marti, 13.04.2021
Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.
A-l considera pe Ruskin filosof este fără îndoială o glumă care, printr-o manevră strălucită a lui Collingwood, se dovedeşte cât se poate de serioasă. Găselniţa autorului de mai târziu al teoriei presupoziţiilor absolute va fi aceea că Ruskin, fire enciclopedică (a acoperit domenii dintre cele mai eterogene, cum ar fi teoria artei, istorie, economie, politică, dar şi botanică, geografie ori geologie, ornitologie) totuşi lipsit de înclinaţii filosofice, ar putea fi citit ca metafizician.
Ruskin, ne semnalează Collingwood, ratează orice încercare de a scrie filosofie sistematică. În monumentala-i lucrare Modern Painters concepe o teorie a artei care se bazează pe o teorie a minţii umane şi are drept scop fundamentarea filosofică a criticii artei, însă nu integrează teoria într-un sistem coerent de idei, în contextul ideatic de ansamblu al volumului. Mai curând, pare înclinat spre eseul filosofic, dar nu are succes la întrunirea Societăţii de Metafizică. Scrie despre etică, ceea ce nu-l face metafizician. El însuşi priveşte filosofia cu ostilitate şi dispreţ. Consideră ocupaţia metafizicianului inutilă, chiar periculoasă, pentru că ar conduce la ineficienţă şi apatie.
Acestea fiind spuse, doar cineva pus pe şotii ar mai zăbovi asupra filosofului Ruskin. Însă Collingwood este cât se poate de serios. El aduce în discuţie ideea unei „filosofii a nefilosofilor”, iar Ruskin nu-i decât pretextul lui de a-şi expune propriile idei, a doua, dacă nu chiar prima relatare despre presupoziţiile gândirii. În „Ruskin’s Philosophy”, Collingwood promovează ideea acelor convingeri (credinţe fundamentale) ale gândirii sub semnul cărora stau teoriile şi acţiunile noastre. Întreaga noastră viaţă este ghidată de anumite principii centrale care nu au nevoie de nici o justificare. În sensul în care toţi posedăm asemenea convingeri fundamentale, se poate spune că orice om are o filosofie, dar nu e şi filosof, adică nu-şi explicitează propriile credinţe. Astfel - şi aici survine poanta lui Collingwood - Ruskin a avut o filosofie, dar fără să fi fost filosof!
Glumind despre Ruskin, la o primă vedere, Collingwood emite ideea de bun simţ potrivit căreia oricine are o filosofie de viaţă care-i ghidează acţiunile, dar nu toţi conştientizează faptul că ar fi ghidaţi de aceasta în gândire ori acţiune, ori care este aceasta, prin urmare nu o explicitează. De fapt, e vorba în textul despre Ruskin al lui Collingwood pe chiar tema presupoziţiilor absolute, în mod ludic şi plecând de la o ironie. Serios, toate trăsăturile presupoziţiilor absolute din An Essay on Metaphysics pot fi regăsite la principiile de care Collingwood vorbeşte în textul publicat douăzeci de ani mai devreme: sunt implicite, ne justifică acţiunile şi teoriile, fără a avea ele însele nevoie de vreo justificare, neputându-le pune sub semnul întrebării ori proba, ceea ce înseamnă că nu derivă din experienţă. Că sunt a priori ori că nu sunt propoziţii va arăta abia în textul de maturitate al lui Collingwood. În „Ruskin’s Philosophy” se referă la presupoziţii ca fiind adevărate, mai exact asumate ca adevărate de către cel ce le deţine, lucru care în An Essay on Metaphysiscs este respins în mod categoric: presupoziţiile absolute nu au valoare de adevăr pentru că nu sunt propoziţii; deoarece nu sunt propoziţii nu pot fi răspunsuri la întrebări, ci doar fundamentul pe care se bazează întrebările noastre, întrebări ale căror răspunsuri sunt propoziţiile noastre. Se mai adaugă faptul că presupoziţiile absolute nu pot fi verificate prin experienţă.
Collingwood descoperă în filosofia nefilosofului Ruskin principii pe care Rukin nu le-a explicitat, dar de o mare importanţă. La baza a tot ceea ce Ruskin a scris regăsim câteva principii la care el nu s-a referit niciodată: credinţa în unitatea şi indivizibilitatea spiritului uman (atunci când discută despre arta unui individ, naţiuni, Ruskin nu o face fără a considera deopotrivă şi factorii religios, politic, moral, în strânsă dependenţă; credinţa implicită în cauzalitatea istorică (orice scenariu ce se desfăşoară în istorie conduce în mod necesar la un altul), principiu evident din scrierile sale de politică, iarăşi rămas neexprimat; principiul toleranţei (de pildă, admiră arta medievală fără a împărtăşi şi idealurile de viaţă ori pe cele artistice ale Evului Mediu). Modul lui Ruskin de a gândi este istorist şi hegelian: un fapt istoric (modelul Greciei antice, să zicem) este considerat ca întreg, iar nu separat în concepţii abstracte (artă, religie, filosofie), orice fapt de cultură (operă filosofică, creaţie artistică) nu ar face decât să exprime spiritul grec.
La vremea respectivă, Ruskin - un hegelian ratat, Collingwood - un tânăr pus serios pe şotii, glumind la modul cel mai serios despre Ruskin. Collingwood găseşte în examinarea teoriilor despre artă ale lui Ruskin un prilej pentru a-şi expune propriile intuiţii filosofice care mai târziu vor constitui o soluţie viabilă, care în mod paradoxal a apărut tocmai în mediul analitic, pentru reconstrucţia metafizicii ca hermeneutică.
Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
”Ventilatoarele când se depăşesc 6 bari intră în stare de alertă. Toate s-au oprit împreună”
Arafat: Nu putem lua toate paturile de ATI pentru COVID, vom avea probleme cu celelalte urgenţe
Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!
Ieşenii de peste 40 de ani au cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă
FOTO: Aţi mai auzit aşa ceva: bloc cu şase niveluri, pe numai 480 mp de teren?
VIDEO - CTP a finalizat ancheta în cazul accidentului de pe A. Panu: vatmanul nu e vinovat
Pictori din peste zece judeţe expun la Iaşi la „Saloanele Moldovei”
FOTO: Ultimul drum al profesorului Ioan Caproşu, rămas în istorie
Conferinţă naţională la Iaşi despre adicţii, anxietate, depresie
Semnal de alarmă de la Spitalul „Sfânta Maria”: tot mai multe cazuri de copii internaţi la ATI Covid
Ieşeanul care şi-a ucis mama zâmbeşte tot timpul. „Problemă psihică destul de serioasă”
Panică şi foc la Iaşi: două blocuri în flăcări, în câteva ore
Decernare de premii amânată la Concursul Naţional „Ion Creangă”
Anchetă ITM la Constanţa: moartea cercetătorului ieşean în apa mării rămâne un mister
Ghinion: a dat peste o şoferiţă în trafic, care a chemat Poliţia
Prins de oamenii legii pe europeană având la maşină numerele unui alt vehicul
O bunică ce vrea să îşi crească nepoţelul abandonat, purtată umilitor de la o instanţă la alta
Aproape jumătate dintre medicii de familie ieşeni intră în campania de vaccinare
Cum s-a ajuns ca pacienţI COVID-19 să fie trataţi în TIR-uri ATI
Când a aflat ministrul Sănătăţii despre drama pacienţilor de la Spitalul Victor Babeş
Maxim a marcat golul echipei Gaziantep în meciul cu Fenerahce, scor 1-3, din campionatul Turciei
LIVE - Premierul cere o anchetă de urgenţă la Spitalul "Victor Babeş". Conferinţă în toiul nopţii
Programul meciurilor, decalat în Regatul Unit pentru funeraliile prinţului Philip
Decesul pacienţilor de la unitatea mobilă ATI “Victor Babeş”, anchetat de poliţişti şi procurori
Tabloidul german Bild, cel mai citit din Germania, îşi va lansa propriul post de televiziune
UE lasă Muntenegru singură în faţa Chinei. Povestea unui credit care-i atârnă de gât
Medicamentul folosit pentru tratamentul lui Trump de Covid aşteaptă aprobarea oficială
Uber, Free Now si Bolt au propriile locuri pentru preluarea clientilor la Aeroportul Otopeni
Munca într-o multinațională: 4 avantaje de neratat, pentru care merită să te angajezi la Luxoft (P)
Municipiul Iași rămâne în scenariul roșu, deși rata de infectare a scăzut
Circulația tramvaielor de pe traseele 1b și 9 întreruptă pe Copou
Foarte puține cazuri noi raportate la Iași după weekend. S-au făcut puține teste
Doar 2.323 cazuri noi, dar multe decese raportate în ultimele 24 de ore - 113
Managerul Spitalului Foișor, de unde au fost mutați bolnavii noaptea, 6.200 euro/lună
Cristoiu, reclamat la CNCD pentru că a sugerat că Arafat e homosexual
Urmăriţi internaţional, dar liberi. De ce scapă unii infractori și inculpați
LIVE VIDEO: Incendiu într-un bloc din Dacia. Fumul gros se vede de la distanță
Elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie vor avea un curriculum tranzitoriu
VIDEO: Puiul de urs găsit duminică seară pe marginea drumului, hrănit cu biberonul
Rareș Bogdan, atac la Andreea Moldovan: ”Poate vorbește mai puțin și se ocupă mai mult de minister”
Rareș Bogdan: Raed Arafat ar trebui să înţeleagă că nu există oameni care să aibă doar calităţi
Rareș Bogdan: Cel care cere înlocuirea unui ministru este premierul
IMAGINI: Academicianul Ioan Caproșu, condus de cei dragi pe ultimul drum
Briscan ZARARăul învinge |
Ciprian IFTIMOAEICâţi (mai) suntem? |
Mihai DORINCearta cu istoria. Cazul Octavian Goga |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.