anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

COLŢUL DE MEDIERE: Am încheiat medierea, ce fac cu ACORDUL DE MEDIERE?

GALERIE
acordul de mediere Foto business24.ro
 • acordul de mediere Foto business24.ro
- +

Este bine de ştiut că medierea, faţă de Instanţa de Judecată, presupune o abordare mai nuanţată a conflictelor care apar în viaţa cotidiană, când uneori suntem copleşiţi de situaţiile pe care trebuie să le depăşim, fie în familie, fie la serviciu sau în mediul social căruia îi aparţinem. De multe ori, conflictul degenerează într-un război al nervilor, fără nici o legătură cu judecata clară, echilibrată.

De ce mai nuanţată?! Pentru că mediatorul are drept prim scop, înlesnirea unui dialog între părţile implicate în conflict, utilizând argumente raţionale şi emoţionale, dar şi tehnici de comunicare, pentru ca, în final, să se ajungă la o înţelegere, redactată sub forma unui acord de mediere.

Procedura medierii este extrajudiciară şi a fost instituită în speranţa că aceia care sunt părţi implicate într-o dispută şi care reacţionează pozitiv la raţionamentele propuse de mediator, să-şi poată formula în mod clar propriile obiective în raport cu disputa, dar şi opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru a găsi soluţia optimă pentru a rezolva conflictul respectiv.

Dacă se încheie acordul de mediere, ce urmează?”, aceasta este o întrebare frecventă, la care vă răspunde Marius Corad, mediator, formator la Centrul Regional de Facilitare şi Negociere: 

Pentru unii dintre noi, parcurgerea unei medieri este o experienţă inedită. Am ajuns la o înţelegere scrisă, cum trebuie să procedăm în continuare, astfel încât înţelegerea făcută să fie concretizată în fapte?!

Există trei posibilităţi:

1. Depunem acordul de mediere la instanţa de judecată, care va da o hotărâre judecătorească în care va trece termenii scrişi în acordul de mediere;

2. Mergem cu acordul la un notar care să întocmească un document autentic cu termenii scrişi în acordul de mediere;

3. Rămânem doar la acordul scris care are valoarea unui înscris sub semnatură privată (recomantat doar pentru situaţii non-litigioase).

ATENŢIE! În cazul în care acordul de mediere se referă la bunuri imobile, (respectiv case, apartamente, terenuri intravilan sau extravilan) sau se referă la partaje (ale bunurilor dobândite în timpul căsătoriei sau în urma dezbaterii unei moşteniri), înţelegerea din acordul de mediere trebuie să îmbrace forma autentică adică va trebui depus la notar sau la instanţa de judecată.

Criteriile după care hotărâm ce variantă alegem sunt urmatoarele: Cost; Timp; Discreţie.

Costul

La instanţa de judecată, conform legii taxelor de timbru, costul suportat va fi de 20 de lei.

Doar când acordul de mediere se referă la bunuri imobile sau partaje, atunci taxa de timbru cuvenită este redusă la jumătate din taxa stabilită în mod normal pentru judecarea acelui caz. Pentru a calcula taxa de timbru folosiţi calculatorul on-line: http://www.euroavocatura.ro/taxe_judiciare_timbru.php.

La notar, pentru început, este bine să verificăm disponibilitatea la mai multe birouri. Onorariul perceput de notar poate fi calculat conform anexelor 1,2 şi 3 care se găsesc pe: http://notariatpublic.com/ordin-46-c-2011-tarife-onorarii-notari.

În urma comparării costului implicat de cele două proceduri veţi putea decide care este varianta cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră.

Timpul

La instanţa de judecată se depune o cerere de încuviinţare a acordului de mediere, la care se ataşează acordul de mediere. Se va fixa un termen de judecată care poate fi de la 20 la 40 de zile. La termen se verifică dacă acordul este susţinut de părţi, după care se pronunţă o hotărâre judecătorească ce va conţine termenii înscrişi în acord. Părţile trebuie să fie prezente la termen.

La notar, părţile se prezintă cu acordul şi în situaţia în care nu sunt necesare alte proceduri de verificare (extrase ONCPI), notarul poate redacta pe loc documentaţia necesară realizării formei autentice.

Din perspectiva acestui criteriu, procedura notarială este mai rapidă.

Discreţie/ confidenţialitate

La instanţa de judecată procedurile sunt publice, lista cauzelor se afişează la sediul judecătoriilor astfel încât oricine poate afla care sunt dosarele judecate într-o anumită zi.

La notar procedura este confidenţială. Inclusiv desfacerea căsătoriilor se poate finaliza cu maximă discreţie.

(Eventualele întrebări le puteţi formula direct pe adresa: marius@rfnc.ro)

Aştept întrebările dumneavoastră în legătură cu ceea ce vă interesează din procedura de Mediere, situaţii de conflict şi soluţionarea lor sau orice fel de lămurire asupra acestui subiect, pe adresa de contact: roxana.cozma@mediatoriautorizatiiasi.ro 

Mediator Roxana Cozma
www.mediatoriautorizatiiasi.ro
Pagina de FB: mediatori autorizaţi iaşi

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.