Colţul parlamentarului: 62 de elevi de la „Emil Racoviţă” au vizitat Palatul Parlamentului

vineri, 23 octombrie 2015, 01:54
2 MIN
 Colţul parlamentarului: 62 de elevi de la „Emil Racoviţă” au vizitat Palatul Parlamentului

62 de elevi de la Liceul ”Emil Racoviţă” au vizitat miercuri Palatul Parlamentului din Capitală. Timp de mai multe ore, adolescenţii şi însoţitorii lor s-au plimbat prin cele mai importante săli ale Forului Legislativ, au participat la dezbateri şi au luat masa la cantina aleşilor. 

Pentru Miruna Tudose (clasa a X–a), vizita a fost un prilej de a înţelege mai bine teoria predată la şcoală. „A fost o ocazie minunată. Am reuşit să ne împrietenim cu oamenii politici, să ne însuşim mai bine cunoştinţele dobândite la educaţie civică şi să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă în Parlamentul României.”, ne-a spus Miruna.

La rândul său, Tudor Pipirig  (clasa a XI-a) a apreciat că excursia i-a permis să intre în „culisele” Parlamentului. „A fost interesant pentru că nu oricine poate să vadă live o şedinţă a Camerei Deputaţilor sau să participe la întâlnirea unui grup parlamentar. Am pătruns şi în culise, pentru că am văzut ce fac parlamentarii în timpul liber, chiar am luat masa împreună, la cantina Parlamentului. Oricum, e impresionant să iei masa cu oameni pe care nu-i vezi decât la televizor”, a povestit Tudor.

Potrivit deputatului independent Viorel Blăjuţ, care a organizat excursia, iniţiativa are rolul de a le spune copiilor că este nevoie de Parlament, în ciuda imaginii proaste a acestei instituţii.
 
”Câţi tineri ştiu cum funcţionează un cabinet al unui deputat sau ce se întâmplă cu exactitate în Parlamentul României? Am organizat această excursie atât pentru a-mi promova propriul cabinet parlamentar, cât şi pentru a spune tinerilor că avem nevoie de o astfel de instituţie. Voi continua acest proiect, şi sper că elevii au înţeles că Parlamentul, aşa de criticat cum este el, reprezintă totuşi o instituţíe esenţială pentru democraţie. Mi-aş dori o mai mare implicare a tinerilor în politică, dar şi o societate civilă mai activă, care să penalizeze orice abuz al statului şi care să propună teme de dezbatere. În ultimii trei ani, multe dintre sesizările, solicitările şi informaţiile pe care le-am primit la cabinetul parlamentar au devenit subiecte de întrebări, de interpelări şi de amendamente la cele mai importante legi dezbătute în Parlamentul României”, a mai spus deputatul Blăjuţ.
 
Excursia la Bucureşti a mai cuprins şi o vizită la Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” – acesta fiind şi cel mai căutat muzeu de către turiştii care ajung în Capitală.
 
Dana COMAN

 
 
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii