Coldplay va face albume de vinil din sticle de plastic

luni, 17 iunie 2024, 22:53
3 MIN
 Coldplay va face albume de vinil din sticle de plastic

Formaţia Coldplay îşi propune să realizeze cel mai ecologic album de până acum, prin cel de-al zecelea disc anunţat recent, „Moon Music”, potrivit BBC.

Fiecare exemplar de vinil al albumului va fi presat pe discuri realizate din nouă sticle de plastic, recuperate din deşeuri de consum. O ediţie specială „notebook” va fi, de asemenea, compusă din 70% plastic de râu, preluat din Rio Las Vacas din Guatemala.

Trupa spune că acest lucru va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 85% şi va preveni fabricarea a peste 25 de tone de plastic virgin. Grupul a fost pionier în a face muzica rock mai sustenabilă.

Citiți și: Maneaua lui Babasha, primită cu urale și dans la al doilea concert Coldplay

În 2021, ei au anunţat un plan de reducere a amprentei de carbon a turneului lor mondial „Music Of The Spheres”, prin utilizarea de lumini alimentate cu energie solară şi de combustibil sustenabil pentru aviaţie, printre alte măsuri.
Acest lucru a dus la o reducere cu 59% a emisiilor de dioxid de carbon în comparaţie cu turneul lor anterior.

În ultimul deceniu, discurile de vinil au cunoscut o revenire masivă, vânzările atingând anul trecut în Marea Britanie un maxim al ultimilor 20 de ani de 5,9 milioane de unităţi. Însă materialul folosit pentru a crea vinilul – PVC – este un produs secundar al industriei petroliere şi poate dura până la 1.000 de ani pentru a se descompune într-un depozit de deşeuri. Cercetătorii de la Universitatea Keele estimează că discurile de vinil conţin, de obicei, aproximativ 135 g de material PVC, cu o amprentă de carbon de 0,5 kg de dioxid de carbon.

Artişti precum Billie Eilish, Idles, Brent Faiyaz şi Holly Humberstone au făcut recent eforturi pentru a reduce această amprentă prin utilizarea de vinil reciclat sau eco-vinil.

Citiți și: Membrii trupei Coldplay profund afectați de huiduielile la adresa lui Babasha, manelistul care a cântat o piesă în timpul concertului

Iar în 2019, cântăreţul şi compozitorul Nick Mulvey, nominalizat la Mercury Prize, a realizat o premieră mondială prin lansarea single-ului său „In The Anthropocene” pe ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „vinil oceanic” – realizat din plastic găsit pe plajele din sudul Regatului Unit.

Coldplay va lansa, de asemenea, ediţii pe CD ale albumului „Moon Music” pe un nou format numit EcoCD – creat din plastic reciclat în proporţie de 90%, cu o reducere de 78% a emisiilor în comparaţie cu producţia tradiţională de CD-uri.

„Moon Music” este cel de-al zecelea album al trupei, care se adaugă la o discografie care se întinde până în 2000, când a apărut „Parachutes”, care a inclus single-ul de debut, „Yellow”.

Pe noul disc, trupa se reuneşte cu Max Martin, maestrul pop suedez, care a produs şi „Music Of The Spheres” din 2021.

Primul single, „feelslikeimfallinginlove”, va fi lansat în 21 iunie – cu o săptămână înainte de a fi cap de afiş la Glastonbury pentru a cincea oară, un record. Un videoclip pentru cântec a fost filmat recent la teatrul antic roman, Odeonul lui Herodes Atticus, situat pe versantul sudic al Acropolei din Atena, Grecia.

Citiți și: Reacţii după momentul Babasha şi Chris Martin la Arena Naţională: „Îmi pare rău că odată cu fluierăturile a fugit bucuria”

Fanii au fost invitaţi să asiste săptămâna trecută la locul istoric, când Coldplay a interpretat piesa. Înregistrarea video din timpul serii arată treptele de piatră şi marmură iluminate cu brăţările cu LED-uri vibrante pe care grupul le distribuie la concertele sale.

„Moon Music” va conţine şi o piesă intitulată „One World”, pentru care mii de fani au fost invitaţi să contribuie cu backing vocals prin intermediul site-ului Coldplay.

Albumul urmează să fie lansat la 4 octombrie.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii