Coloneii lui Chirica, «degradați» peste noapte: salariu sau pensie?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Coloneii lui Chirica, «degradați» peste noapte: salariu sau pensie?

GALERIE
sefi
  • sefi
- +

Ultimele declaraţii ale noilor guvernanţi dau frisoane pensionarilor care lucrează în sistemul bugetar. De la şefi de instituţii sau departamente până la consilieri ai celor care conduc administraţia, toţi aşteaptă să vadă forma actului normativ care va reglementa această situaţie. Șefii de la Poliţia Locală au avut, anul trecut, venituri de aproape 4.000 de euro pe lună. Nume cunoscute din administraţie sunt pe lista celor care s-ar putea afla în situaţia de a alege între salariu şi pensie.

O măsură anunţată de guvern pentru anul 2020 ar putea afecta conducerile a două instituţii de sub autoritatea Primăriei. Guvernul PNL are în plan interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat. Pentru două instituţii – Poliţia Locală şi Muzeul Municipal – acest lucru ar putea însemna înlocuirea conducerilor actuale. Ambii şefi de la Poliţia Locală, Liviu Zanfirescu şi Georgel Grumeza, sunt pensionari, iar Aurica Ichim a devenit şefă la Muzeul Municipal după ce a ieşit anul acesta la pensie. Doar Ichim pare hotărâtă să mai rămână o perioadă la conducerea instituţiei.

Dar, acestea nu sunt singurele exemple. La Poliţia Locală sunt alte trei cazuri de poliţişti care trebuie să aleagă între pensie şi salariu, iar, la Primărie, doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului sunt, de asemenea, vizaţi de măsură: Vasile Tiron, director, şi Constantin Simirad, consilier personal. De remarcat că Zanfirescu şi Ichim sunt, de asemenea, apropiaţi de primar, în condiţiile în care edilul-şef al Iaşului i-a susţinut pentru ocuparea funcţiilor actuale. La fel ca Zanfirescu şi Grumeza, Tiron este colonel, dar la MApN. „În principiu, voi alege venitul mai consistent, dar nu am luat încă o decizie. Mă voi consulta la momentul potrivit cu familia. Să vedem şi în ce formă va ieşi proiectul de act normativ”, a declarat ieri Vasile Tiron.

Tiron conduce Direcţia Relaţii Publice, funcţie care i-a adus anul trecut venituri nete de 94.038 lei, sumă net superioară celei încasate din pensii (32.800 lei/an). „Am ieşit la pensie într-un moment nepotrivit”, spune Tiron despre cuantumul pensiei lui. El a adăugat că, la precedenta interzicere a cumului pensiei cu salariul la stat, măsură adoptată temporar în timpul guvernării PDL, nu s-a încadrat în condiţii întrucât actul normativ stabilise un plafon: interzicerea se aplica pensionarilor angajaţi la stat care aveau venituri din pensie peste nivelul salariului minim brut.

Simirad nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. Un alt consilier personal al primarului, Doina Florescu, este în aceeaşi situaţie cu Simirad. Florescu a fost, anterior, şefă a serviciului juridic. Totodată, un alt angajat al municipalităţii, Constanţa Ciobanu, de la serviciul urbanism, cumulează salariul cu pensia de la stat. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, în Primărie mai lucrează alte cel puţin trei persoane care vor fi nevoite să aleagă salariul sau pensia, dacă guvernul va adopta măsura anunţată.

Cinci pensionari la Poliţia Locală, iar doi conduc instituţia

Cea mai afectată instituţie din administra­ţia locală este Poliţia Locală. Directorul Liviu Zanfirescu şi directorul adjunct Georgel Grumeza încasează pensie, ambii fiind foşti şefi în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Cei doi au de luat o decizie ceva mai dificilă: veniturile din pensii şi cele din salariu sunt comparabile.

Funcţia de director la Poliţia Locală i-a adus anul trecut lui Zanfirescu venituri totale de 97.454 lei, în această sumă fiind incluse salariul, norma de hrană şi indemnizaţia de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Spre diferenţă, Casa de Pensii i-a livrat fostului şef al IPJ o sumă totală de 118.011 lei. În total, Zanfirescu a încasat peste 215.000 lei, adică aproape 3.800 euro/lună de la stat. „Nu n-am gândit şi nici nu mă gândesc. De ce să mă gândesc? Eu sunt centrat şi concentrat pe activitatea Poliţiei Locale acum, pentru performanţă pentru tot ce se poate face. Nu ne facem calcule, nu stăm la cotitură, ne vedem de treabă”, a spus Liviu Zanfirescu, întrebat ce decizie va lua dacă actul normativ va intra în vigoare în 2020.

O situaţie similară este şi în cazul directorului adjunct Georgel Grumeza. Funcţia de la Poliţia Locală a însemnat pentru acesta venituri nete de 105.804 lei în anul 2018, în timp ce pensia încasată a ajuns la 103.200 lei pe întregul an. În total, peste 209.000 lei, respectiv venituri de la stat de circa 3.700 euro/lună. „Lucrurile nu sunt destul de clare acum, aştept să văd în ce formă va fi aprobat acel proiect de lege, vedeţi că acum se vorbeşte şi despre diminuarea pensiilor. Voi lua o hotărâre după ce va fi adoptată ordonanţa”, a comentat Georgel Grumeza.

Totuşi, surse din cadrul instituţiei spun că Zanfirescu şi Grumeza au în plan să rămână la conducerea Poliţiei Locale, chiar dacă pensia le va fi suspendată.

La Poliţia Locală sunt alţi trei angajaţi care cumulează salariul cu pensia: Aurel Harabulă (şef serviciu), Cristinel Gavriluţă (poliţişt) si Mihai Apetrei (poliţist). Primii doi au avut fiecare o pensie de circa 75.000 lei în 2018, în timp ce al treilea, de circa 24.000 lei. Toţi trei sunt recent angajaţi la Poliţia Locală, după ce instituţia a devenit foarte atractivă având în vedere nivelul de salarizare. În general, vorbim despre venituri din salarii de cel puţin 700 euro/lună pentru un poliţist (inclusiv norma de hrană), dar sunt angajaţi care trec şi de pragul de 1.000 de euro chiar dacă nu fac parte din conducerea instituţiei.

Aurica Ichim pare decisă: rămâne la Muzeu

În timp ce ceilalţi pensionari angajaţi la stat încă analizează variante, şefa Muzeului Municipal, Aurica Ichim, a luat deja decizia: dacă va fi pusă în situaţia de a alege, va rămâne în continuare la conducerea instituţiei de cultură, cel puţin pentru o perioadă. „Am un proiect de management în vigoare iar eu, până la vârsta de 65 de ani mai am trei ani, astfel, oricum ar fi, îndeplinesc criteriile de a-mi duce mandatul. Aleg să-mi duc mandatul până la capăt”, a declarat ieri Aurica Ichim.

Şeful de cabinet al preşedintelui CJ ar renunţa la pensie

La Consiliul Judeţean, cel mai cunoscut – şi singurul – angajat care ar putea fi nevoit, dacă propunerea legislativă a PNL va intra în 2020 în vigoare, să opteze între pensie şi leafă este Mihail-Gabriel Popescu. Fost vicepreşedinte al judeţului, acum şeful de cabinet al preşedintelui Maricel Popa, el ne-a declarat onest că, dacă şeful CJ va fi de acord să lucreze în continuare, va renunţa temporar la pensie. Popescu ne-a mărturisit că pensia de fost cercetător pe care o are e mai mică decât ce câştigă în calitate de consilier al preşedintelui CJ.

În forma iniţială, limitările propuse de Guvernul Orban în privinţa celor care cumulează venituri din pensie şi ca angajaţi la stat sunt mai drastice decât cele impuse de Guvernul Boc în 2009. Cu zece ani în urmă era vorba de cumulul pensie-salariu. Acum în proiectul de lege pe care Executivul urmează să şi-l asume se menţionează că „beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, ra­port de serviciu sau în baza actului de numi­re, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indi­ferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate”.

Doi membri în CA-ul Aeroportului

Prin urmare, vor fi vizaţi inclusiv membrii consiliilor de administraţie care sunt şi pensionari. Preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, ne-a declarat că va aştepta mai întâi să vadă forma definitivă a legii. În Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome Aeroportul Iaşi, doi dintre cei şase membri primesc pensie. Este vorba de preşedintele CA, Mitică Rebegea, şi de Mihai Iordache. Potrivit declaraţiilor de avere, pe lângă cei 30.000 de lei cât însumează indemnizaţiile de la Aeroport pe anul trecut, primul a primit în acelaşi an 169.000 de lei de la Casa Judeţeană de Pensii, iar al doilea, 125.000, pensie militară.

Aseară, Mitică Rebegea părea nehotărât între renunţarea temporară la pensie şi dorinţa de a vedea demarat proiectul de construire a noii infrastructuri aeroportuare pe cealaltă parte a pistei – iniţiat de el cu mai bine de 10 ani în urmă. Deşi s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensie-venit la stat, Rebegea a menţionat că se vor pierde astfel şi oameni bine pregătiţi.

Cine va pierde la Apavital

La cealaltă mare societate din subordinea CJ, Apavital, sunt cel puţin două persoane în această situaţie: Angelica Toma, soţia directorului general, pensionată în 2017, dar angajată în continuare la Biroul Proiectare, şi Mariana Chirilă, fost director economic al societăţii până în 2016, ulterior membru în Consiliul de Administraţie al societăţii.

Deşi a împlinit 66 de ani cu trei luni în urmă, directorul general Ion Toma nu menţionează în ultima sa declaraţie de avere că ar avea venituri şi sub formă de pensie.

În cele două cazuri de mai sus, decizia de renunţare la un venit sau altul va fi dificilă. Potrivit declaraţiei de avere depusă de soţ, Angelica Toma a obţinut de la Apavital în 2018 un venit de peste 61 de mii de lei pe lângă pensia de aproape 29 de mii. Mariana Chirilă a menţionat o pensie de peste 63 de mii de lei pe lângă indemnizaţia de aproape 33 de mii de lei pe care a primit-o pe parcursul anului trecut ca membru al CA.

Alex ANDREI, Radu MEŞNIŢĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.