anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare

GALERIE
coiful dus la muzeu
 • coiful dus la muzeu
- +

Complexul Muzeal „Moldova” Iaşi se va ocupa de restaurarea unei piese "cu valoare istorică excepţională"

Coiful corintic de bronz descoperit în albia Siretului a fost luat în primire în cursul zilei de ieri, 15 ianuarie, de către reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. În etapa următoare, precizează reprezentanţii instituţiei culturale din Iaşi, se va stabili o comisie formată din restauratori şi conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, comisia va face "o anamneză a obiectului” şi va stabili ulterior care sunt etapele de conservare preventivă şi/sau restaurare care se impun. După ce se vor parcurge toate aceste etape, iar specialiştii se vor asigura că obiectul este conservat şi/sau restaurat corespunzător, coiful va fi valorificat expoziţional de Muzeul de Istorie a Moldovei din incinta Palatului Culturii din Iaşi.

Coiful a fost predat în custodia Complexului Muzeal Naţional „Moldova” de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Reprezentanţii instituţiei de cultură ieşeană precizează că este vorba de „o piesă cu valoare istorică excepţională: un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H”. Obiectul a fost descoperit întâmplător în anul 2014 în albia Siretului, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, judeţul Iaşi. Organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ - Serviciul de Investigaţii Criminale, au intrat în posesia acestuia în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Potrivit dispoziţiilor legale, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al statului român, administrat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, procesul verbal de predare-primire fiind semnat ieri, 15 ianuarie, de către managerul dr. Lăcrămioara Stratulat şi comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ.

Radu Zainea, ieșeanul care a descoperit coiful

Coiful corintic din bronz cântăreşte 880 grame, are circumferinţa de aproximativ 60 cm şi înălţimea de 26 cm. Potrivit reprezentanţilor Complexului Muzeal „Moldova”, acesta este în stare bună de conservare, însă din cauza condiţiilor „de zacere” reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, „prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundişului”. 

Detalii despre senzaționala descoperire, citiți AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.