anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Comănescu şi-a vândut fabrica de scule de la Paşcani. Cat a luat pe unitate?

GALERIE
comanescu c-tin7
  • comanescu c-tin7
- +

Tranzacţia s-a ridicat la un milion de euro plus TVA. In urmă cu trei ani Comănescu a dat pe activele Scudas 1,5 milioane euro.

Înglodat în datorii şi cu firmele galonate în insolvenţă, regele fierului vechi din Iaşi vinde în pierdere active intrate în posesie în urmă cu trei ani. Este vorba de omul de afaceri ieşean Constantin Comănescu, proprietarul grupului de firme Pieta, din care fac parte Remat şi Com-Beton, ambele aflate în insolvenţă. O altă firmă din portofoliul acestuia, Mecano Fuc SA Negreşti, a cedat zilele acestea, în schimbul sumei de 1 milion de euro ^ TVA, partea activă a fabricii Scudas către o firmă din Paşcani. În urmă cu trei ani, Comănescu, prin Mecano Fuc SA, intra în posesia bunurilor în contul sumei de 1,5 milioane de euro. Proinvest Group SRL din Paşcani, societate specializată în prelucrarea oţelului, a semnat contractul de cumpărare a fabricii Scudas din Paşcani, una din cele mai mari şi mai vechi fabrici de scule. Informaţia a fost publicată pe pagina de internet a societăţii sub forma unui comunicat de presă.

 
 
Ce s-a vândut?
 
 
Contractul implică cumpărarea dreptului de proprietate a fondului de comerţ al fabricii Scudas, care constă în circa 40.000 mp de teren, 20.000 mp de clădiri, aproximativ 400 de utilaje, obiecte de inventar, produse finite, materii prime, marca Scudas, brevete de invenţie, portofoliul de produse şi portofoliul de clienţi. Societatea Scudas SA se află în continuare în procedura de faliment şi nu mai are nicio legătură cu fondul de comerţ care i-a aparţinut înainte de 2012, a subliniat conducerea Proinvest Group. Totodată, din cei 60 de angajaţi existenţi la data semnării promisiunii de vânzare, respectiv 12 martie 2015, 56 de persoane au fost angajaţi de Proinvest Group, restul refuzând angajarea, se precizează în acelaşi document. Noul proprietar susţine că va investi suma de 10 milioane de euro până în anul 2020 pentru modernizarea fabricii, retehnologizare şi dezvoltarea portofoliului de produse. Totodată, conducerea Proinvest Group a adăugat că mai mulţi potenţiali clienţi şi-au exprimat deja interesul pentru a colabora cu fabrica Scudas, între care se numără Bosch Rexroth, Makita, NTN–SNR, Stauber, Feuerland şi ArcelorMittal.
 
 
Afaceri de 72,3 milioane lei
 
 
Proinvest Group SRL a fost înfiinţată la Paşcani pe 20 septembrie 2000 de Vasile şi Petronela Sandu şi are în prezent 300 de angajaţi. Potrivit datelor pe 2013, firma avea o cifră de afaceri de 72,3 milioane de lei. Societatea este specializată exclusiv în prelucrarea oţelului, deţinând la Paşani patru fabrici de producţie componente din oţel cu aplicaţii în construcţii şi industrie. Cea mai recentă fabrică pusă în funcţiune, în valoare de 5 milioane de euro potrivit proprietarilor, este fabrica de profile speciale, productia acesteia fiind contractată în totalitate de Bosch Rexroth. Până în anul 2020, proprietarii Proinvest Group SRL intentionează să construiască încă 5 fabrici la Paşcani, specializate tot pe prelucrarea oţelului (o fabrică de parapeţi rutieri, o fabrică de ambalaje metalice, o fabrica de şuruburi, una de panouri sandwich, respectiv de componente mecanice de precizie) şi să angajeze până la 1.000 de persoane.
 
 
O viaţă zbuciumată
 
 

Construcţia fabricii Scudas a început în anul 1980, prin înfiinţarea Întreprinderii de Scule şi Accesorii Speciale (ISAS), iar punerea în funcţiune a avut loc în anul 1984. În perioada de vârf a fabricii lucrau peste 2.500 de angajaţi. După Revoluţie, denumirea societăţii s-a schimbat în Scudas SA, iar societatea şi-a diversificat producţia cu piese de schimb pentru calea ferată, componente mecanice pentru utilaje, lanţuri de transmisie şi piese de schimb pentru utilaje agricole. În anul 1996, proprietatea fabricii a trecut la firma Unif SRL Iaşi pentru o scurtă perioadă de timp, iar ulterior, din cauza nerespectării contractului de cumpărare a acţiunilor, a revenit în proprietatea statului. Ulterior, fabrica a acumulat datorii foarte mari şi a intrat în insolvenţă. În septembrie 2012, în urma unei licitaţii organizate de lichidatorul judiciar la cererea creditorilor, proprietatea fondului de comerţ al firmei Scudas SA a fost câştigată de Mecano Fuc SA Negreşti, fabrica devenind un punct de lucru al acesteia.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.