Colegiul „Negruzzi” în doliu: Ultimul drum al profesorului Gheorghe Ilie, mentorul generațiilor
Pe 24 septembrie, comunitatea negruzzistă s-a adunat la cimitirul Sf. Vasile pentru a-l conduce pe ultimul drum pe profesorul Gheorghe Ilie, fost director al Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași și un nume de referință pentru matematica din România.
Aproximativ 150 de persoane, printre care foști colegi de cancelarie și foști elevi, au venit să-i aducă un ultim omagiu celui care a marcat educația a generații întregi, timp de aproape patru decenii.
Gheorghe Ilie a condus Colegiul „Negruzzi” în două perioade distincte – 1989-1998 și 2005-2009, imprimând o amprentă semnificativă asupra evoluției instituției. De-a lungul celor 13 ani de directorat, dar și a aproape 40 de ani în calitate de profesor de matematică, acesta a influențat mii de elevi, unii dintre aceștia devenind acum părinți ai foștilor și actualilor negruzziști sau chiar cadre didactice în aceeași instituție.
O jerbă cu inscripția „Promoția 2015”
În timpul ceremoniei, a fost remarcată prezența unor foști elevi din diferite generații, unii dintre aceștia aducând jerbe și flori. Promoția 2015 a avut un gest simbolic, depunând o jerbă cu inscripția „Promoția 2015”, mărturie a recunoștinței față de dascălul care i-a format. Ceremonia a început în biserica cimitirului Sf. Vasile, însă nu toți cei veniți au intrat. O parte dintre apropiați, colegi și foști elevi au stat în liniște, afară, în curtea bisericii, ascultând slujba care răzbătea prin ușile larg deschise.
Profesorii și elevii stăteau adunați în mici cercuri, schimbând cuvinte de consolare sau evocând momente petrecute alături de Gheorghe Ilie. Mulți l-au descris drept un mentor sever, dar just, care știa să scoată ce e mai bun din elevii săi.
Gând din partea comunității negruzziste
Actualul director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”, Camelia Gavrilă, a transmis un mesaj despre moștenirea lăsată de Gheorghe Ilie. Ea a evocat atât contribuțiile acestuia în domeniul educațional, cât și influența sa profundă asupra colegilor și elevilor.
„Domnul profesor Gheorghe Ilie își are propriul destin, este o ființă cu rost, cu puterea gândului și a faptei, dar este și parte din destinul Colegiului «Negruzzi». O frântură din ceea ce este școala noastră se datorează domniei sale și lucrurilor pe care le-a făcut cu mare dăruire și multă competență. Aici se împletesc valențele specialistului de matematică, ale celui care își poartă elevii spre lumea științei, spre lumea complexă a matematicii sau care oferă temeiuri de viață. Elevii, studenți, profesori tineri, o comunitate de profesori de diferite discipline s-au format sub coordonarea domniei sale. A fost un director eficient, serios, sobru, inspirat și pragmatic. Dacă aruncăm o privire spre Colegiul «Negruzzi», poartă urme a ceea ce a fost managementul directorului și profesorului Gheorghe Ilie”, a precizat aceasta.
„S-au împletit în contraste care au creat armoniile”
Directoarea a rememorat și momentul de glorie al Colegiului, în 1995, la centenarul său, când, sub coordonarea profesorului Ilie, întreg orașul Iași a vibrat sub semnul negruzzismului, iar parada elevilor îmbrăcați în uniformă și fanfara au devenit simboluri ale acelui moment.
„Al său râs tonic vibra în cancelaria Colegiului «Costache Negruzzi», care este mai tristă și mai pustie acum. Râsul tonic, umorul, puterea de a găsi soluția potrivită, fermitate, duritate, dar și omenie, sensibilitate și înțelegere, s-au împletit în contraste care au creat armoniile pe care le cunoaștem și le evocăm toți”, a completat Camelia Gavrilă.
Preotul care a oficiat slujba a vorbit despre cum Gheorghe Ilie și-a dedicat viața pregătirii elevilor cu „măiestrie și pricepere”, iar colegii și elevii l-au descris drept un om de o rară fermitate, dar și sensibilitate. După slujbă, aproximativ 100 de persoane l-au însoțit pe profesorul Gheorghe Ilie către locul său de odihnă, parcurgând încet drumul prin aleile cimitirului.
Publicitate și alte recomandări video