Colţul parlamentarului: 62 de elevi de la „Emil Racoviţă” au vizitat Palatul Parlamentului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Colţul parlamentarului: 62 de elevi de la „Emil Racoviţă” au vizitat Palatul Parlamentului

GALERIE
Blajut si copiii
  • Blajut si copiii
- +

62 de elevi de la Liceul ”Emil Racoviţă” au vizitat miercuri Palatul Parlamentului din Capitală. Timp de mai multe ore, adolescenţii şi însoţitorii lor s-au plimbat prin cele mai importante săli ale Forului Legislativ, au participat la dezbateri şi au luat masa la cantina aleşilor. 

Pentru Miruna Tudose (clasa a X–a), vizita a fost un prilej de a înţelege mai bine teoria predată la şcoală. „A fost o ocazie minunată. Am reuşit să ne împrietenim cu oamenii politici, să ne însuşim mai bine cunoştinţele dobândite la educaţie civică şi să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă în Parlamentul României.”, ne-a spus Miruna.

La rândul său, Tudor Pipirig  (clasa a XI-a) a apreciat că excursia i-a permis să intre în „culisele” Parlamentului. „A fost interesant pentru că nu oricine poate să vadă live o şedinţă a Camerei Deputaţilor sau să participe la întâlnirea unui grup parlamentar. Am pătruns şi în culise, pentru că am văzut ce fac parlamentarii în timpul liber, chiar am luat masa împreună, la cantina Parlamentului. Oricum, e impresionant să iei masa cu oameni pe care nu-i vezi decât la televizor”, a povestit Tudor.

Potrivit deputatului independent Viorel Blăjuţ, care a organizat excursia, iniţiativa are rolul de a le spune copiilor că este nevoie de Parlament, în ciuda imaginii proaste a acestei instituţii.
 
”Câţi tineri ştiu cum funcţionează un cabinet al unui deputat sau ce se întâmplă cu exactitate în Parlamentul României? Am organizat această excursie atât pentru a-mi promova propriul cabinet parlamentar, cât şi pentru a spune tinerilor că avem nevoie de o astfel de instituţie. Voi continua acest proiect, şi sper că elevii au înţeles că Parlamentul, aşa de criticat cum este el, reprezintă totuşi o instituţíe esenţială pentru democraţie. Mi-aş dori o mai mare implicare a tinerilor în politică, dar şi o societate civilă mai activă, care să penalizeze orice abuz al statului şi care să propună teme de dezbatere. În ultimii trei ani, multe dintre sesizările, solicitările şi informaţiile pe care le-am primit la cabinetul parlamentar au devenit subiecte de întrebări, de interpelări şi de amendamente la cele mai importante legi dezbătute în Parlamentul României”, a mai spus deputatul Blăjuţ.
 
Excursia la Bucureşti a mai cuprins şi o vizită la Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” – acesta fiind şi cel mai căutat muzeu de către turiştii care ajung în Capitală.
 
Dana COMAN

 
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.