Colegiul „Emil Racoviţă“, premiat pentru excelenţă chiar în ziua aniversării

joi, 27 noiembrie 2014, 02:50
4 MIN
 Colegiul „Emil Racoviţă“, premiat pentru excelenţă chiar în ziua aniversării

Gala Aniversare, la împlinirea celor 50 de ani de la înfiinţare, a avut loc aseară, la Teatrul Naţional.

În cadrul Galei Aniversare care a avut loc aseară, la Teatrul Naţional, Colegiul „Emil Racoviţă“ a sărbă­torit de două ori. Prima dată, cei 50 de ani de la înfiinţare, iar a doua oară, performanţa. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai Inspec­toratului Şcolar, ai Primăriei, ai Ministerului Educaţiei şi ai universităţilor din Iaşi.

„În idealul edu­caţional racoviţist nu se înscrie numai performanţa, ci şi învăţă­mântul concretizat în examenele fiecărei etape şi în achiziţia necesară devenirii ulterioare. În acest sens, parteneriatul elev – părinte – profesor este o triadă a implicării şi a trasării unui contur moral al omului frumos în toate, format aici, pe aleea Nicolina nr. 4, într-o clă­dire cu brad la poartă şi o puzderie de trandafiri. Aici se învaţă, se construiesc destine într-un fel anume. Se pun în echilibru rigoarea şi deschiderea la nou, seriozitatea, temeinicia profesională şi dorinţa de performanţă“, a fost mesajul profesoarei Paula Gavrilescu, directorul Colegiului.

Atât colegiul, cât şi directorul acestuia au primit nume­roase premiii, diplome, medalii şi plachete aniversare. Prima instituţie care a oferit recunoaşterea a fost Inspectoratul Şcolar. Prin reprezentanţii săi, Colegiul a primit placheta de excelenţă în semn de preţuire şi mulţumire, Paula Gavrilescu, directorul şcolii, a primit diploma de excelenţă pentru un menagement de excepţie, iar cea de-a treia diplomă i-a revenit directorului adjunct al şcolii.

„Există şcoli predestinate spre excelenţă, pentru aspiraţii su­perioare, şcoli cu experienţă sau istorie săvârşite într-un ideal. Co­legiul Emil Racoviţă vibrează sub semnul acestor idealuri înalte pentru că s-a putut bucura în cei 50 de ani de întâlniri rare, cu valoare de miracol, între profesori cu o competenţă ştiinţifică şi pedagogică desă­vârşită, elevi pasionaţi, studioşi, animaţi prin dorinţa împlinirii prin cunoaştere“, a menţionat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul ISJ. Ministerul Educaţiei, prin intermediul inspectorului Rodica Cher­ciu, a oferit placheta aniversară, diploma „Dimitrie Gusti“ şi ordinul de acordare.

Mesajul Primăriei a venit din partea viceprimarului Mihai Chiri­ca: „Vă felicităm că aţi făcut din educaţie o artă. La mulţi ani!“. Şi din partea universităţilor ieşene colegiul a primit recunoaştere şi mulţumiri. „Nu este un secret că cei mai mulţi absolvenţi de la Racoviţă vin la Medicină. De fapt, medicina este o profesie umanistă. Nu întâm­plător, Racoviţă şi Grigore T. Popa s-au născut în acelaşi sat şi au de­venit repere. Absolvenţii voştri fac cinste universităţii noastre, drept dovadă că o să avem rector care a învăţat la această şcoală“, a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF. Colegiul a mai primit diplome şi de la Universitatea Tehnică, Univer­sitatea „Al.I. Cuza“ şi Universitatea Agronomică.

În sala plină a Tea­trului, cele câteva zeci de promoţii au privit cu nostalgie şi emoţie fiecare moment din program. Pentru unii a fost o minune să se vadă după ani şi ani. „Am fost promoţia 1969, am fost într-o clasă cu profil umanist. Am amintiri despre un liceu auster, până la cazon, dar cu dedicaţie din partea profesorilor. Pot spune că am avut o adevărată galerie de aur de profesori, şi ei ne-au făcut viaţa şcolară mai suportabilă. Era rigurozitate, se făcea o urmărire aproape personală a elevului ca să nu iasă din canon. Ţin minte că am terminat liceul cu media 8,56. Cu unii colegi şi profesori am ţinut legătura şi am venit astăzi cu bucurie, pentru că liceul a fost al treilea dar frumos pe care l-am primit în viaţă. Este o şcoală pentru care am un deosebit respect“, ne-a mărturisit istoricul Mihai Dorin.

Gala a fost înfru­museţată de mirosul miilor de flori care au invadat scena, dar şi de balerinii Operei Naţionale, care au prezentat patru momente artistice de excepţie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii