Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Perioada de dinaintea Paştelui pune mereu pe jar ieşenii care doresc să aibă pe masă cele mai bune bucate. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) doresc să atragă atenţia asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de miel.
„Sacrificarea mieilor şi valorificarea produselor obţinute în urma sacrificării se poate face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar şi care îndeplinesc standardele europene, de unde carnea poate fi comercializată inclusiv pe piaţa intracomunitară sau în spaţii avizate sanitar veterinar, temporar, pentru sacrificare. În acest caz, fiecare DSVSA judeţeană va aviza funcţionarea unor spaţii de sacrificare numai pe perioada 20.04-05.05.2013”, au precizat reprezentanţii DSV. Ei au continuat, arătând că spaţiile avizate temporar pentru sacrificare tebuie să fie separate fizic, astfel încât sacrificarea propriu-zisă să nu producă disconfort cumpărătorilor, să dispună de un sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă, urmând ca aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel să se facă numai după efectuarea examinării de către medicul veterinar. Carnea provenită din sacrificările efectuate la locurile special amenajate temporar trebuie să fie comercializată numai în aceste puncte, întrucât este strict interzis transportul produselor în alte locaţii. Reprezentanţii DSV îndrumă ieşenii să cumpere carcase de miel numai din unităţile avizate sanitar-veterinar şi să fie verifice dacă produsele sunt însoţite de un certificat de sănătate publică, împreună cu ştampila aferentă. În acelaşi timp, în această perioadă ieşenii trebuie să fie atenţi la ouăle pe care le cumpără. „Ouăle sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt marcate cu data ouatului. Ele trebuie să fie depozitate şi comercializate în spaţii care asigură temperatura corespunzătoare”, au mai arătat reprezentanţii DSV. Laptele este un alt produs asupra căruia trebuie să stăruie ieşenii înainte de a-l cumpăra. Producătorii locali care valorifică pentru consum public produsele din lapte în pieţele agroalimentare trebuie să aibă în mod obligatoriu asupra lor „Documentul de înregistrare sanitar veterinară” şi carnetul de sănătate a animalelor, eliberat şi vizat trimestrial de către medicul veterinar de la locul unde se află animalele.
Cuvinte cheie: + miel, DSV, certificat, sanatate
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Lovitură în Podu Roş: trei tineri au jefuit maşina de îngheţată. O greşeală minora a şoferului
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |