Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Colesterolul şi trigliceridele pot provoca AVC dacă scad prea mult

GALERIE
AVC risc
  • AVC risc
- +

Colesterolul şi trigliceridele, „blamate“ de toată lumea şi considerate responsabile de cele mai grave boli, cu potenţial letal, au determinat cercetări îndelungi pentru a găsi modalităţi de a le reduce nivelul. Reducerea colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) reduce riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral, când ajunge la valoarea ideală sub 100 miligrame pe decilitru (mg/dl). Dar un nou studiu constată că femeile care au nivelul de colesterol LDL 70 mg/dl sau mai mic pot fi de două ori mai predispuse să facă un accident vascular cerebral hemoragic, decât femeile cu niveluri de colesterol LDL de la 100 la 130 mg/dl, scrie sciencedaily.com. 

Studiul a fost publicat în Neurology®, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. Colesterolul LDL se numeşte „colesterol rău“, deoarece poate duce la acumularea de grăsime în artere. De asemenea, studiul a constatat că femeile cu cele mai scăzute niveluri de trigliceride, o grăsime descoperită în sânge, au avut un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic, comparativ cu cele cu cele mai ridicate niveluri de trigliceride.

Femeile, risc mai mare de AVC

Accidentele vasculare cu hemoragie, cunoscute şi sub numele de accidente hemoragice, sunt mult mai puţin frecvente decât accidentele ischemice, când fluxul sanguin este blocat în creier. Ele sunt, de asemenea, mai dificil de tratat şi, prin urmare, e mai mare riscul de a fi mortale. „Strategiile de scădere a nivelului de colesterol şi trigliceride, cum ar fi modificarea dietei sau administrarea de statine, sunt utilizate pe scară largă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare“, a declarat autorul studiului Pamela Rist, ScD, de la Brigham Women’s Hospital din Boston şi membru al Academiei Americane de Neurologie.

„Dar studiile noastre ample făcute pe femei arată că cele cu un nivel mai mic de LDL au şi ele nişte riscuri. Femeile oricum au risc mai mare de a face un accident vascular cerebral, parţial pentru că trăiesc mai mult, deci este evident că găsirea unor modalităţi de reducere a riscului este importantă“. Studiul a implicat 27.937 de femei în vârstă de peste 45 de ani, înscrise în Studiul de Sănătate al Femeilor. Participantelor la studiu li s-au stabilit valorile pentru colesterol total, colesterol LDL, de asemenea, pentru HDL (lipoproteine cu densitate înaltă), cunoscut sub numele de colesterol bun, şi trigliceride. Toate acestea au fost stabilite la începutul studiului, iar cercetătorii au revizuit apoi dosarele medicale pentru a determina câte femei au avut un accident vascular cerebral.

Cercetări timp de 19 ani

Urmărirea participantelor s-a făcut timp de 19 ani, iar cercetătorii au identificat 137 de femei care au suferit un accident vascular cerebral. Nouă din 1.069 femei cu colesterol de sub 70 mg/dl, adică 0,8%, au suferit un accident vascular cerebral, comparativ cu 40 din 10.067 femei cu colesterol 100 mg/dl până la 130 mg/dl, adică 0,4%. După ajustarea datelor pentru alţi factori care ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi vârsta, statutul de fumător, hipertensiunea arterială şi tratamentul cu medicamente care scad colesterolul, cercetătorii au descoperit că cei cu colesterol LDL foarte scăzut au fost de 2,2 ori mai predispuşi să sufere un accident vascular cerebral.

Pentru nivelurile de trigliceride, cercetătorii au împărţit femeile în patru grupuri. Primele două grupuri aveau nivelurile cele mai mici, respectiv în primul grup nivelul trigliceridelor era de până la 74 mg/dl, iar următorul de până la 85 mg/dl. Femeile din grupul cu cele mai înalte nivele aveau peste 156 mg/dl, iar următorul grup, peste 188 mg/dl.

Valori mici, risc mare

Cercetătorii au descoperit că 34 de femei din cele 5.714 care aveau cele mai mici niveluri de trigliceride, sau 0,6 %, au avut un accident vascular cerebral hemoragic, comparativ cu 29 de femei din cele 7.989 cu cele mai mari trigliceride, sau 0,4 %. După ajustarea datelor pentru alţi factori care ar putea afecta riscul, cercetătorii au descoperit că femeile cu cele mai mici valori ale trigliceridelor au fost de două ori mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral hemoragic. Nu s-a constatat nici o diferenţă în ceea ce priveşte riscul de colesterol total sau colesterol HDL. „Femeile cu LDL colesterol foarte scăzut sau cu trigliceride scăzute ar trebui să fie monitorizate de către medicii lor pentru alti factori de risc de accident vascular cerebral care pot fi modificaţi, cum ar fi hipertensiune arterială şi fumat, în scopul de a reduce riscul de accident vascular cerebral hemoragic“, a spus Rist.

„De asemenea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cum să reducă riscul de accident vascular cerebral hemoragic la femeile cu LDL foarte scăzut şi trigliceridele scăzute“. O limitare a studiului a fost că nivelurile de colesterol şi trigliceride au fost măsurate doar o dată, la începutul studiului. De asemenea, un număr mare de femei a ajuns deja la menopauză atunci când au fost măsurate aceste niveluri, ceea ce a împiedicat cercetătorii să examineze dacă asta poate influenţa legătura dintre nivelul colesterolului şi trigliceridelor cu accidentul vascular cerebral.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri