anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Colegiul Medicilor: În următorii 5 ani va fi un deficit foarte mare de personal în asistenţa medicală primară

GALERIE
personal_medical
  • personal_medical
- +

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat pentru specialitatea medicină de familie. Aceştia atrag atenţia asupra faptului că în acest an au fost scoase la rezidenţiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, fiind un număr insuficient faţă de necesarul efectiv existent la nivel naţional. 

Se aproximează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare. „Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european” a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Inclusiv la nivelul judeţului Iaşi în ultimii cinci ani, numărul medicilor de familie din Iaşi a scăzut cu aproximativ 10%: dacă în 2016 erau aproximativ 450 de medici de familie, în anul 2022 numărul lor a scăzut la 407. Deşi scăderea este una importantă, la nivelul judeţului nu avem încă motive de îngrijorare, spun reprezentanţii CM Iaşi.

Fiind un centru universitar important, Iaşul atrage şi cei mai mulţi medici din toate specialităţile, comparativ cu situaţia din judeţele învecinate. La nivel naţional însă, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România spun că există previziuni că în zece ani vom avea o lipsă de medici de familie, mai ales în condiţiile în care acum aproape jumătate din medicii de familie au vârsta peste 60 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2%. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.