Coeziunea, ținta României în exercitarea Președinției Consiliului UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 24.02.2021

Advertorial (P)

Coeziunea, ținta României în exercitarea Președinției Consiliului UE

GALERIE
DPanescu
  • DPanescu
- +

Se discută tot mai mult şi în termeni contradictorii despre preluarea Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene (UE) de către România.

În ciuda discuţiilor politice, adesea purtate într-o notă demagogică, atât Parlamentul, cât şi structurile guvernamentale sunt conectate la acest subiect şi fac, în liniște, cu discreție, prin profesioniștii din diferite sectoare, pregătirile necesare. Voi ilustra această afirmaţie cu doar două exemple concrete.

Primul este existența unui site dedicat - www.romania2019.eu, unde pot fi găsite informații legate de subiectul Preşedinţiei României la Consiliul UE - ce înseamnă această preşedinţie; un forum de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării mandatului; oportunităţi de angajare, internship, voluntariat; cum pregătesc autoritățile române mandatul pe care vor trebui să-l exercite.

Cele patru tematici pe care le va propune România, în timpul acestui mandat, sunt:

1. Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate, cu o subtemă foarte interesantă privind Inovarea și digitalizarea;

2. Europa siguranței, cu subtema Securitate cibernetică;

3. Europa, actor global;

4. Europa valorilor comune.

De asemenea, este de remarcat motto-ul pe care îl propune România: „Coeziunea, o valoare comună europeană”. Un concept cu o istorie puternică în rândul țărilor europene, pe care, de altfel, s-a fundamentat construcția UE. În timp, s-a devoltat o adevărată politică de coeziune, cu consecințe dintre cele mai benefice. Astăzi, motto-ul propus de România trebuie privit în cheia unor acțiuni consistente comune, în vederea reducerii decalajelor economice şi sociale între statele membre, regiunile și cetățenii Uniunii Europene.

Un al doilea exemplu se referă la acţiunile pe domeniile comunicaţii şi informatizare, pe care le va organiza România în perioada celor şase luni de asigurare a preşedinţiei Consiliului UE. Manifestările se vor desfăşura nu doar în Bucureşti, ci şi în celelalte centre ale informaticii din România. Astfel, în iunie 2019, va avea loc, la Bucureşti, „Săptămâna digitală”, dar şi o întâlnire pe tema e-health. La Timişoara va fi o întâlnire dedicată comerţului electronic, iar la Cluj va avea loc „European Start-up Summit”. Alba Iulia va găzdui întâlniri pe tema rezilienţei urbane - smart city. Iar la Iaşi va avea loc, în februarie 2019, o importantă întâlnire pe tema e-Guvernare.

Apreciez, deci, eforturile susținute pe care Guvernul le face în pregătirea preluării președinției Consiliului UE și sper ca motto-ul propus să se poată materializa și în plan intern: să avem coeziune la nivel naţional şi să reuşim să o transpunem şi la nivel european.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro? Mai bine nu

Lucian DÎRDALA

Euro? Mai bine nu

Guvernul şi clasa politică nu au niciun chef să introducă moneda unică, dar - spre deosebire de omologii lor maghiari sau polonezi - nu au curajul să o afirme explicit. De parcă întreg continentul nu s-ar putea odihni, noaptea, de grija intrării României în zona euro.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (II)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (II)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Cu Vio la Veneţia

Radu PĂRPĂUȚĂ

Cu Vio la Veneţia

Cu Vio am lucrat pe vremea lui Ceaşcă la un institut de cercetare. Prin '95-'96 ne-am întâlnit încă o dată, după care l-am pierdut (credeam definitiv). Era hotărât să plece în Occident.

Uriaşul cu suflet mare

Alex VASILIU

Uriaşul cu suflet mare

Dacă priveşti de sus, de pe dealul Mestecănişului, ori dacă o iei spre valea Iacobenilor, îţi atrag atenţia case mici „aruncate” pe-o coastă, uitate acolo de-un veac, două. 

pulspulspuls

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Iaca din ce pălărie l-a tras afară de urechi pe noul subtprifect!

Două vorbe pe azi, din prima, ca să nu uităm de el, despre noul subpprifect userist de Iaşi, junele Fănică de la Popricani. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.