Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Colica biliară: Respectarea regimului reduce riscul de a repeta crizele

GALERIE
dr_catalin_sfarti
  • dr_catalin_sfarti
- +

Dacă aceste colici biliare se repetă în condiţiile respectării regimului la un pacient cunoscut cu pietre sau nisip la colecist, se recomandă programarea unui consult chirurgical pentru îndepărtarea veziculei biliare înainte de apariţia unor eventuale complicaţii. Medicii specialişti avertizează că tratamentele existente în farmacii, inclusiv cele cu multe reclame, nu vindecă şi nu elimină pietrele de la fiere. Care sunt cauzele care duc la apariţia colicilor biliare şi ce soluţii există pentru a combate frecvenţa acestora, explică dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterologie, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Iaşi.

Ce este „fierea“ şi de ce apar simptomele supărătoare

„Vezicula biliară (colecistul sau „fierea“) este un organ cu formă de săculeţ care se găseşte în vecinătatea ficatului şi care are rolul de a depozita bila (un lichid verzui secretat de ficat cu rol în digestia grăsimilor) între mese. În anumite situaţii, pot apărea diverse simptome care pot fi corelate cu patologii ale colecistului. Cel mai frecvent, acuzele apar la persoanele care au un lichid biliar cu tendinţă la formare de sediment şi pietre, dar pot apărea şi în cazuri fără calculi biliari. Aceste pietre apar mai frecvent la femei, la persoane obeze, la diabetici, la cele cu exces de grăsimi în sânge, în cazul unor tratamente hormonale sau în cazul unor diete foarte strice sau a unor abuzuri alimentare repetate“, explică dr. Cătălin Sfarti, medic primar gastroenterologie, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, Sp. „Sf. Spiridon“ Iaşi, şef de lucrări, UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi.

Crize dureroase: colica biliară apare după mese copioase

Cea mai cunoscută şi severă formă de manifestare a problemelor biliare sunt crizele (colicile) biliare care se caracterizează prin dureri foarte intense localizate în dreapta, sub rebordul costal, eventual asociate cu greţuri, vărsături, gust amar, lipsa poftei de mâncare, febră şi frisoane.

„Această simptomatologie apare după mese copioase (grăsimi, prăjeli, sosuri) şi, cel mai frecvent, este determinată de inflamaţia colecistului pe fondul prezenţei de pietre sau nisip în acesta, dar, mai rar, poate fi determinată şi de tumori, infecţii bacteriene sau parazitare. De obicei, apariţia crizelor foarte puternice determină pacientul să solicite evaluare medicală şi se recomandă ca la apariţia unor colici biliare, pacientul să fie evaluat de medic, nu să se trateze „băbeşte“ acasă. Dacă criza a apărut brusc şi este foarte importantă, eventual cu febră, frisoane, alterarea stării generale, icter („gălbinare“), se recomandă apelarea la serviciul de urgenţă, iar dacă persoana respectivă are dureri de intensitate mai mică care se repetă, el poate fi evaluat cu programare de către medicul de familie sau un specialist“, arată dr. Cătălin Sfarti.

Dacă apare o criză, trebuie obligatoriu o evaluare medicală?

De ce trebuie obligatoriu evaluare medicală? Uneori pot fi probleme mai serioase sau chiar dacă este „doar o piatră la fiere“ şi aceasta poate duce la complicaţii grave gen perforaţie, abces, pancreatită sau angiocolită.

„Până la consultul medical, se recomandă o dietă uşoară sau evitarea alimentelor şi se poate administra un antalgic sau un antispastic pentru ameliorare temporară. Medicul va evalua pacientul clinic (istoric şi examen obiectiv), va recomanda recoltarea de probe biologice, va efectua o ecografie abdominală care este cea mai simplă şi eficace metodă care stabileşte diagnosticul de litiază biliară complicată sau necomplicată. În funcţie de rezultate, se va lua decizia dacă pacientul trebuie internat sau nu, dacă este necesară intervenţie chirurgicală (clasică sau laparoscopică) sau endoscopică în urgenţă sau dacă se poate administra doar tratament medicamentos (hidratare, antibiotice, antalgice, antispastice, antiemetice) şi, eventual, programa ulterior intervenţia chirurgicală“, completează dr. Cătălin Sfarti.

Când se recomandă intervenţia chirurgicală

Există numeroase persoane care se cunosc cu probleme biliare şi care au mai făcut crize anterioare.

„În această situaţie, se recomandă un regim alimentar cu evitarea mâncărurilor care stimulează vezicula biliară: grăsimi, prăjeli, afumături, sosuri, maioneze, conserve, dulciuri, snacksuri, preparate din carne. Respectarea regimului reduce riscul de a repeta crizele, dar nu elimină complet acest risc. De aceea, dacă aceste colici biliare se repetă în condiţiile respectării regimului la un pacient cunoscut cu pietre sau nisip la colecist, se recomandă programarea unui consult chirurgical pentru îndepărtarea veziculei biliare înainte de apariţia unor eventuale complicaţii“, completează dr. Cătălin Sfarti.

Tratamentele existente în farmacii, inclusiv cele cu multe reclame, nu vindecă şi nu elimină pietrele de la fiere!

„Tratamentele existente în farmacii, inclusiv cele cu multe reclame, nu vindecă şi nu elimină pietrele de la fiere. Ele pot ajuta la persoanele care au probleme cu colecistul, dar care nu au calculi, sa prevină unele crize sau să reducă intensitatea durerilor, a greţurilor şi a altor simptome. Există un tratament cu acid ursedeoxicolic care poate ajuta la dizolvarea pietrelor mici la o parte din pacienţi, în condiţiile respectării regimului, dar efectul apare la mai puţin de jumătate din cazuri după un tratament de luni sau chiar ani. Din păcate, după întreruperea acestui tratament, frecvent, pietrele reapar, chirurgia rămânând, în general, metoda de tratament cea mai eficace“, subliniază dr. Cătălin Sfarti.

Cum se prepară corect alimentele pentru a avea un regim echilibrat care poate reduce riscul de instalare a crizelor

La persoanele cu probleme biliare care nu au indicaţie operatorie sau care nu doresc să se opereze, sunt anumite alimente care reduc riscul de apariţie a pietrelor şi de instalare a crizelor, dar nu îndepărtează complet aceste riscuri. Re­gimul trebuie să fie echilibrat cu legume, fructe, lactate degresate sau semidegre­sate, carne slabă, cereale integrale, pâine integrală. Prepararea alimentelor trebuie realizată prin fierbere, la cuptor, în baie de abur sau la grătar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri