COLŢUL DE MEDIERE: Am încheiat medierea, ce fac cu ACORDUL DE MEDIERE?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

COLŢUL DE MEDIERE: Am încheiat medierea, ce fac cu ACORDUL DE MEDIERE?

GALERIE
acordul de mediere Foto business24.ro
  • acordul de mediere Foto business24.ro
- +

Este bine de ştiut că medierea, faţă de Instanţa de Judecată, presupune o abordare mai nuanţată a conflictelor care apar în viaţa cotidiană, când uneori suntem copleşiţi de situaţiile pe care trebuie să le depăşim, fie în familie, fie la serviciu sau în mediul social căruia îi aparţinem. De multe ori, conflictul degenerează într-un război al nervilor, fără nici o legătură cu judecata clară, echilibrată.

De ce mai nuanţată?! Pentru că mediatorul are drept prim scop, înlesnirea unui dialog între părţile implicate în conflict, utilizând argumente raţionale şi emoţionale, dar şi tehnici de comunicare, pentru ca, în final, să se ajungă la o înţelegere, redactată sub forma unui acord de mediere.

Procedura medierii este extrajudiciară şi a fost instituită în speranţa că aceia care sunt părţi implicate într-o dispută şi care reacţionează pozitiv la raţionamentele propuse de mediator, să-şi poată formula în mod clar propriile obiective în raport cu disputa, dar şi opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru a găsi soluţia optimă pentru a rezolva conflictul respectiv.

Dacă se încheie acordul de mediere, ce urmează?”, aceasta este o întrebare frecventă, la care vă răspunde Marius Corad, mediator, formator la Centrul Regional de Facilitare şi Negociere: 

Pentru unii dintre noi, parcurgerea unei medieri este o experienţă inedită. Am ajuns la o înţelegere scrisă, cum trebuie să procedăm în continuare, astfel încât înţelegerea făcută să fie concretizată în fapte?!

Există trei posibilităţi:

1. Depunem acordul de mediere la instanţa de judecată, care va da o hotărâre judecătorească în care va trece termenii scrişi în acordul de mediere;

2. Mergem cu acordul la un notar care să întocmească un document autentic cu termenii scrişi în acordul de mediere;

3. Rămânem doar la acordul scris care are valoarea unui înscris sub semnatură privată (recomantat doar pentru situaţii non-litigioase).

ATENŢIE! În cazul în care acordul de mediere se referă la bunuri imobile, (respectiv case, apartamente, terenuri intravilan sau extravilan) sau se referă la partaje (ale bunurilor dobândite în timpul căsătoriei sau în urma dezbaterii unei moşteniri), înţelegerea din acordul de mediere trebuie să îmbrace forma autentică adică va trebui depus la notar sau la instanţa de judecată.

Criteriile după care hotărâm ce variantă alegem sunt urmatoarele: Cost; Timp; Discreţie.

Costul

La instanţa de judecată, conform legii taxelor de timbru, costul suportat va fi de 20 de lei.

Doar când acordul de mediere se referă la bunuri imobile sau partaje, atunci taxa de timbru cuvenită este redusă la jumătate din taxa stabilită în mod normal pentru judecarea acelui caz. Pentru a calcula taxa de timbru folosiţi calculatorul on-line: http://www.euroavocatura.ro/taxe_judiciare_timbru.php.

La notar, pentru început, este bine să verificăm disponibilitatea la mai multe birouri. Onorariul perceput de notar poate fi calculat conform anexelor 1,2 şi 3 care se găsesc pe: http://notariatpublic.com/ordin-46-c-2011-tarife-onorarii-notari.

În urma comparării costului implicat de cele două proceduri veţi putea decide care este varianta cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră.

Timpul

La instanţa de judecată se depune o cerere de încuviinţare a acordului de mediere, la care se ataşează acordul de mediere. Se va fixa un termen de judecată care poate fi de la 20 la 40 de zile. La termen se verifică dacă acordul este susţinut de părţi, după care se pronunţă o hotărâre judecătorească ce va conţine termenii înscrişi în acord. Părţile trebuie să fie prezente la termen.

La notar, părţile se prezintă cu acordul şi în situaţia în care nu sunt necesare alte proceduri de verificare (extrase ONCPI), notarul poate redacta pe loc documentaţia necesară realizării formei autentice.

Din perspectiva acestui criteriu, procedura notarială este mai rapidă.

Discreţie/ confidenţialitate

La instanţa de judecată procedurile sunt publice, lista cauzelor se afişează la sediul judecătoriilor astfel încât oricine poate afla care sunt dosarele judecate într-o anumită zi.

La notar procedura este confidenţială. Inclusiv desfacerea căsătoriilor se poate finaliza cu maximă discreţie.

(Eventualele întrebări le puteţi formula direct pe adresa: marius@rfnc.ro)

Aştept întrebările dumneavoastră în legătură cu ceea ce vă interesează din procedura de Mediere, situaţii de conflict şi soluţionarea lor sau orice fel de lămurire asupra acestui subiect, pe adresa de contact: roxana.cozma@mediatoriautorizatiiasi.ro 

Mediator Roxana Cozma
www.mediatoriautorizatiiasi.ro
Pagina de FB: mediatori autorizaţi iaşi

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.