anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Colonel model în unitate, tiran violent cu familia? Un caz din instanță

GALERIE
jandarm tiran
 • jandarm tiran
- +

Șeful Serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Iaşi ar putea să fie dat afară din sistem, în urma unui proces cu fosta soţie şi copilul

 

Unul dintre cei mai titraţi jandarmi din Iaşi ar putea fi pus în situaţia de a-şi căuta alt loc de muncă. Şeful Serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, lt.col. Antonio Sitaru, a fost acuzat de fosta soţie de violenţă în familie. În primă instanţă, Tribunalul Militar ieşean l-a condamnat pe Sitaru cu suspendare pentru agresarea propriului fiu, sentinţă care echivalează cu pierderea postului, întrucât condamnările penale sunt incompatibile cu statutul de militar. În faţa judecătorilor ieşeni, apărătorul lui Sitaru încercase să obţină pentru acesta achitarea sau cel mult o condamnare cu amânare, situaţii în care jandarmul şi-ar păstra postul. Curtea Militară de Apel din Bucureşti urmează să dea verdictul.

Fapta de care este acuzat Sitaru s-a petrecut într-o duminică, pe 13 septembrie 2020. Jandarmul şi soţia sa divorţaseră în decembrie 2019, cei doi copii, un băiat în vârstă de 14 ani şi o fată de 11 ani, rămânând în grija mamei. Relaţiile dintre cei doi soţi rămăseseră tensionate, Sitaru acuzându-şi fosta soţie că îl împiedică să-şi viziteze copiii. În plus, existau divergenţe şi în privinţa partajului aflat încă în curs, soţia solicitând o sultă de 30.000 de euro. În ziua respectivă, Carmen Sitaru plecase împreună cu cei doi copii spre cimitirul Socola. Intrată pe şoseaua Nicolina în zona Rondului Vechi, l-a observat pe Sitaru venind din spate. Femeia a oprit pentru a cumpăra lumânări, iar jandarmul a oprit şi el, pentru a discuta cu copiii săi. La întoarcerea femeii, între cei doi soţi a avut loc o scenă care a făcut obiectul analizei judecătorilor militari ieşeni. Aceştia au reţinut că, confruntat cu refuzul copiilor de a deschide portiera, Sitaru a încercat să ia cheile maşinii din mâinile fostei sale soţii.

Femeia a acuzat că ar fi lovit-o, fără însă ca această afirmaţie să poată fi susţinută printr-un certificat medico-legal. Băiatul a intervenit în ajutorul mamei sale, trăgându-l de tricou pe tatăl său. Acesta s-a întors, l-a imobilizat cu antebraţul de gât şi l-a lovit cu pumnul stâng în coaste. În instanţă. jandarmul a negat că şi-ar fi lovit fiul, fără a prezenta însă o explicaţie credibilă pentru vânătăile acestuia. Conform declaraţiilor lui Sitaru, loviturile s-ar fi datorat faptului că băiatul se joacă într-un mod violent cu sora sa, dar judecătorii nu au acceptat această variantă. Incidentul a încetat după ce din maşină a coborât şi fiica lui Sitaru, care a început să strige „Tata, îl omori!”.

În cursul procesului, Sitaru s-a supus şi testului poligraf, rezultatele acestuia fiind apreciate de magistraţi ca neconcludente. Deşi avocatul jandarmului solicitase achitarea, judecătorii au apreciat că Sitaru se face vinovat de violenţă în familie. Ei au luat în calcul în favoarea acestuia interesul şi implicarea pe care Sitaru le-a manifestat în privinţa tratamentului fiului său, care suferea de leucemie. „Cu toate acestea, instanţa apreciază că aplicarea de violenţe în plină stradă în timpul zilei, faţă de minor, cu folosirea unor procedee fizice mult disproporţionate faţă de condiţia fizică a minorului, chiar dacă sub imperiul unei stări emoţionale, constituie o faptă care depăşeşte cadrul unei conduite normale, general acceptate de societate, astfel că se impune sancţionarea acesteia potrivit prevederilor Codului penal”, au conchis magistraţii. Aceştia l-au condamnat pe Sitaru la 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa a fost atacată de Sitaru în apel. Dosarul a intrat luni pe rolul Curţii Militare de Apel, aceasta fixând un prim termen de judecată pe 9 februarie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.