Comisar european pentru “Ziarul de Iaşi”: Moldova este lăsată în urmă, dar are centre de excelenţă şi are potenţial

miercuri, 05 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Comisar european pentru “Ziarul de Iaşi”: Moldova este lăsată în urmă, dar are centre de excelenţă şi are potenţial

Regiunea Moldovei este o regiune „puţin” lăsată în urmă, care merită o atenţie specială, recunoaşte comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, care s-a aflat luni şi marţi într-o vizită oficială în Iaşi, alături de comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit. Întrebată ieri de reporterii „Ziarului de Iaşi” cum se vede regiunea Moldovei de la Bruxelles, Elisa Ferreira a răspuns că este privită ca o zonă cu potenţial, dar care are o problemă majoră: infrastructura rutieră slab dezvoltată. 

Cei doi oficiali europeni au participat în România la evenimentul de lansare a programelor naţionale pentru 2021-2027 ale politicii de coeziune, cadrul prin care statele membre au acces la fondurile europene şi prin care se urmăreşte reducerea disparităţilor la nivelul dezvoltării între regiuni. În Iaşi a fost prezent ieri şi Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care la rândul său spune că investiţiile în infrastructura de transport din regiunea noastră reprezintă „cheia” unei dezvoltări pe termen lung.

Ministrul arată că autorităţile locale ar trebui să acceseze cât mai multe fonduri europene pentru realizarea obiectivelor de infrastructură necesare la nivel local. Boloş a mai spus că va sprijini proiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (Institutul Inimii), după ce Iaşul a pierdut finanţarea prin PNRR, „pentru că este o necesitate”.

Comisarul european Elisa Ferreira pentru „Ziarul de Iaşi”: „Regiunea Moldovei este o regiune care este statistic puţin lăsată în urmă, dar care are centre de excelenţă. Ceea ce încercăm este să lucrăm cu Guvernul şi cu autorităţile regionale ca să înţelegem care este de fapt potenţialul acestor regiuni, iar cu siguranţă această zonă (n. red.- regiunea Moldovei) are potenţial, cum ar fi istoria, turismul, inovaţia, cât şi faptul că aveţi universităţi puternice, ceea ce este cu adevărat preţios, cu care multe regiuni sunt în urmă. În ceea ce priveşte relaţia dintre universităţi şi companii inovatoare, întreprinderi şi spin-off, acesta este unul dintre atuurile regiunii şi, desigur, aveţi o mulţime de alte aspecte. Bineînţeles că trebuie să înlăturăm problemele.

O problemă majoră constă în infrastructura slabă a drumurilor, care îngreunează schimbarea. Desigur, avem nevoie de o viziune bună, un plan bun şi o implementare bună şi de aceea oferim sprijin pentru ca ideile bune, metodele bune de lucru să îmbunătăţească eficienţa autorităţilor regiunii, a municipiului Iaşi. (…) Aşa că regiunea Moldovei este privită ca o regiune care merită o atenţie specială şi o îngrijire specială, dar care să nu fie subvenţionată pentru totdeauna, ci mai degrabă trebuie să folosiţi aceste fonduri europene pentru a putea fi pe cont propriu, pentru că aveţi tineri cu potenţial şi instituţii competente, există potenţial, trebuie înlăturate obstacolele.”

Ministrul Marcel Boloş pentru „Ziarul de Iaşi”: „În municipiul Iaşi, în judeţul Iaşi aveţi centre universitare puternice, cu tradiţie, aveţi infrastructura medicală şi tot ceea ce înseamnă instituţii medicale, la care dorim să contribuim şi noi prin sprijinirea proiectului major, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară sau Institutul Inimii, cum îi spunem toţi, ştim că este o necesitate şi suntem conştienţi că este nevoie de sprijinirea lui. Cât priveşte infrastructura, noi în Regiunea de Nord-Est avem proiectele pe care le implementăm, atât autostrada A7, care este finanţată din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi autostrada A8, care e finanţată din fonduri de coeziune. (…) Ne bucurăm că aceste proiecte prind contur, pentru că o reţea bună de conectivitate pentru regiunea Moldovei înseamnă o dezvoltare pe termen lung şi posibilitatea de a avea deschidere pentru atragerea de investitori, a crea locuri de muncă. (…) Acesta este un obiectiv pe care trebuie să îl urmărească regiunea Moldovei şi să fie tot timpul activă în atragerea de fonduri europene, fiind singura modalitate şi oportunitate de a asigura o creştere pe termen lung şi a crea condiţiile necesare pentru standardele de viaţă ale oamenilor.”

Comisarul european Elisa Ferreira a vizitat ieri şi Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi CTR Nicolina, în prezenţa ministrului Marcel Boloş şi a primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica. Atât oficialul european, cât şi ministrul s-au arătat impresionaţi de serviciile oferite ucrainenilor, dar şi de mobilizarea organizaţiilor neguvernamentale şi a autorităţilor locale care au făcut posibilă funcţionarea centrului din Iaşi. În prezent, în centrul din Nicolina se află aproape 60 de refugiaţi ucraineni. Centrul este manageriat de un consorţiu de ONG-uri: FONSS, Asociaţia Afterhills, ParentIs şi Grupul Zâmbetul Nostru, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Refugiaţilor li se asigură de la cazare, masă, asistenţă medicală, socială şi psihologică şi până la servicii de integrare pe piaţa muncii, suport pentru mame şi copii, programe de tip afterschool şi grădiniţă/şcoală de limba română pentru adulţi. “A fost foarte impresionant şi important pentru mine să vizitez acest centru. Cred că noi toţi cei din Europa suntem foarte recunoscători pentru deschiderea inimilor şi a uşilor din partea cetăţenilor României. Aici, în această regiune, avem un exemplu special de solidaritate (…)”, a afirmat Elisa Ferreira.

Ministrul Marcel Boloş: „Sunt impresionat de felul în care s-au implicat şi se implică cei care operează centrul, noi vom fi în continuare alături de ei prin fondurile europene. Îi mulţumesc pe această cale doamnei comisar pentru că a aprobat modificarea de programe operaţionale şi 100 de milioane de euro au fost alocaţi României pentru a putea sprijini acţiunile şi proiectele ca şi cele unde ne aflăm astăzi.”

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii