Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Colonel model în unitate, tiran violent cu familia? Un caz din instanță

GALERIE
jandarm tiran
  • jandarm tiran
- +

Șeful Serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Iaşi ar putea să fie dat afară din sistem, în urma unui proces cu fosta soţie şi copilul

 

Unul dintre cei mai titraţi jandarmi din Iaşi ar putea fi pus în situaţia de a-şi căuta alt loc de muncă. Şeful Serviciului de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, lt.col. Antonio Sitaru, a fost acuzat de fosta soţie de violenţă în familie. În primă instanţă, Tribunalul Militar ieşean l-a condamnat pe Sitaru cu suspendare pentru agresarea propriului fiu, sentinţă care echivalează cu pierderea postului, întrucât condamnările penale sunt incompatibile cu statutul de militar. În faţa judecătorilor ieşeni, apărătorul lui Sitaru încercase să obţină pentru acesta achitarea sau cel mult o condamnare cu amânare, situaţii în care jandarmul şi-ar păstra postul. Curtea Militară de Apel din Bucureşti urmează să dea verdictul.

Fapta de care este acuzat Sitaru s-a petrecut într-o duminică, pe 13 septembrie 2020. Jandarmul şi soţia sa divorţaseră în decembrie 2019, cei doi copii, un băiat în vârstă de 14 ani şi o fată de 11 ani, rămânând în grija mamei. Relaţiile dintre cei doi soţi rămăseseră tensionate, Sitaru acuzându-şi fosta soţie că îl împiedică să-şi viziteze copiii. În plus, existau divergenţe şi în privinţa partajului aflat încă în curs, soţia solicitând o sultă de 30.000 de euro. În ziua respectivă, Carmen Sitaru plecase împreună cu cei doi copii spre cimitirul Socola. Intrată pe şoseaua Nicolina în zona Rondului Vechi, l-a observat pe Sitaru venind din spate. Femeia a oprit pentru a cumpăra lumânări, iar jandarmul a oprit şi el, pentru a discuta cu copiii săi. La întoarcerea femeii, între cei doi soţi a avut loc o scenă care a făcut obiectul analizei judecătorilor militari ieşeni. Aceştia au reţinut că, confruntat cu refuzul copiilor de a deschide portiera, Sitaru a încercat să ia cheile maşinii din mâinile fostei sale soţii.

Femeia a acuzat că ar fi lovit-o, fără însă ca această afirmaţie să poată fi susţinută printr-un certificat medico-legal. Băiatul a intervenit în ajutorul mamei sale, trăgându-l de tricou pe tatăl său. Acesta s-a întors, l-a imobilizat cu antebraţul de gât şi l-a lovit cu pumnul stâng în coaste. În instanţă. jandarmul a negat că şi-ar fi lovit fiul, fără a prezenta însă o explicaţie credibilă pentru vânătăile acestuia. Conform declaraţiilor lui Sitaru, loviturile s-ar fi datorat faptului că băiatul se joacă într-un mod violent cu sora sa, dar judecătorii nu au acceptat această variantă. Incidentul a încetat după ce din maşină a coborât şi fiica lui Sitaru, care a început să strige „Tata, îl omori!”.

În cursul procesului, Sitaru s-a supus şi testului poligraf, rezultatele acestuia fiind apreciate de magistraţi ca neconcludente. Deşi avocatul jandarmului solicitase achitarea, judecătorii au apreciat că Sitaru se face vinovat de violenţă în familie. Ei au luat în calcul în favoarea acestuia interesul şi implicarea pe care Sitaru le-a manifestat în privinţa tratamentului fiului său, care suferea de leucemie. „Cu toate acestea, instanţa apreciază că aplicarea de violenţe în plină stradă în timpul zilei, faţă de minor, cu folosirea unor procedee fizice mult disproporţionate faţă de condiţia fizică a minorului, chiar dacă sub imperiul unei stări emoţionale, constituie o faptă care depăşeşte cadrul unei conduite normale, general acceptate de societate, astfel că se impune sancţionarea acesteia potrivit prevederilor Codului penal”, au conchis magistraţii. Aceştia l-au condamnat pe Sitaru la 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa a fost atacată de Sitaru în apel. Dosarul a intrat luni pe rolul Curţii Militare de Apel, aceasta fixând un prim termen de judecată pe 9 februarie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri