anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Coeziunea, ținta României în exercitarea Președinției Consiliului UE

GALERIE
DPanescu
 • DPanescu
- +

Se discută tot mai mult şi în termeni contradictorii despre preluarea Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) de către România.

În ciuda discuţiilor politice, adesea purtate într-o notă demagogică, atât Parlamentul, cât şi structurile guvernamentale sunt conectate la acest subiect şi fac, în liniște, cu discreție, prin profesioniștii din diferite sectoare, pregătirile necesare. Voi ilustra această afirmaţie cu doar două exemple concrete.

Primul este existența unui site dedicat - www.romania2019.eu, unde pot fi găsite informații legate de subiectul Preşedinţiei României la Consiliul UE - ce înseamnă această preşedinţie; un forum de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării mandatului; oportunităţi de angajare, internship, voluntariat; cum pregătesc autoritățile române mandatul pe care vor trebui să-l exercite.

Cele patru tematici pe care le va propune România, în timpul acestui mandat, sunt:

1. Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate, cu o subtemă foarte interesantă privind Inovarea și digitalizarea;

2. Europa siguranței, cu subtema Securitate cibernetică;

3. Europa, actor global;

4. Europa valorilor comune.

De asemenea, este de remarcat motto-ul pe care îl propune România: „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Un concept cu o istorie puternică în rândul țărilor europene, pe care, de altfel, s-a fundamentat construcția UE. În timp, s-a devoltat o adevărată politică de coeziune, cu consecințe dintre cele mai benefice. Astăzi, motto-ul propus de România trebuie privit în cheia unor acțiuni consistente comune, în vederea reducerii decalajelor economice şi sociale între statele membre, regiunile și cetățenii Uniunii Europene.

Un al doilea exemplu se referă la acţiunile pe domeniile comunicaţii şi informatizare, pe care le va organiza România în perioada celor şase luni de asigurare a preşedinţiei Consiliului UE. Manifestările se vor desfăşura nu doar în Bucureşti, ci şi în celelalte centre ale informaticii din România. Astfel, în iunie 2019, va avea loc, la Bucureşti, „Săptămâna digitală”, dar şi o întâlnire pe tema e-health. La Timişoara va fi o întâlnire dedicată comerţului electronic, iar la Cluj va avea loc „European Start-up Summit”. Alba Iulia va găzdui întâlniri pe tema rezilienţei urbane - smart city. Iar la Iaşi va avea loc, în februarie 2019, o importantă întâlnire pe tema e-Guvernare.

Apreciez, deci, eforturile susținute pe care Guvernul le face în pregătirea preluării președinției Consiliului UE și sper ca motto-ul propus să se poată materializa și în plan intern: să avem coeziune la nivel naţional şi să reuşim să o transpunem şi la nivel european.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.