De Sănătate

Punem punctul pe știi

Colegiul Medicilor din România cere modificarea legii: experții medicali independenți să facă parte obligatoriu din anchetele de malpraxis

miercuri, 14 august 2024, 03:00
2 MIN
 Colegiul Medicilor din România cere modificarea legii: experții medicali independenți să facă parte obligatoriu din anchetele de malpraxis

Colegiul Medicilor din România taxează o „amnezie” a Parlamentului și solicită urgentarea unor modificări legislative negociate încă din toamna anului trecut. Ei au solicitat ca opinia unui expert medical independent să fie obligatorie și nu opțională atunci când are loc o anchetă de malpraxis. Expertul respectiv trebuie să fie specializat în speța unde a fost reclamată greșeala medicală.

Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 19

Conform unui comunicat de presă citat și de formaremedicală.ro, CMR vrea să modifice astfel Legea Malpraxisului și reprezentanții colegiului au fost la Parlament și au discutat aplicat fix pe această completare.

Ei invocă trei motive primordiale pentru care un corp de experți independenți este esențială pentru a elucida cazurile în care sunt acuzații de malpraxis. Primul dintre acestea vizează rigoarea științifică și medicală. În opinia CMR, experții medicali au o pregătire și experiență unice în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală, iar includerea unei astfel de opinii într-o anchetă de malpraxis va asigura un echilibru.

„În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiție. Medicii legiști nu au competențele necesare pentru a se putea pronunța pe toate actele medicale, din toate specialitățile medicale”, au punctat cei de la CMR.

Al doilea motiv vizează necesitatea unei viziuni integrate – dacă opinia specialiștilor va fi obligatorie, atunci va impune și o abordare multidisciplinară a cazurilor în care există suspiciunea de malpraxis. CMR susține că în momentul de față nu se merge pe o astfel de abordare. Iar al motiv ar viza creșterea transparenței și responsabilității în analizarea modului în care au fost luate anumite decizii medicale. Colegiul explică faptul că astfel s-ar reduce riscurile legale și etice asociate și ar fi analizată situația și din toate punctele de vedere.

„În acest moment, este esențial ca autoritățile implicate în procesul de legiferare să acorde prioritate dezbaterii transparente și asumate a unei legi care să sprijine deopotrivă medicii și pacienții. Avem încredere că obiectivul unei anchete este acela de a aduce clarificare asupra unei situații, de a stabili adevărul cu imparțialitate și transparentă și de a asigura că toate aspectele relevante sunt investigate în mod corespunzător. Prin desfășurarea unei anchete riguroase și echitabile, se urmărește nu doar identificarea cauzelor și responsabilităților, ci și prevenirea unor situații similare, în viitor. Aceasta contribuie la consolidarea încrederii în instituții și la îmbunătățirea continuă a practicilor și procedurilor, în beneficiul tuturor celor implicați”, a transmis CMR într-un comunicat remis presei.

CMR renaște această discuție și în contextul anchetei de la Spitalul Pantelimon din București, unde doi medici au fost reținuți și, ulterior, arestați preventiv, fiind acuzați că ar fi cauzat intenționat moartea unui pacient de la Terapie Intensivă, prin modificarea dozelor de medicație ce îl țineau în viață. Ancheta este în desfășurare și este bazată în momentul de față și pe un denunț al cadrelor medicale ce lucrau pe secția respectivă.

Etichete: CMR, expert, lege, malpraxis

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii