anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comandantul GSP "Falcon": Ultimul mesaj pe care l-am primit a fost «ne scufundăm», după care linişte totală

GALERIE
naufragiu
 • naufragiu
- +

Comandantul GSP "Falcon", Victor Marina, a relatat cum s-a desfăşurat operaţiunea de salvare şi transportare la mal a celor zece marinari ucraineni a căror navă s-a scufundat la 76 de mile marine în largul Mării Negre. El a arătat că, din câte a înţeles de la marinarii salvaţi, nava acestora s-a rupt în două, iar echipajul nu a apucat să se îmbarce în plutele de salvare.

Victor Marina a arătat că GSP "Falcon" a intervenit prompt la apelul de urgenţă lansat de echipajul cargo-ului Volgo Balt 179. În doar 10 minute de la recepţionarea SOS-ului, GSP "Falcon" a ridicat ancora. Participarea GSP la operaţiunea de salvare s-a încheiat vineri dimineaţă, ora 07:00, cu transportarea în siguranţă a echipajului salvat la dana de pasageri a Portului Constanţa.

"Am recepţionat mesajul de ajutor. Ultimul mesaj pe care l-am primit a fost «ne scufundăm», după care linişte totală. Nu a răspuns nimeni la chemările noastre. Am decis împreună cu colegii mei de pe comandă să ne deplasăm către locul naufragiului. Am informat conducerea companiei şi autorităţile de la care am primit undă verde şi încurajări, cum era firesc. Am plecat cât am putut de repede, la o distanţă de aproximativ 18 mile nautice”, a povestit comandantul navei GSP "Falcon", Victor Marina.

El a menţionat că au ajuns în zona unde nava se scufundase în jurul orei 6.50, când au văzut prima plută.

"Am fost bucuroşi că am văzut pluta pentru că nu a folosit nimeni mijloace vizuale sau auditive de semnalizare. În plută se afla o singură persoană. Ridicarea acestuia la bord s-a făcut cu un mijloc specific transferului de personal offshore. Persoana era şocată de cele întâmplate", a adăugat Marina.

El a explicat că au văzut "un grup de şase persoane care stăteau aşa cum trebuie să stea, împreună", acestea fiind ridicate la bord toate odată, urmând ca apoi nava să se îndrepte spre celelalte persoane care erau văzute în apă, singure. Astfel, au fost recuperaţi zece supravieţuitori din apă, inclusiv o femeie, care era rănită la faţă.

"Mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să ajungem suficient de repede încât să îi salvăm pe cei zece. Ne pare nespus să rău că nu am avut cum să îi salvăm pe toţi”, a afirmat comandantul.

El a spus că nu au putut comunica prea mult cu marinarii ucraineni, aceştia necunoscând limba engleză.

"Atât am înţeles doar că nava s-a rupt în două, au fost două momente, prima dată - din ce am înţeles - un zgomot puternic în care au observat deformarea navei, s-au adunat toţi la locul de adunare şi până să apuce să ... au lansat plutele de salvare, barca de salvare pe care o aveau era nefuncţională, din declaraţiile lor, au lansat plutele, dar până să apuce să se îmbarce în plute nava s-a rupt de tot în două", a relatat el.

El a menţionat că la locul scufundării nu au găsit prea multe resturi plutitoare şi nu au văzut pete de motorină.

Aflați amănunte de pe news.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.