anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Colţul parlamentarului: PSD nu a putut duce până la capăt intenţiile bune din domeniul fiscal

GALERIE
Anton Dobos
 • Anton Dobos
- +

* consideră deputatul PNL Anton Doboş

Parlamentul tocmai a adoptat miercuri noul cod fiscal. PSD a avut grijă să anunţe în public mai multe măsuri be­nefice, dar în realitate erau acoperite de prevederi care le anulau în mare parte. PNL s-a luptat din răsputeri în Comisia de Buget-Finanţe, din care fac şi eu  parte, să aducă completări şi îmbu­nătăţiri prin amendamentele propuse. Cu greu am reuşit să convingem unii colegi de la PSD să voteze unele amendamente, dar foarte multe nu au trecut, cei din PSD do­ve­dind că nu cunosc realitatea economică şi că nu sunt con­ştienţi de consecinţele măsu­rilor pe care le propun. Pe ei i-a interest mult mai mult efectul mediatic al modi­ficărilor la codul fiscal decât efectul concret în realitate. Aşa, de exemplu, a procedat şi premierul auto-suspendat Ponta, care din liniştea ce îl înconjoară la Istanbul a anunţat pe facebook că va scădea TVA-ul la 19%, deşi acest amendament a fost propus de mult timp de PNL în comisia de specialitate. 

În schimb, parlamentarii PSD nu au vrut să accepte multe din cele 30 de  amendamente pe care eu le-am propus şi care ţineau cont de mo­dificările ce au avut loc în ultimii ani în viaţa reală, cum ar fi schimbările cauzate de in­fla­ţie sau problemele demografice acute. Am propus o creştere a veniturilor persoanelor care au copii în întreţinere, prin creş­terea deductibilităţii. Ar fi fost nevoie de un nou impuls pentru susţinerea familiilor cu copii şi pentru creşterea natalităţii. De asemenea, am propus actualizarea sumei deductibile la calcul contribuţiei pensiona­rilor la asigurările sociale de sănătate, astfel încât cei care au sub 1.050 lei pensie să nu plătească aceste taxe. Valoarea actuală de 740 lei a fost prevăzută încă din 2011 şi de atunci nu a mai fost actualizată.  

Un alt amendament foarte important care se referea la aministia fiscală pentru profesiile liberale a fost respins de PSD. Am propus ca cei care şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale supuse amnistiei să primească sumele achitate înapoi. Se încalcă, astfel, principiul echităţii şi va încuraja pe viitor neplata obligaţiilor fiscale la termen, în ideea că ar putea apărea o amnistie fiscală. În privinţa codului de procedură fiscală, PSD a reuşit să complice lucrurile, în loc să simplifice procedurile, aşa cum a propus PNL prin zeci de amendamente. E păcat că PSD a ratat ocazia adoptării unui cod fiscal care să aducă claritate în domeniul fiscal. Sperăm totuşi ca măsura propusă de PNL de reducere a TVA la 19% să aibă efectele scontate şi să pornească motoarele economiei şi să dezvolte firmele româneşti. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.