anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comisia electorală a USR nu-i dă dreptate deputatei Cosette Chichirău în privinţa fraudelor la alegerile pentru şefia USR

GALERIE
Cosette Chichirău
 • Cosette Chichirău
- +

Comisia electorală a USR a întocmit un raport în care precizează că nu există suspiciuni privind fraudarea voturilor la alegerile interne ale USR, în care Dan Barna a fost reales lider al partidului, iar acuzaţiile lui Cosette Chichirău sunr neîntemeiate, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

„Alegerea Preşedintelui USR prin votul universal al membrilor, exprimat prin intermediul unui sistem electronic, a fost decis de către Congresul USR în 13.07.2019. Experienţa anterioară cu un astfel de sistem, folosit în interiorul USR, a avut loc cu ocazia alegerilor primare pentru desemnarea candidaţilor la alegerile Europarlamentare 2019. Sistemul folosit atunci a fost ZEUS, experienţa fiind considerată a fi una pozitivă. (....) Pe baza tuturor datelor analizate, Comisia Electorală afirmă că nu are suspiciuni cu privire la existenţa unor factori care să fi alterat rezultatul procesului de vot şi confirmă rezultatul votului ca fiind corect”, se arată în raportul Comisiei electorale privind alegerile pentru desemnarea preşedintelui USR din septembrie 2019, document obţinut de MEDIAFAX.

Astfel, suspiciunile semnalate de Cosette Chichirău privind fraudarea votului nu se confirmă. „Alte situaţii Candidatul Cosette Chichirău a suspectat, într-o postare pe grup intern, că registrul electoral a fost modificat neautorizat în ziua de 1 septembrie, zi în care parola sistemului de administrare nu fusese schimbată. În raportul primit de la Zeus (administratorii platformei), se poate observa că, după constituirea registrului electoral, în ziua de 1 septembrie, au fost efectuate 5 operaţiuni (toate valide) de actualizare a adresei de email, pentru 5 votanţi. Astfel, suspiciunea candidatului Cosette Chichirău nu se confirmă”, precizează Comisia electorală.

Comisia a analizat situaţia semnalată de filiala Iaşi şi a considerat că înlocuirea adreselor de email, aşa cum cerea organizaţia, ar fi însemnat vot dublu. „Situaţia de la Iaşi Filiala Iaşi a cerut în data de 2 septembrie 2019 crearea sau înlocuirea a 516 adrese de email din registrul electoral. În urma verificărilor, au fost găsite următoarele: 13 persoane din cele 516 votaseră deja. Înlocuirea emailului, conform solicitării filialei Iaşi, ar fi însemnat vot dublu. b. Au fost contactate aproximativ 80 de persoane care nu votaseră, dar pentru care se ceruse înlocuirea emailului cu adrese create pe serverul de mail proaspăt creat mailweb.club. O singură persoană din cele 80 a confirmat că ceruse (unui nepot) să i se creeze adresă de email, restul fie aveau alte adrese (de pe care au şi trimis emailuri comisiei), fie nu ceruseră crearea unei adrese.

Toate cele 516 adrese de email aveau aceeaşi parolă, drept urmare cineva care cunoştea adresele şi parola ar fi putut vota de 516 ori. În urma acestor fapte, comisia a cerut respectarea procedurii prin care adresele de mail erau create de către SG, numai pentru acele persoane care îşi exprimau intenţia de vot. Comisia a avut mai multe conferinţe lămuritoare cu reprezentanţii filialei Iaşi, în urma cărora aceştia au înţeles procedura de urmat. Au fost create adrese de email şi s-a votat din filiala Iaşi pe adrese create de către SG de un număr de 166 de persoane, respectând procedura comisiei. Linkul de vot nu a fost trimis către niciuna din cele 516 adrese de pe serverul mailweb.club”, se mai arată în raport.

Totodată, în urma situaţiei semnalate de filiala USR Vâlcea, comisia a anulat opt voturi, deoarece în urma discuţiei cu cei patru membrii s-a constatat că aceştia nu ştiau despre scrutinul organizat pentru alegerea preşedintelui USR.

„În data de 5 septembrie, filiala Vâlcea a cerut Comisiei, printr-un tabel centralizator, retrimiterea linkului de vot pentru aproximativ 60 de adrese de email. Ţinând cont că până atunci, cererile de retrimitere a linkului de vot fuseseră trimise individual, comisia a decis să investigheze dacă cele 60 de cereri fuseseră făcute în nume propriu. În urma investigaţiilor, s-a constatat că 5 persoane din cele 60 votaseră deja. Comisia a sunat cele 5 persoane şi a reuşit să contacteze 4 dintre ele. S-a constatat că cele 4 persoane aveau vagi cunoştinţe despre scrutinul pentru preşedintele USR, că nu cunoşteau adresa de email declarată în sistem şi că nu votaseră. Voturile celor 4 persoane au fost excluse din urnele de vot.

Comisia a luat apoi decizia să nu retrimită linkurile de vot către niciuna din cele 60 de persoane în cauză, comunicând reprezentantului comisiei din Vâlcea că fiecare persoană trebuie să ceară retrimiterea linkului în nume propriu. Pe parcursul serii, în registrul votanţilor au mai apărut încă 4 persoane din cele 60. În urma apelurilor telefonice, s-a constatat că niciuna din aceste persoane nu votase, de fapt. Şi aceste voturi au fost excluse din urnă, ajungând la un total de 8 voturi anulate. Cel puţin o persoană dintre cele care au declarat că nu au votat apare că a semnat, fizic, în Registrul Special”, potrivit raportului obţinut de MEDIAFAX.

Comisia electorală a vorbit şi despre situaţia semnalată de filiala USR Botoşani.

„ În data de 5 septembrie, filiala Botoşani a cerut Comisiei, printr-un tabel centralizator, crearea de adrese de email pentru un număr de 39 de membri. În urma investigaţiilor, s-a constatat că un număr de 4 persoane aveau email
valid de pe care votaseră deja. În urma apelurilor telefonice, a reieşit că votul fusese corect exprimat, de către persoanele în cauză. Din discuţiile cu reprezentantul filialei Botoşani, a reieşit că în tabelul centralizator au existat 3 tipuri de persoane:Persoane care nu aveau email 2. Persoane care aveau un email invalid 3. Persoane care nu-şi mai aminteau parola şi au cerut să le fie înlocuită. Comisia a cerut filialei Botoşani să trimită separat cele 3 liste de membri, pentru a putea fi analizate şi tratate separat. Neprimind acest răspuns în timp util, comisia nu a creat adresele de email cerute, şi nu a trimis linkurile de vot către aceste persoane”, potrivit raportului întocmit.

În raport se arată că prezenţa la votul pentru alegerea peşedintelui USR a fost de 55.60% şi că Dan Barna a obţinut 6097 de voturi, respectiv 65.75%, în timp ce Cosette Chichirău a obţinut 2907 de voturi, însemnând 31.35%, iar pe Alexandru Surcel l-au votat 269 de membrii USR, adică 2.90%.

Comisia electorală a venit şi cu câteva recomandări:
„- Efectuarea unui Audit la nivelul întregului partid, cu privire la baza de date de membri (Hubspot) şi identificarea mecanismelor de menţinere a datelor actualizate în mod continuu
- Să nu mai fie programate procese de vot în paralel, aşa cum s-a întâmplat acum cu Referendumul privind incompatibilităţile, respectiv scrutinul pentru Prezidenţialele USR
- Să existe suficient timp pentru organizarea unor serii de voturi de test (în cazul de faţă neexistând acest timp)
- Să fie schimbată modalitatea de autentificare la buletinul de vot, astfel încât:
- fie să se opteze pentru soluţii tip token
- fie Registrul Electoral să nu mai fie preluat automat din Hubspot, ci să fie creat pe baza solicitărilor (să existe o perioadă de înscriere la vot), iar înscrierea în el să se facă pe baza verificării identităţii după mai multe criterii (ex: email, telefon, buletin)
- Să fie constituit, pe bază de competenţe, un corp al experţilor electorali în interiorul USR, care să dezvolte sistemul de vot intern, astfel încât experienţa fiecărui tur de scrutin să fie folosită şi implementată în sensul îmbunătăţirilor aduse sistemului (să existe continuitate şi transfer de cunoştinţe)”.

Cosette Chichirău a acuzat, într-un mesaj pe grupul de Facebook „Poiana lui Iocan” obţinut de MEDIAFAX, că alegerile interne pentru şefia partidului ar fi fost fraudate la nivel naţional. Ea susţine că deputatul Cătălin Drulă a avut parola de la sistemul de vot şi putea să creeze noi adrese de e-mail. În replică, deputatul USR Cătălin Drulă susţine că anul acesta nu a fost implicat în organizarea niciunui scrutin din cadrul USR iar supravegherea şi gestionarea alegerilor interne a fost făcută de o Comisie independentă. Acesta a mai transmis că accesul la sistemul de vot i-a fost revocat. Dan Barna a fost reales preşedinte al USR.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.