De Business

Punem punctul pe știi

Colacul insolventei a inecat toate firmele din Iasi

duminică, 23 mai 2010, 16:33
5 MIN
 Colacul insolventei a inecat toate firmele din Iasi

Pe societatile iesene care intra in caznele insolventei scrie cu litere mari faliment. In ultimii patru ani, 100% dintre firmele iesene care au intrat in incapacitate de plata au falimentat pina la urma.

Potrivit datelor grefierilor din cadrul Tribunalului Comercial Iasi, de la data intrarii in aplicare a Legii 85/2006, privind insolventa, si pina in prezent, nici o firma ieseana nu s-a reabilitat prin intermediul acestei proceduri care priveste redresarea entitatii economice printr-un plan de reorganizare. Cu alte cuvinte, pentru firmele iesene, insolventa a reprezentat un deziderat si a echivalat cu falimentul. Potrivit grefierilor din cadrul Sectiei Comerciale a Tribunalului Iasi, in perioada 2006 – 2009, au intrat in insolventa 1.233 de firme iesene, dar nici una nu a fost reabilitata.

"In anul 2006 a fost deschisa procedura insolventei la un numar de 111 firme din judetul IasI, iar in 2007 au intrat in aceeasi procedura 168 de societati. In anul 2008, au intrat in insolventa 495 de firme, iar in 2009 au fost 459 de cazuri. Din informatiile noastre, dintre aceste firme, nici una nu a iesit din insolventa pe baza unui program de reorganizare", a declarat judecatorul sindic Dan Artenie, purtator de cuvint in cadrul Tribunalului Iasi.

Nu mai au nimic in patrimoniu

Un alt judecator sindic spune ca cele mai multe firme iesene care intra in insolventa nu doresc redresarea firmei, asadar nu cer instantei desfasurarea unui program de reorganizare.

"Dintre cazurile pe care le-am instrumentat, foarte putine au solicitat un plan de reorganizare. Am avut personal doar vreo citeva cazuri de societati care au planuri de reorganizare, dar au esuat pina la urma. Aceste cazuri le numar pe degete. Cele mai multe firme intrate in insolventa nu mai au nimic in patrimoniu si un program de reorganizare nu ar fi de folos", a punctat si Alexandru Mitica, judecator sindic.

Potrivit unui studiu al companiei Coface Romania, pe baza datelor de la Registrul Comertului, in 2009, numarul firmelor aflate in procedura insolventei a crescut cu 27% fata de 2008. In 2008, numarul total al firmelor aflate in insolvabilitate era de 14.483 iar la sfirsitul anului 2009 numarul a crescut la 18.421.

Datoriile, o povara foarte apasatoare

Potrivit conducerii Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), foarte putine dintre firmele intrate in insolventa s-au redresat in urma unui program de reorganizare. "Din cele 20.000 de dosare de insolventa, cite au fost in cursul anului 2009, aproximativ 500 de firme au solicitat program de reorganizare. Dintre acestea foarte putine au sanse reale sa se redreseze", a comentat presedintele UNPIR, Arin Octav Stanescu.

Potrivit sursei mentionate, sint doua motivele pentru care cele mai multe firme au esuat. "In primul rind, cele mai multe apeleaza la insolventa deoarece sint in ultimul stadiu al existentei. Firmele nu mai pot fi ajutate deoarece au prea multe datorii. A doua cauza o reprezinta faptul ca firmele in insolventa nu pot accesa creditele de care au nevoie pentru a se redresa. Care banca investeste intr-o firma aflata in insolventa?", se intreaba retoric Arin Octav Stanescu.

Studiul de caz: Terom SA

Un exemplu tipic pentru economia ieseana il reprezinta cazul societatii Terom SA. Cindva una dintre societatile reprezentative, pe 7 mai 2007, aceasta a intrat in procedura simplificata de insolventa urmata imediat de lichidarea voluntara.

Potrivit raportului fostului administrator judiciar al societatii, Casa de Insolventa Moldova SPRL, actionarii Terom SA au considerat la momentul respectiv ca salvarea nu mai este posibila, dupa ce in prealabil au fost vindute mai multe terenuri.

Raportul mentioneaza ca salvarea Terom SA de la dezastru s-a dorit a se realiza prin privatizare, dar intentia a esuat lamentabil. In decembrie 2002, pachetul majoritar al societatii a fost preluat de la fostul APAPS de catre Hassan Nanaa, ca in aprilie 2005 statul sa rezilieze contractul.

Fostul administrator judiciar mentioneaza ca in perioada 2002-2005 au fost vindute 60% din activele Terom SA. In acest caz, printr-o Ordonanta emisa de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, in noiembrie 2006, statul a pus poprire pe bunurile lui Hassan Nanaa deoarece a considerat ca a adus un prejudiciu de 23 milioane de dolari, 7 milioane de euro, plus alte 88 de miliarde de lei vechi unitatii.

–––

Un caz deosebit de interesant

Intre firmele iesene intrate in insolventa in ultimii ani, un precedent il reprezinta firma  Rocons Group SRL, care a fost declarata de instanta incapabila de a mai face plati, iar dupa sase luni a fost reabilitata. Interesant este ca societatea a fost repusa in toate drepturile fara ca in prealabil sa aiba un program de reorganizare, dupa cum prevede Legea Insolventei.

Firma de constructii, controlata de Ghiocel Asimionesei – patronul cotidianului "Buna ziua Iasi", a intrat in insolventa prin sentinta comerciala nr. 738 din 3 decembrie 2008 la solicitarea ABC Engineering Consult SRL, iar pe 3 iunie 2009 judecatorul sindic i-a dat verdict favorabil. Cazul devine si mai interesant deoarece reprezentantii firmei au formulat recurs impotriva insolventei la Curtea de Apel Iasi care a fost respins. De asemenea, creditorii care s-au inscris ulterior la masa credala a firmei Rocons Group s-au retras discret, rind pe rind, din tabelul creditorilor.

"Firma nu mai avea creditori, ori scopul insolventei este pe de o parte redresarea firmei si achitarea datoriilor catre furnizori. In acest caz, firma si-a achitat datoriile, iar procedura insolventei nu-si mai avea rostul. Platile catre creditori au fost facute prin intermediul administratorului judiciar, deci totul este legal. Meritul de a fi singura firma ieseana care iese din insolventa nu este al meu, ci al judecatorului, care a apreciat ca este solvabila", a spus Dan Nitescu, administratorul judiciar de la acea vreme al firmei Rocons Group SRL

Declararea Rocons Group ca fiind solvabila coincide cu primele plati facute in contul acesteia de catre Primaria Iasi, aferente contractului de reabilitare a Esplanadei Oancea. Rocons Group a semnat contractul de 1,14 milioane lei cu Primaria in octombrie 2008.

––-

1.040 de firme iesene si-au suspendat activitatea

In prima parte a anului 2010, situatia economica a judetului Iasi s-a deteriorat semnificativ fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit informatiilor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele patru luni ale anului 2010, un numar de 1.040 de firme iesene si-au suspendat activitatea, cu 72% mai mult decit in 2009, cind au fost numai 604 de cazuri.

In aceeasi perioada, numarul cazurilor de dizolvare voluntara a crescut de la 104 in 2009 la 168 in 2010, iar radieri voluntare de la 418 anul trecut la 509 in acest an.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii