anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Comercializarea mieilor în pieţe începe din 20 aprilie

Oficialii DSV îndrumă ieşenii să cumpere carcase de miel numai dacă sunt însoţite de certificate de sănătate publică.

GALERIE
miel1
 • miel1
- +

Perioada de dinaintea Paştelui pune mereu pe jar ieşenii care doresc să aibă pe masă cele mai bune bucate. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) doresc să atragă atenţia asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel.

Sacrificarea mieilor şi valorificarea produselor obţinute în urma sacrificării se poate face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc standardele europene, de unde carnea poate fi comercializată inclusiv pe piaţa intracomunitară sau în spaţii avizate sanitar veterinar, temporar, pentru sacrificare. În acest caz, fiecare DSVSA judeţeană va aviza funcţionarea unor spaţii de sacrificare numai pe perioada 20.04-05.05.2013”, au precizat reprezentanţii DSV. Ei au continuat, arătând că spaţiile avizate temporar pentru sacrificare tebuie să fie separate fizic, astfel încât sacrificarea propriu-zisă să nu producă disconfort cumpărătorilor, să dispună de un sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă, urmând ca aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel să se facă numai după efectuarea examinării de către medicul veterinar. Carnea provenită din sacrificările efectuate la locurile special amenajate temporar trebuie să fie comercializată numai în aceste puncte, întrucât este strict interzis transportul produselor în alte locaţii. Reprezentanţii DSV îndrumă ieşenii să cumpere carcase de miel numai din unităţile avizate sanitar-veterinar şi să fie verifice dacă produsele sunt însoţite de un certificat de sănătate publică, împreună cu ştampila aferentă. În acelaşi timp, în această perioadă ieşenii trebuie să fie atenţi la ouăle pe care le cumpără. Ouăle sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt marcate cu data ouatului. Ele trebuie să fie depozitate şi comercializate în spaţii care asigură temperatura corespunzătoare”, au mai arătat reprezentanţii DSV. Laptele este un alt produs asupra căruia trebuie să stăruie ieşenii înainte de a-l cumpăra. Producătorii locali care valorifică pentru consum public produsele din lapte în pieţele agroalimentare trebuie să aibă în mod obligatoriu asupra lor Documentul de înregistrare sanitar veterinară” şi carnetul de sănătate a animalelor, eliberat şi vizat trimestrial de către medicul veterinar de la locul unde se află animalele.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.