Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals

GALERIE
condamnare
  • condamnare
- +

Acesta a încercat să ascundă adevărul, raportând că accidentul avusese loc dincolo de poartă, în afara unităţii militare pe care o conducea.

Fostul comandant al UM 01430 Băceşti a ajuns în faţa judecătorilor după un accident mortal petrecut în incinta unităţii. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, colonelul a fost achitat. A fost condamnat însă pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru fals intelectual şi uz de fals. Pentru a ascunde felul în care se petrecuseră faptele, a raportat că accidentul avusese loc în afara unităţii.

Accidentul a avut loc la începutul lunii iulie 2019. Patru magazii din incinta unităţii necesitau reparaţii la hidroizolaţia acoperişului. A fost selectată o firmă care să efectueze lucrările, la faţa locului prezentându-se patru muncitori. După ce muncitorilor li s-a atras atenţia că nu au voie să facă fotografii în unitate sau să se deplaseze în alte zone ale acesteia, colonelul Mircea Pascal a dat dispoziţie verbală militarului pompier să le furnizeze, la cerere, apă sub presiune pentru decopertare, prin înlăturarea surplusului de balast sau criblură. În a doua zi de lucru, unul dintre muncitori i-a cerut pompierului să pornească apa. Caporalul s-a executat. La un moment dat, din cauza presiunii apei, muncitorii au scăpat din mână ţeava de refulare a furtunului. Un muncitor a fost lovit în piept şi în piciorul drept, iar un altul, F.E.C., în zona capului. Muncitorul a coborât pe picioarele lui de pe acoperiş, dar ulterior i s-a făcut rău. A fost transportat la spitalul din Roman, iar de acolo, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi. A murit după patru zile, accidentul provocându-i o fractură de boltă şi bază de craniu, cu afectarea creierului.

Deşi a fost informat imediat de producerea accidentului, Pascal l-a raportat pe cale ierarhică abia a doua zi, când a afirmat că F.E.C. se lovise în urma unei căzături pe şina de cale ferată, în timp ce se deplasa spre un schit din apropiere. În faţa instanţei, Pascal a precizat că nu a dat ordin să fie folosită apa, ci militarii au acţionat din proprie iniţiativă. De altfel, chiar dacă ar fi dat un astfel de ordin, militarii nu trebuiau să-l execute, deoarece era ilegal.

În raport, ar fi precizat ceea ce i-a adus la cunoştinţă şeful echipei de muncitori. Apărarea lui Pascal a fost respinsă de judecători. Chiar dacă folosirea apei nu fusese trecută în ordinul de zi pe unitate, ordinul verbal a fost confirmat de militar.

„Din declaraţiile martorilor reiese că ar fi fost imposibil ca militarii să furnizeze apă sub presiune de la autospeciala de stingere a incendiilor, iar inculpatul, comandantul unităţii, să nu afle. Nu are relevanţă dacă ordinul a fost legal sau nu, limita de legalitate fiind dincolo de aprecierea subordonatului, neavând relevanţă nici forma în care a fost formulat scris sau verbal, solemn sau ca rugăminte. Pentru subordonatul caporal I., ordinul venea de la comandant şi era legat de atribuţiile de serviciu, în folosul unităţii, astfel că era de neconceput neexecutarea sa“, au reţinut magistraţii.

Ei au apreciat totuşi că Pascal nu poate fi condamnat pentru ucidere din culpă, între ordinul privind folosirea apei şi accident neexistând o legătură directă. În schimb, au considerat dovedite nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, falsul şi uzul de fals. Pentru acestea, colonelul a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 2 ani. Sentinţa a fost atacată de colonel, cazul intrând pe rolul Curţii Militare de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.