anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Colțul medicului veterinar: Zoonozele sau bolile cu transmitere la animal la om

GALERIE
animale de companie
 • animale de companie
- +

Una dintre temerile frecvente cu care proprietarii de animale se confuntă este posibilitatea de transmitere a bolilor de la animalul de companie către oamenii care conviețuiesc cu acesta. Abordarea acestui subiect presupune explicarea zoonozelor – care reprezintă bolile cu transmitere de la animal la om. 

Zoonozele sunt atât de natură virală și bacteriană, cât și de natură fungică și parazitară. Aceste boli afectează în primul rând animalul (uneori acesta poate fi doar gazdă intermediară în transmiterea bolii), acestea reprezentând un risc major și pentru oamenii care intră în contact cu acesta.

De cele mai multe ori, nu există niciun simptom sau semn care să ateste că animalul ar avea vreo boală ce poate fi transmisă către om. În primul rând este important să avem în vedere factorii de risc și să încercăm să îi evităm. Printre aceștia putem meționa igiena necorespunzătoare a mâinilor (factor principal de risc), dormitul alături de animalul de companie, contactul direct cu animalul (pupatul, linsul etc.), hrănirea animalelor cu hrană crudă (în special hrana insalubră și cea necontrolată sanitar-veterinar).

Căile de transmitere a zoonozelor pot fi multiple; acestea se pot transmite atât prin contact direct (cu pielea stăpânului, cu micile fisuri și leziuni de la nivelul acesteia, sau prin intermediul zgârieturilor și/sau mușcăturilor sau al secrețiilor provenite de la animalul contaminat), cât și prin aerosoli (prin inhalarea agentului patogen provenit din strănut, tuse, diverse particule infectate), vectori (purici, căpușe, tânțari) sau pur și simplu prin intermediul obiectelor infectate (cușcă, perii, lesă, așternut etc.) 

Având în vedere subiectul vast, în articolele următoare vom dezvolta bolile cu risc de transmitere de la om la animal, metodele de depistare ale acestora, persoanele care prezintă riscul de contaminare și indicațiile corespunzătoare pentru meținerea sănătății animalului și, implicit, a proprietarului și a mediului.

Dr. Obreja Marius

0744396303

www.veterinarmobil.ro

www.facebook.com/serviciiveterinaremobile

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.