anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Colegiul Național Pedagogic din Iași marchează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand printr-o conferință aniversară

GALERIE
Colegiul_National_Pedagogic_Vasile_Lupu_Iasi1
  • Colegiul_National_Pedagogic_Vasile_Lupu_Iasi1
- +

Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu”  din Iași organizează conferința națională intitulată „Excelență pedagogică sub semnul coroanei”, eveniment desfșurat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a 167 de ani de existență a celei mai vechi instituții pedagogice din țara noastră. Conferința marchează un moment de sinteză a preocupărilor pedagogice pentru formarea corpului de învățători din România Mare.

Conferința, în format hibrid, va avea loc luni, 12 decembrie 2022, începând cu ora 12.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. În cadrul evenimentului vor conferenția în plen: prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prof. univ. dr. Daniel Șandru, conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană, CS II dr. Liviu Brătescu, lect. univ. dr. Bogdan Neculau, prof. dr. Doru Dumitrescu, prof. dr. Mircea Bertea.

Lucrările pe secțiuni din cadrul conferinței vor aborda patru teme care definesc învățământul pedagogic din România: „Inițiative regale privind școala pedagogică românească”, „Tradiții și inovații în școala românească – formule de succes”; „Dascăli făuritori de destine”; „Portrete de absolvenți celebri ai școlii pedagogice”.

„Istoria Școlii Preparandale de la Iași începe în anul 1855, în casele din curtea bisericii Trei Ierarhi din capitala Moldovei, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, iar între anii 1889-1891 a fost construită clădirea impozantă din dealul Copoului, care avea să fie numită simbolic Castelul Vasilian. De-a lungul timpului, mari dascăli au marcat istoria acestei școli, cum ar fi: Anton Velini, Titu Maiorescu, Constantin Meissner s.a., după cum mulți dintre absolvenții de ieri și de azi au făcut cinste acestei instituții și au dus mai departe numele primei școli de învățători din Regat. Colegiul Național Pedagogic «Vasile Lupu» deține astăzi titulatura de Școală Europeană, ca o recunoaștere a valorilor europene promovate de instituție prin proiectele derulate”, a declarat Lăcrămioara Iordăchescu, directorul colegiului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.