanescu
- +

Se discută tot mai mult şi în termeni contradictorii despre preluarea Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) de către România.

În ciuda discuţiilor politice, adesea purtate într-o notă demagogică, atât Parlamentul, cât şi structurile guvernamentale sunt conectate la acest subiect şi fac, în liniște, cu discreție, prin profesioniștii din diferite sectoare, pregătirile necesare. Voi ilustra această afirmaţie cu doar două exemple concrete.

Primul este existența unui site dedicat - www.romania2019.eu, unde pot fi găsite informații legate de subiectul Preşedinţiei României la Consiliul UE - ce înseamnă această preşedinţie; un forum de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării mandatului; oportunităţi de angajare, internship, voluntariat; cum pregătesc autoritățile române mandatul pe care vor trebui să-l exercite.

Cele patru tematici pe care le va propune România, în timpul acestui mandat, sunt:

1. Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate, cu o subtemă foarte interesantă privind Inovarea și digitalizarea;

2. Europa siguranței, cu subtema Securitate cibernetică;

3. Europa, actor global;

4. Europa valorilor comune.

De asemenea, este de remarcat motto-ul pe care îl propune România: „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Un concept cu o istorie puternică în rândul țărilor europene, pe care, de altfel, s-a fundamentat construcția UE. În timp, s-a devoltat o adevărată politică de coeziune, cu consecințe dintre cele mai benefice. Astăzi, motto-ul propus de România trebuie privit în cheia unor acțiuni consistente comune, în vederea reducerii decalajelor economice şi sociale între statele membre, regiunile și cetățenii Uniunii Europene.

Un al doilea exemplu se referă la acţiunile pe domeniile comunicaţii şi informatizare, pe care le va organiza România în perioada celor şase luni de asigurare a preşedinţiei Consiliului UE. Manifestările se vor desfăşura nu doar în Bucureşti, ci şi în celelalte centre ale informaticii din România. Astfel, în iunie 2019, va avea loc, la Bucureşti, „Săptămâna digitală”, dar şi o întâlnire pe tema e-health. La Timişoara va fi o întâlnire dedicată comerţului electronic, iar la Cluj va avea loc „European Start-up Summit”. Alba Iulia va găzdui întâlniri pe tema rezilienţei urbane - smart city. Iar la Iaşi va avea loc, în februarie 2019, o importantă întâlnire pe tema e-Guvernare.

Apreciez, deci, eforturile susținute pe care Guvernul le face în pregătirea preluării președinției Consiliului UE și sper ca motto-ul propus să se poată materializa și în plan intern: să avem coeziune la nivel naţional şi să reuşim să o transpunem şi la nivel european.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.