Cojoterapia a ucis un om

sâmbătă, 06 martie 1999, 00:00
5 MIN
 Cojoterapia a ucis un om

Andrei Boca din Filipeni suferea de ani de zile de un diabet si o cardiopatie ischemica. Viata lui atirna de tubul de pastile, pe care il purta mereu in buzunar. Omul mergea lunar la control de specialitate la o clinica ieseana. La inceputul acestui an, el a citit intr-o revista ca s-a inventat o terapie neconventionala care poate ameliora sau trata definitiv, in doar citeva sedinte, suferintele sale: "Cojoterapia".
Andrei Boca si-a pus ultima sa speranta in acest tratament. De la cabinetul cojoterapeutic din Bacau i s-a recomandat sa intrerupa orice tratament medicamentos, cu exceptia celui pentru diabet, cu cinci zile inainte de a incepe terapia. " N-am fost nici o clipa de acord cu renuntarea la pastile. M-am tinut de capul lui dar, dupa ce a inceput tratamentul, nu am mai putut sa-l conving sa-si ia pastilele ", ne povesteste, printre lacrimi, Floarea Boca, vaduva lai Andrei Boca. Omul a urmat prima sedinta de Cojoterapie pe 15 februarie, iar pe cea de a doua in 17 februarie 1999. In acest interval, a abandonat total medicamentele pentru inima prescrise de doctori.
Joi, 18 februarie, a inceput sa se simta foarte rau. " A facut o criza cum nu mai facuse pina atunci. S-a balonat groaznic si avea o senzatie de sufocare. Ne-am speriat si ne-am dus la medic ", povesteste Floarea Boca. Medicii au constatat ca starea pacientului este dintre cele mai grave. Conform declaratiilor medicului Laura Iosipescu, specialistul cardiolog in ingrijirea caruia se afla bolnavul, omul era la un pas de a intra in coma diabetica, iar inima era intr-o mare suferinta. Familia a fost sfatuita sa-l duca pe pacient la Iasi. In ziua de 23 februarie, Andrei Boca a plecat spre Iasi. Pe drum insa i s-a facut rau si a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Bacau. Eforturile cardiologilor s-au dovedit inutile si, doar in citeva ore, omul a murit. " Banuim ca tragedia se datoreaza faptului ca a intrerupt tratamentul pentru inima", spune Floarea Boca.
Banuiala ca renuntarea la nitroglicerina i-a grabit sfirsitul este confirmata si de medicul care l-a avut pe bolnav sub observatie. " Nu-mi vine sa cred ca cineva poate recomanda unui vechi bolnav diabetic, care avea si probleme cardiace, sa intrerupa tratamentul recomandat de noi. Categoric ca acest lucru i-a grabit sfirsitul ", ne-a declarat medicul curant.
Energiile cosmice sint captate si la Bacau
Cind constata ca medicamentele clasice nu fac altceva decit sa le prelungeasca agonia, bolnavii cronici si familiile lor isi pun toata speranta in metodele de tratament neconventionale. Nimeni nu poate spune care este in aceste cazuri granita dintre stiinta si impostura. "Cojoterapia" este una dintre practicile de tratament neconventionale despre care s-a scris in numeroase reviste. Cel care a descoperit-o, Constantin Cojocaru, a brevetat metoda la mijlocul anilor ’80.
" Principiul acestui tratament consta in reechilibrarea energiilor din corpul uman, prin folosirea unui efect asemanator celui de piramida. Practic, organismul primeste un surplus energetic pentru regenerarea sa ", n-a explicat medicul generalist Emanuel Chitimia, unul dintre cei care practica metoda la cabinetul de Cojoterapie din Bucuresti.
La Bacau, un cabinet Cojoterapeutic se gaseste pe strada Lalelelor, la numarul 4, intr-un apartament mic, de doua camere. Aerul irespirabil si caldura din interior te rapun inca de la intrare. Intr-o camera de doi metri pe doi, aproximativ 20 de oameni isi asteapta, cuminti, rindul la tratament. Geamurile nu se deschid niciodata, pentru ca tratamentul nu trebuie sa aiba nimic de-a face cu aerul curat. La mirosul care iti tulbura narile si stomacul contribuie, probabil, si sfatul cojoterapeutei, care le aminteste pacientilor ca nu au voie sa faca baie, pe toata durata tratamentului.
In mijlocul incaperii, pe doua banchete, opt pacienti sint racordati la aparatul miraculos. Peste tot te incurci in firele care pleaca dintr-un minuscul "concentrator de energie cosmica", despre care nimeni nu ne poate spune in ce consta de fapt. La capatul firelor sint legate cite trei eprubete, care au un dop de cauciuc. "Tripletele" – cum se numesc acestea – se monteaza in diferite parti ale corpului. Cel mai important loc este capul, unde se pun o multime de eprubete. Dupa ce asistenta te-a transformat intr-un personaj extraterestru, stai linistit doua ore, in atmosfera irespirabila. Urmeaza doua ore de pauza, dupa care o iei de la capat. Desi metoda presupune ca, in cele doua ore libere, sa faci miscare si masaje, la cabinetul bacauan, care miroase de la distanta a improvizatie, nu este spatiu pentru asa ceva. Drept pentru care oamenii stau si-si iau unul altuia aerul si asa putin, asteptinsd sa treaca pauza.
Cojoterapeuta de la Bacau nu este nici macar asistenta medicala
Cea care se agita prin incapere pentru a pune si a scoate eprubete este Elena Gotvald, venita din Focsani. Desi se recomanda drept asistenta medicala, Elena Gotvald a recunoscut in fata noastra, intr-un tirziu, ca singurele studii de specialitate sint cele pe care le-a facut la Bucuresti, cu Constantin Cojocaru. Cind am rugat-o sa ne explice metoda care sta la baza terapiei, femeia a dat din colt in colt si ne-a citit dintr-o carte o fraza formala. Nu stie de ce pune eprubetele acolo unde le pune si ce afect au acestea, dar le recomanda pacientilor sa nu mai ia nici o pastila, indiferent de afectiune, cu cinci zile inainte de a incepe sedintele si pe toata durata acestora. Cu toate ca ne-a declarat ca este cu toate actele in regula, Elena Gotvald nu a putut sa ne arate vreo autorizatie de functionare sau vreun acord din partea autoritatilor sanitare.
"Asistenta de la Bacau nu este in masura sa intrerupa medicamentatia clasica. Ea poate doar sa aprecieze starea generala a pacientului. Noi nu recomandam intreruperea completa a tratamentului clasic, mai ales in cazul unei nitroglicerine, pe care pacientul trebuie sa o aiba in permanenta in buzunar. Urmarim doar reducerea abuzului de medicamente si nu eliminarea completa a acestora. Ceea ce se intimpla la Bacau o apreciez ca pe o distorsiune a ceea ce trebuie sa se intimple", ne-a declarat medicul bucurestean Emanuel Chitimia, si el adept al cojoterapiei.
Singurul in masura sa ne explice cum a putut ajunge o femeie fara studii medicale sa decida soarta unor bolnavi cronici ar fi fost mentorul Elenei Gotvald, Constantin Cojocaru, dar acesta nu este de gasit. Pina cind vom reusi sa luam legatura cu el, asteptam reactia autoritatilor sanitare, ale politiei si Primariei Bacauane, care sa certifice daca, in orasul nostru, cojoterapia se practica sau nu legal. Pina atunci, nu ne ramine decit sa luam de buna parerea medicului curant al celui care a fost Andrei Boca, care ne-a declarat: "Naivitatea se plateste si, uneori, aceasta costa foarte scump. Unii platesc doar cu bani, altii chiar cu viata". (Nicoleta BICHESCU)
top Local News
Monitorul –National News –Business News –Privatisation –Sport News –Bomba Opinii –Editorials –Comments –Features –Interviews –Forum

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii