Colcăie microbii în spitalele din Iași. Roboții vor dezinfecta încăperile la Infecțioase
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Colcăie microbii în spitalele din Iași. Roboții vor dezinfecta încăperile la Infecțioase

GALERIE
robot dezinfectare
  • robot dezinfectare
- +

Incidenţa celui mai rezistent microb la antibiotice, Clostridium Difficile, care este asociat cu igiena actului medical, ne situează pe primul loc în ţară. Pentru a se pune la adăpost, unul dintre spitalele mari ieşene va achiziţiona roboţi de dezinfecţie. Faţă de aceştia, germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ achiziţionează doi roboţi de dezinfecţie cu iradiere ultraviolete pentru combaterea infecţiilor nosocomiale. Valoarea estimată a echipamentelor este de 144.000 de lei, iar fondurile provin din bugetul Consiliului Judeţean. Totodată, Spitalul de Boli Infecţioase va mai achiziţiona şi un dispozitiv de detectare vene, a cărui valoare estimată este de 44.000 lei. Licitaţia pentru toate aparatele, împărţită în două loturi, se desfăşoară în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare fiind 2 decembrie.

Revenind la aparatura de combatere a infecţiilor nosocomiale şi care urmează să fie achiziţionată la Spitalul de Boli Infecţioase, menţionăm că un astfel de robot sterilizează o încăpere în doar câteva minute. După cum a afirmat conducerea spitalului, cele două aparate vor asigura dezinfecţia în spaţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ale spitalului.

„Dotarea cu asemenea dispozitiv este de o maximă importanţă pentru Spitalul de Boli Infecţioase. În unitatea noastră nu generăm contaminarea cu germeni, dar îngrijim şi tratăm bolnavi cu cele mai grave infecţii, sosiţi din toată zona Moldovei, pacienţi cu bacterii multirezistente. După ce am tratat un astfel de caz, dezinfectarea locului în care a fost spitalizat şi a echipamentelor medicale cu care s-a intervenit este prioritară şi esenţială. Utilizarea unor astfel de roboţi este extrem de benefică pentru noi, scuteşte spitalul de cheltuieli suplimentare, iar dezinfecţia se face mult mai rapid“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Utilizează razele UV

Robotul cu ultraviolete reprezintă cea mai avansată tehnologie de dezinfecţie existentă în acest moment. Specialiştii susţin că, prin utilizarea luminii UV, faţă de care germenii nu şi-au dezvoltat încă o metodă naturală de apărare, dispozitivul reduce 100% microbii răspunzători de infecţii ale pielii şi este de 16 ori mai eficient în neutralizarea stafilococului auriu rezistent, în comparaţie cu alte tehnici de dezinfectare. În spitalele în care a fost implementată această tehnologie, infecţiile au fost diminuate cu 99 la sută. Costul pentru cele 5 minute, cât durează dezinfecţia uneri încăperi, este de aproximativ 1 euro.

Preşedintele CJ, Maricel Popa, a promis încă din această primăvară că va achiziţiona roboţi pentru combaterea infecţiilor nosocomiale, în primul rând la spitalele aflate în subordinea CJ Iaşi.

„Investiţia în aparatul cu raze UV este un pas important pentru reducerea infecţiilor în mediul spitalicesc. Dispozitivele moderne, folosite în toată lumea, conduc la reducerea costurilor de spitalizare şi a consumului de antibiotice, de exemplu. Încă de la începutul anului am discutat cu managerii spitalelor despre posibilitatea unor astfel de investiţii şi, iată, sunt deja două spitale care se dotează cu astfel de roboţi. Noi vom susţine în continuare unităţile medicale din judeţul Iaşi în demersul de a achiziţiona echipamente moderne“, a spus Maricel Popa. 

În 2018, Iaşul a fost fruntaş pe ţară în privinţa infecţiilor nosocomiale, respectiv cu Clostridium Difficile (ICD), un microb foarte rezistent la tratamentul cu antibiotice şi care este asociat cu igiena actului medical. Mai exact, incidenţa cazurilor de infecţie cu ICD în 2018, în spitalele ieşene, a fost între 0,44 şi 0,66 de cazuri la 100 de pacienţi externaţi. Acesta fapt situează judeţul nostru pe primul loc în ţară, la acest capitol, alături de judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi şi Bihor. La nivel naţional, anul trecut şi-au pierdut viaţa din cauza ICD 925 de pacienţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.