Ștefania Preda, 38 ani, Roman: De mai bine de șase luni am probleme cu stomacul. Problemele mele au debutat cu dureri abdominale și multe scaune moi dar, de curând, am observat că aceste scaune conțineau și sânge. Acest lucru s-a întâmplat acum două săptămâni, m-am speriat destul de tare și am mers la medicul de familie. Acesta mi-a spus că ar putea fi o colită ulcerativă dar că este nevoie de o colonoscopie. Mi-a recomandat să vin la Iași, pentru a fi văzută de un medic gastroenterolog. Mă tem ca boala să nu fie avansată și să apară și alte complicații.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 35
Conf. univ. dr. Irina Ciortescu, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași: „Sigur, puteți veni la Institutul de Gastroenterologie din Iași pentru a fi investigată, evident cu bilet de trimitere. Abia după ce beneficiați de toate investigațiile necesare, puteți primi un diagnostic și un tratament care să vă permită o calitate a vieții pe care se pare că acum nu o aveți.
În ce privește colita ulcerativă, cunoscută și ca rectocolita ulcerohemoragică (RCUH), aceasta face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale, alături de boala Crohn. Colita ulcerativă afectează în general persoanele tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani. Cu toate acestea, există numeroși adulți care sunt diagnosticați cu acestă boală după vârsta de 50 ani.
Chiar dacă primele simptome par să apară la vârste tinere, colita ulcerativă poate debuta la orice vârstă. Boala afectează în egală măsură femeile și bărbații, deși unele studii susțin că bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune. Această suferință se întâlnește mai frecvent în zonele urbane și în țările dezvoltate.
Colita ulcerativă este o boală cronică, autoimună, de etiologie încă imprecis cunoscută, care afectează intestinul gros (colonul) și rectul, în care învelișul interior (mucoasa) se inflamează, ducând la apariția leziunilor, a ulcerațiilor (rănilor) și sângerării.
Combinația de inflamație cu ulcerații cauzează frecvent sângerare (rectoragie), diaree, balonări, dureri și disconfort abdominal. De aceea, cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale și scaunele moi, cu sânge. Unele persoane pot avea chiar și 10-20 de scaune pe zi, ceea ce poate conduce la o deshidratare severă. Când boala este avansată, adică un segment lung de colon este afectat, pot apărea episoade de febră, pierderi de sânge importante și se poate instala anemia.
Colita ulcerativă este rezultatul unui răspuns anormal, exagerat al sistemului imun care, în mod normal, ne apără organismul de infecții și alte agresiuni. La persoanele cu boli inflamatorii intestinale cum este colita ulcerativă, sistemul imun începe să atace propriile țesuturi ducând la apariția unei inflamații cronice, neinfecțioase, netuberculoase, localizată inițial în rect și apoi și în colon. Acești pacienți însă pot prezenta și afectări extracolonice, cauzate de perturbarea sistemului imun. Cel mai frecvent sunt afectate articulațiile, pacienții prezintă dureri articulare, dar și ochii, tegumentele chiar și ficatul pot fi afectate.
Boala se manifestă diferit de la o persoană la alta, funcție de lungimea segmentului de colon afectat, simptomele variind de la cele ușoare la cele mai severe. Primul segment de tract digestiv afectat este întotdeauna rectul și de aceea pacienții prezintă la început sângerare rectală (rectoragie), greșit interpretată inițial ca fiind de cauză hemoroidală și tratată ca atare după un consult la farmacie sau pe internet. Apoi apare diareea cu sânge, durerea în partea stângă și inferioară a abdomenului, etapa în care pacienții își fac probleme și consultă medicul. Simptomele pot dispărea complet pentru o perioadă de timp, spontan la început și mai târziu doar cu tratament, pentru a reapărea în anumite momente ale vieții. Subliniez că dispariția simptomelor sub tratament nu înseamnă vindecarea bolii ci remisiunea ei!!! Colita ulcerativă este o boală cronică, pe viață, necesită tratament și monitorizare permanentă, periodică. Când boala este în remisiune calitatea vieții pacientului este identică cu cea a unei persoane sănătoase.
Pacienților care ajung la noi cu astfel de simptome li se fac o serie de investigații precum colonoscopie cu biopsie pentru confirmarea diagnosticului, tomografie computerizată, la cei la care examenul colonoscopic nu poate fi efectuat sau este contraindicat, examenul scaunului pentru a face diferența cu o colită infecțioasă, analize de sânge pentru cuantificarea inflamației, depistarea anemiei.
Bolile inflamatorii intestinale, din care face parte și colita ulcerativă, nu trebuie confundate cu sindromul de intestin iritabil, o tulburare funcțională intestinală, în care apar tulburări de motilitate și hipersensibilitate viscerală, fără inflamație sistemică.
Colita ulcerativă, deși nu este o boală rară, este o boală despre care se vorbește foarte puțin. Prin simptomele sale, din punct de vedere psihologic și social, boala poate avea consecințe foarte severe, ducând la sentimente de stigmă, frică și izolare.
Din păcate, colita ulcerativă este o boală cronică pentru care, în prezent, nu există niciun tratament prin care să poată fi vindecată, dar remisiunea clinică și endoscopică se poate obține la majoritatea pacienților, cu condiția ca aceștia să mențină contactul periodic cu medicul gastroenterolog și să respecte tratamentul recomandat.
Practic, la acest moment, scopul tratamentului este de a reduce inflamația care cauzează simptomele și de a stabili perioade lungi de remisie, perioade în care simptomele dispar iar mucoasa colonică nu mai este inflamată.
Tratamentul colitei ulcerative este complex, individualizat funcție de severitatea bolii. Dietele alimentare stricte sunt necesare pe perioade scurte de timp, în puseele severe de activitate și nu pe viață!!! Pacienții cu colită ulcerativă nu au restricții alimentare dar, ca și restul populației, trebuie să adopte un stil de viață sănătos, în special pentru a proteja sistemul imun și microbiota intestinală.
Unele persoane necesită spitalizare, mai ales în cazul în care au suferit de deshidratare sau au pierdut prea mult sânge, în urma unor episoade cronice de diaree.
În anumite cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale de rezectie a colonului – colectomie. Aproximativ 25-30% dintre persoanele afectate de colită ulcerativă trec printr-un episod chirurgical, mai puțin decât în cazul Bolii Crohn. În colita ulcerativă tratamentul chirurgical vindecă boala dacă se face proctocolectomie totală, adică se scoate tot colonul și rectul.
Cert este că, pentru a putea depăși cât mai ușor episoadele de activitate ale bolii, pentru a intra în remisiune susținută și a preveni apariția cancerului colo-rectal, sfatul meu este să țineți legătura cu medicul gastroenterolog pentru ca, împreună, să stabiliți un tratament și un stil de viață”.
Publicitate și alte recomandări video