anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Colțul medicului veterinar: Sterilizarea

GALERIE
animale sterilizare
 • animale sterilizare
- +

Sterilizarea este recomandată atât pentru femele cât și pentru masculi: în primul rând pentru a evita perioadele de călduri, montele nedorite, gestațiile și toate evenimentele care decurg de la acest fenomen. Pe lângă aceste motive, există și o motivație medicală care este importantă pentru alegerea acestei intervenții: sterilizarea unui animal (de preferat la o vârstă tânără) previne apariția complicațiilor la nivelul tractului urogenital precum piometrul, neoplazia (cancerul) la nivelul ovarelor și a uterului, fibroamele uterine, cancerele mamare, cancerul testicular și hiperplaziile prostatei. 

Unul dintre motivele pentru care proprietarii ezită să își sterilizeze animalul este obezitatea. Acest fenomen poate fi evitat, limitat și mai ales ținut sub control dacă animalului i se oferă o alimentație controlată – sortimentul și cantitatea adecvate și frecvența corespunzătoare de administrare.

Când este momentul ideal pentru sterilizare? Răspunsul acestei întrebări diferă în funcție de specie. Astfel, la pisici, sterilizarea poate fi realizată chiar înainte de primul de ciclu de călduri, mai exact începând cu vârsta de 6 luni cu aproximație (recomandată începând cu vârsta de 8 luni). În ceea ce privește sterilizarea unui câine, în special al cățelelor de talie mare, aceasta este recomandată a fi realizată odată cu atingerea maturității – aceasta din urmă diferă în funcție de talia animalului: un câine de talie mare sau gigant se maturizează mult mai târziu față de un câine de talie mică, în funcție de rasă, chiar și la 2 ani. 

Este bine să țineți cont de faptul că, în funcție de pacient, pentru realizarea acestui tip de intervenție ar putea fi necesare: un consult amănunțit, o hemoleucogramă completă, un examen biochimic al sângelui, ecografie abdominală, EKG etc. 

În cazul în care doriți ca animalul dumneavoastră să aibă pui, este bine să așteptați momentul optim pentru realizarea montei și să optați pentru sterilizare atunci când sunteți siguri că doriți acest lucru. 

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.