Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals

GALERIE
condamnare
  • condamnare
- +

Acesta a încercat să ascundă adevărul, raportând că accidentul avusese loc dincolo de poartă, în afara unităţii militare pe care o conducea.

Fostul comandant al UM 01430 Băceşti a ajuns în faţa judecătorilor după un accident mortal petrecut în incinta unităţii. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, colonelul a fost achitat. A fost condamnat însă pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru fals intelectual şi uz de fals. Pentru a ascunde felul în care se petrecuseră faptele, a raportat că accidentul avusese loc în afara unităţii.

Accidentul a avut loc la începutul lunii iulie 2019. Patru magazii din incinta unităţii necesitau reparaţii la hidroizolaţia acoperişului. A fost selectată o firmă care să efectueze lucrările, la faţa locului prezentându-se patru muncitori. După ce muncitorilor li s-a atras atenţia că nu au voie să facă fotografii în unitate sau să se deplaseze în alte zone ale acesteia, colonelul Mircea Pascal a dat dispoziţie verbală militarului pompier să le furnizeze, la cerere, apă sub presiune pentru decopertare, prin înlăturarea surplusului de balast sau criblură. În a doua zi de lucru, unul dintre muncitori i-a cerut pompierului să pornească apa. Caporalul s-a executat. La un moment dat, din cauza presiunii apei, muncitorii au scăpat din mână ţeava de refulare a furtunului. Un muncitor a fost lovit în piept şi în piciorul drept, iar un altul, F.E.C., în zona capului. Muncitorul a coborât pe picioarele lui de pe acoperiş, dar ulterior i s-a făcut rău. A fost transportat la spitalul din Roman, iar de acolo, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. A murit după patru zile, accidentul provocându-i o fractură de boltă şi bază de craniu, cu afectarea creierului.

Deşi a fost informat imediat de producerea accidentului, Pascal l-a raportat pe cale ierarhică abia a doua zi, când a afirmat că F.E.C. se lovise în urma unei căzături pe şina de cale ferată, în timp ce se deplasa spre un schit din apropiere. În faţa instanţei, Pascal a precizat că nu a dat ordin să fie folosită apa, ci militarii au acţionat din proprie iniţiativă. De altfel, chiar dacă ar fi dat un astfel de ordin, militarii nu trebuiau să-l execute, deoarece era ilegal.

În raport, ar fi precizat ceea ce i-a adus la cunoştinţă şeful echipei de muncitori. Apărarea lui Pascal a fost respinsă de judecători. Chiar dacă folosirea apei nu fusese trecută în ordinul de zi pe unitate, ordinul verbal a fost confirmat de militar.

„Din declaraţiile martorilor reiese că ar fi fost imposibil ca militarii să furnizeze apă sub presiune de la autospeciala de stingere a incendiilor, iar inculpatul, comandantul unităţii, să nu afle. Nu are relevanţă dacă ordinul a fost legal sau nu, limita de legalitate fiind dincolo de aprecierea subordonatului, neavând relevanţă nici forma în care a fost formulat scris sau verbal, solemn sau ca rugăminte. Pentru subordonatul caporal I., ordinul venea de la comandant şi era legat de atribuţiile de serviciu, în folosul unităţii, astfel că era de neconceput neexecutarea sa“, au reţinut magistraţii.

Ei au apreciat totuşi că Pascal nu poate fi condamnat pentru ucidere din culpă, între ordinul privind folosirea apei şi accident neexistând o legătură directă. În schimb, au considerat dovedite nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, falsul şi uzul de fals. Pentru acestea, colonelul a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Sentinţa a fost atacată de colonel, cazul intrând pe rolul Curţii Militare de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.