anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 09.12.2022

Comunicat de presă

Colegiul Național “Costache Negruzzi” Iași, în anul 127. Istorie, vocație, destin, sub semnul excelenței

GALERIE
afis_zillenegruzzi_2022program_zilelenegruzzi_unuprogram_zilelenegruzzi_doi
 • afis_zillenegruzzi_2022
 • program_zilelenegruzzi_unu
 • program_zilelenegruzzi_doi
- +

Luna octombrie 2022 înseamnă o nouă sărbătoare negruzzistă, o altă filă din cronica unei școli cu istorie și destin nobil, fondată în anul 1895, sub denumirea de Liceul Internat, concepută cu o anume viziune - „să devină un adevărat model pentru studiile noastre secundare”, din inițiativa lui Spiru Haret, pe atunci Inspector General al Școlilor, dar și prin demersurile lui Take Ionescu, Ministrul Cultelor și al Instrucțiunii Publice.

Școala se definește, astfel, printr-o tradiție care ilustrează calitatea educației, competența profesorilor, vocația performanței, reușite și cariere de succes ale absolvenților de-a lungul celor 127 de ani de evoluție. În timp,  intențiile intelectuale și culturale ale întemeietorilor au conturat un univers educațional și spiritual deosebit, un emblematic „spirit internatist” sau „negruzzist”, recunoscut și asumat valoric.

 Liceul Internat a impresionat mereu prin atmosfera intelectuală, sobră, academică, prin severitate și rigoare, printr-o cultură a studiului, a respectului pentru carte, pentru cunoaștere și valori morale.

Arhitectura impresionantă, de templu cu linii neoclasice, sălile impozante, uniforma inconfundabilă, tradițiile ritualice, susținute prin nume celebre ale unor profesori sau absolvenți, s-au completat treptat cu efervescența prezentului, cu valorile educației într-o școală de tip european, într-un secol al cunoașterii și al creativității științifice, tehnologice sau artistice, o școală apreciată și recunoscută la nivel național și internațional prin rezultatele elevilor, prin performanțele absolvenților.

În Colegiul Negruzzi de astăzi se plăsmuiește mai departe o istorie cu note de legendă, cu rădăcini în trecut și în mit, dar și cu receptivitate față de reperele pedagogice moderne, păstrând predestinarea de cetate a cunoașterii, de for academic.

Profesori, directori sau absolvenți, personalități ale trecutului, coborâte de pe soclul de  marmură, par să se întâlnească, în răstimpuri, la o metaforică „masă a umbrelor”, pentru a pătrunde și înțelege filele de cronică trecută sau prezentă, ale unei școli care și-a păstrat mereu idealurile și reperele, pregătind elite intelectuale, specialiști autentici, în domenii diverse, științifice și umaniste, artistice, juridice sau medicale, în același timp oameni adevărați, cu principii și valori, pregătiți temeinic de profesori competenți și inspirați, în continuitatea unor modele ca: Simion Mehedinţi, Calistrat Hogaş, Dragomir Hurmuzescu, Gavriil Muzicescu, Garabet Ibrăileanu, Eugen Lovinescu, fraţii Ionel şi Alexandru Teodoreanu, Demostene Botez, Victor Ion Popa, Iorgu Iordan, Horia Hulubei, Mihai Ralea, Traian Lalescu, Radu Beligan, Principele Radu de România, Mihai  Răzvan  Ungureanu, academicienii Viorel Barbu și Bogdan  Simionescu.

Celebrarea celor 127 de ani de existență în universul culturii și al educației ieșene readuce o certitudine și o mărturisire - toți, cei de ieri și cei de astăzi, profesori, elevi, părinți, absolvenți, purtăm în suflet emoția și aprecierea pentru șansa și noblețea de a aparține comunității negruzziste.

Prof. dr. Camelia Gavrilă

Directorul Colegiului Național “Costache Negruzzi”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suntem pe nicăieri

Pavel LUCESCU

Suntem pe nicăieri

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

opinii

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

George PLEȘU

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Palma Sfântului Nicolae

pr. Constantin STURZU

Palma Sfântului Nicolae

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

pulspulspuls

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pod de flori între gheşăftul de la aeroportul ieşean, admiterea României în Schengen şi vizita lui Ciucă la Iași

Pentru că tot am văzut că scandalul buiandrugilor de la noul terminal al aeroportului ieşean dă să se stingă, în aşteptarea vreunui rezultat al sesizărilor trimise în mai multe derecţii de şefii partidoiului ieşean, haideţi să vă spunem despre chestiune, ca s-o mai ţinem trează măcar o zi, câteva şpârle care circulă în mediul politic ieşean!

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.