anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comedie cu microteatru la Avangardia

GALERIE
dana tabrea
  • dana tabrea
- +

Microteatrul a apărut în anii 2000 (cel mai probabil 2009, din ceea ce s-a consemnat) în Spania şi a fost preluat şi în Statele Unite. Iniţial, se creau spectacole foarte scurte, destinate spaţiilor neconvenţionale, în aer liber, fără decoruri pretenţioase, iar acestea transmiteau mesaje social-politice. În contextul aderării la noua formulă a microteatrului, teatrul nu mai e un lux care să se adreseze elitelor culturale, ci vizează omul obişnuit, interesat de actualitatea politică a timpului său, care poate ajunge la teatru din întâmplare şi cu scopul de a se destinde.

La Teatrul Avangardia, piesele de microteatru sunt scenete filmate cu o durată de aproximativ 20 de minute. Este menţinut contextul în sensul că, în societatea corporatistă, cosumeristă, digitalizată, o persoană care lucrează online îşi poate asigura o pauză de relaxare prin doar câteva click-uri şi operaţiuni virtuale (accesarea site-ului de microteatru, selectarea piesei de vizionat, achiziţionarea online a biletului, introducerea codului şi vizionarea propriu-zisă). Sunt disponibile în special comedii sau microspectacole cu suspans, dar se anunţă şi drame ori spectacole ancorate în realitatea vremurilor pe care le trăim.

Pe de o parte, se poate în mod lejer evada din realitatea cotidiană, pe de altă parte, pot surveni spectacole care să suscite întrebări şi să adreseze probleme cu privire la anumite aspecte ale timpului. Cu cât spectacolele din a doua categorie vor fi mai numeroase şi mai conştient create, cu atât omul comun va deveni mai informat, mai vigilent şi mai critic. La un click distanţă de simpla distracţie, respectivul click fiind de cele mai multe ori efectul hazardului, regăsim nevoia de cunoaştere a omului contemporan.

Abonarea la un newsletter permite informarea cu privire la noile apariţii în materie de microteatru la Avangardia. Cea mai recentă producţie, Bărbatul de la masa de alături (de Virginia Sánchez, cu Şerban Gomoi şi Alex Conovaru, regia: Ricard Reguant) este o comedie de anticipaţie realistă sau mai puţin (realistă) în funcţie de construcţia psihoculturală a fiecăruia, nu lipsită de suspans.

Decorul cochet al cafenelei prezintă câteva din elementele ce menţin nostalgia după atmosfera intimă dintr-o cafenea ori ceainărie şic, ca cele pe care obişnuiam să le frecventăm fără reţinere înainte de pandemie (cărţi, reviste, maşini de cusut, ceasul de perete, uşor retro, fereastra tip vitrină) şi câteva elemente în plus (cărţi pe perete, expuse pe umeraşe de haine, două mese distanţate social, ceasul care arată ba ora filmării, ba timpul de vizionare, ticăind enigmatic şi satisfăcând nevoia de mister în vremuri extrem de ciudate şi foamea de detalii a criticului). În acest decor, se întâlnesc două personaje (tatăl şi iubitul fiicei sale, un altfel de dandy) şi nimeni nu e, de la început şi până la sfârşit, cine pare a fi.

Jocul actorilor se modifică pe măsură ce dezvăluie tot mai mult din identitatea personajelor creionate, lăsând loc interpretării, înainte de revelarea intrigii. Astfel, reluând firul tramei, aspecte care ar fi putut trece neobservate dobândesc importanţă şi se dovedesc a fi esenţiale ulterior (bărbatul în vârstă de la masa de la fereastră, nu întâmplător poziţionat cu spatele la fereastră şi cu faţa la viitorul interlocutorul pe care îl observă şi, se va arăta în continuare, urmăreşte/ aşteaptă, îşi soarbe cafeaua cu rapiditate, evident iritat; tânărul îşi bea cafeaua pe îndelete şi răsfoieşte o revistă şi e realmente deranjat de intruziunea celuilalt bărbat care ba pare a-i face avansuri prin întrebări care îl deranjează, ba pare a-i citi destinul în cafeaua insuficient zeţuită).

Cel mai probabil tânărul aşteaptă o fată, dar în locul acesteia vine tatăl. Deoarece tatăl îl consideră pe tânăr nepotrivit pentru fiica sa din anumite motive (în ciuda dragostei declarate cu ostentaţie, tânărul o înşală pe fiica bărbatului şi are motive de nemulţumire pe care le-ar ascunde în faţa unui străin reprezentând societatea, nemulţumiri precum bustul nu foarte proeminent, inhibiţiile sexuale ale fetei) insistă să îl îndepărteze de aceasta. Soluţiile regizorale (recurgerea la jucării de pluş, simboluri falice, folosirea acestora într-un mod grotesc) sunt chiar mai dramatice decât solicită situaţia.

Bărbatul adult recită dintr-un poet necunoscut tânărului, care ar putea fi el însuşi, dar nu e (versurile îi sunt atribuite lui Rafael de León) şi poartă cu sine o durere ascunsă, o tristeţe a cărei cauză ne e dezvăluită abia la final. Îi spune tânărului răspicat lucruri despre el însuşi, detalii pe care cel din urmă le respinge cu vehemenţă, protestând. Foarte greu oamenii acceptă că cei ce sunt în realitate şi imaginea de sine pe care şi-o construiesc pentru ceilalţi pot să difere radical. Uneori, părerea despre sine şi orgoliul nu îi lasă să fie sinceri nici cu interlocutorul şi nici măcar cu ei înşişi. Motivul pentru care bărbatul îi tulbură liniştea lui Adonis e lesne de înţeles, doreşte ca fiica lui să fie lăsată în pace de minunatul seducător, pentru ca nici ea şi nici el să nu sufere mai departe. Dintr-un cetăţean onorabil deranjat de un maniac într-o cafenea, care repeta întruna versuri precum „Scuzaţi-mă, domnule, aţi putea să-mi daţi foc?”, tânărul e demascat ca fiind un Don Juan de duzină. Un subtil schimb de roluri se petrece, de la începutul şi până la sfârşitul comediei cu implicaţii psihologice, între uruguayanul şarmant şi cinic, iubitul fetei, şi tatăl, cel care îi vrea binele cu adevărat, între realul maniac şi adevăratul abuzator, între victimă şi torţionar, cu delicioase preluări ale puterii în jocurile de putere care intervin, între cei doi, tată şi iubit, în conversaţia din micuţa cafenea.

Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.