anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Colțul medicului veterinar: Microciparea câinilor

GALERIE
ciine-microcipat
 • ciine-microcipat
- +
De ce trebuie să microcipăm câinii? Sunt mai multe motive pentru care câinii sunt microcipați: 

- Microciparea este obligatorie prin lege –  conform legii nr. 258/2013, intrată în vigoare de la 15 Martie 2014, câinii cu stăpân trebuie microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).

- Microciparea este o condiție obligatorie pentru a putea călători în străinătate cu câinele dumneavoastră (călătoria în străinătate presupune și alte condiții suplimentare)

- Microciparea este o condiție obligatorie pentru a putea vaccina câinele antirabic.

- În cazul pierderii, microciparea oferă șansa ca animalul să fie identificat și să fie adus acasă în siguranță.

Astfel propritarii care au câini trebuie să se prezinte la un cabinet veterinar, deoarece microciparea este efectuată de către medicul veterinar.

Ce este microcipul?

Microcipul este o capsulă de sticlă, septică (de mărimea unui bob de orez) ce conține un cod unic de identificare (asemeni unui CNP) ce poate fi citit cu ajutorul unui scanner (cititor de microcipuri). Acest codul unic va fi stocat într-o bază de date (RECS), împreună cu datele de identificare ale stăpânului. Implantarea microcipului se face printr-un procedeu asemănător unei injecții obișnuite, utilizând o seringă specială, cu ac steril. Aceasta procedură nu necesită anestezie.

Care sunt obligațiile proprietarului?

Proprietarul trebuie: să dețină asupra sa cartea de identitate (buletinul); să dețină asupra sa carnetul de sănătate vechi al câinelui (dăcă este cazul); să ofere informații personale precum numărul de telefon și/sau adresa de email; să ofere informații despre animal (dacă este sau nu sterilizat, vaccinat anterior, afecțiuni cronice diagnosticate etc.).

Medicul veterinar va efectua microciparea câinelui (operațiune ce se efectuează o singură dată pe parcursul vieții câinelui), va elibera carnet de sănătate și după caz pașaport (ambele documente având serie unică, însoțite de codul de microcip), va înregistra câinele în RECS în termen de maxim 5 zile.  

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.