Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COLŢUL DE MEDIERE: Am încheiat medierea, ce fac cu ACORDUL DE MEDIERE?

GALERIE
acordul de mediere Foto business24.ro
  • acordul de mediere Foto business24.ro
- +

Este bine de ştiut că medierea, faţă de Instanţa de Judecată, presupune o abordare mai nuanţată a conflictelor care apar în viaţa cotidiană, când uneori suntem copleşiţi de situaţiile pe care trebuie să le depăşim, fie în familie, fie la serviciu sau în mediul social căruia îi aparţinem. De multe ori, conflictul degenerează într-un război al nervilor, fără nici o legătură cu judecata clară, echilibrată.

De ce mai nuanţată?! Pentru că mediatorul are drept prim scop, înlesnirea unui dialog între părţile implicate în conflict, utilizând argumente raţionale şi emoţionale, dar şi tehnici de comunicare, pentru ca, în final, să se ajungă la o înţelegere, redactată sub forma unui acord de mediere.

Procedura medierii este extrajudiciară şi a fost instituită în speranţa că aceia care sunt părţi implicate într-o dispută şi care reacţionează pozitiv la raţionamentele propuse de mediator, să-şi poată formula în mod clar propriile obiective în raport cu disputa, dar şi opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru a găsi soluţia optimă pentru a rezolva conflictul respectiv.

Dacă se încheie acordul de mediere, ce urmează?”, aceasta este o întrebare frecventă, la care vă răspunde Marius Corad, mediator, formator la Centrul Regional de Facilitare şi Negociere: 

Pentru unii dintre noi, parcurgerea unei medieri este o experienţă inedită. Am ajuns la o înţelegere scrisă, cum trebuie să procedăm în continuare, astfel încât înţelegerea făcută să fie concretizată în fapte?!

Există trei posibilităţi:

1. Depunem acordul de mediere la instanţa de judecată, care va da o hotărâre judecătorească în care va trece termenii scrişi în acordul de mediere;

2. Mergem cu acordul la un notar care să întocmească un document autentic cu termenii scrişi în acordul de mediere;

3. Rămânem doar la acordul scris care are valoarea unui înscris sub semnatură privată (recomantat doar pentru situaţii non-litigioase).

ATENŢIE! În cazul în care acordul de mediere se referă la bunuri imobile, (respectiv case, apartamente, terenuri intravilan sau extravilan) sau se referă la partaje (ale bunurilor dobândite în timpul căsătoriei sau în urma dezbaterii unei moşteniri), înţelegerea din acordul de mediere trebuie să îmbrace forma autentică adică va trebui depus la notar sau la instanţa de judecată.

Criteriile după care hotărâm ce variantă alegem sunt urmatoarele: Cost; Timp; Discreţie.

Costul

La instanţa de judecată, conform legii taxelor de timbru, costul suportat va fi de 20 de lei.

Doar când acordul de mediere se referă la bunuri imobile sau partaje, atunci taxa de timbru cuvenită este redusă la jumătate din taxa stabilită în mod normal pentru judecarea acelui caz. Pentru a calcula taxa de timbru folosiţi calculatorul on-line: http://www.euroavocatura.ro/taxe_judiciare_timbru.php.

La notar, pentru început, este bine să verificăm disponibilitatea la mai multe birouri. Onorariul perceput de notar poate fi calculat conform anexelor 1,2 şi 3 care se găsesc pe: http://notariatpublic.com/ordin-46-c-2011-tarife-onorarii-notari.

În urma comparării costului implicat de cele două proceduri veţi putea decide care este varianta cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră.

Timpul

La instanţa de judecată se depune o cerere de încuviinţare a acordului de mediere, la care se ataşează acordul de mediere. Se va fixa un termen de judecată care poate fi de la 20 la 40 de zile. La termen se verifică dacă acordul este susţinut de părţi, după care se pronunţă o hotărâre judecătorească ce va conţine termenii înscrişi în acord. Părţile trebuie să fie prezente la termen.

La notar, părţile se prezintă cu acordul şi în situaţia în care nu sunt necesare alte proceduri de verificare (extrase ONCPI), notarul poate redacta pe loc documentaţia necesară realizării formei autentice.

Din perspectiva acestui criteriu, procedura notarială este mai rapidă.

Discreţie/ confidenţialitate

La instanţa de judecată procedurile sunt publice, lista cauzelor se afişează la sediul judecătoriilor astfel încât oricine poate afla care sunt dosarele judecate într-o anumită zi.

La notar procedura este confidenţială. Inclusiv desfacerea căsătoriilor se poate finaliza cu maximă discreţie.

(Eventualele întrebări le puteţi formula direct pe adresa: marius@rfnc.ro)

Aştept întrebările dumneavoastră în legătură cu ceea ce vă interesează din procedura de Mediere, situaţii de conflict şi soluţionarea lor sau orice fel de lămurire asupra acestui subiect, pe adresa de contact: roxana.cozma@mediatoriautorizatiiasi.ro 

Mediator Roxana Cozma
www.mediatoriautorizatiiasi.ro
Pagina de FB: mediatori autorizaţi iaşi

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri