joi, 30.03.2023
Comisia Europeană a anunţat marţi că alocă unui număr de cinci state membre suma de 8,5 miliarde euro, din care 3 miliarde euro României, sub formă de împrumuturi, ce le va permite ţărilor să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă.
”Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde euro în cadrul celei de a treia tranşe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde euro, Ungaria – 200 de milioane euro, Portugalia – 3 miliarde euro, România – 3 miliarde euro, iar Slovacia – 300 de milioane euro. Acest sprijin, sub formă de împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, le va permite respectivelor state membre să facă faţă creşterilor bruşte ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menţinerii locurilor de muncă”, anunţă CE.
Sprijinul financiar va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi destinate inclusiv lucrătorilor independenţi.
Cu sprijinul financiar acordat marţi, 15 state membre au primit aproximativ 40 de miliarde euro în cadrul instrumentului SURE al UE în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul lunii noiembrie. Odată ce se vor aloca toate sumele în cadrul SURE, Belgia va primi 7,8 miliarde euro, Ungaria – 504 milioane euro, Portugalia – 5,9 miliarde euro, România – 4,1 miliarde euro, iar Slovacia – 631 milioane euro.
”Sprijinul financiar acordat astăzi este o consecinţă a celei de a treia emisiuni de obligaţiuni cu impact social în cadrul instrumentului UE SURE, care a fost supralicitată de peste 13 ori mai mult. Acest lucru s-a reflectat în preţuri avantajoase, ceea ce înseamnă că statele membre vor primi sub formă de împrumuturi mai mult decât vor trebui să ramburseze”, precizează CE.
Instrumentul SURE poate furniza sprijin financiar în valoare de până la 100 de miliarde euro tuturor statelor membre. Până în prezent, Comisia a propus acordarea unui sprijin financiar în valoare de 90,3 miliarde euro pentru 18 state membre. Viitoarele tranşe ale sprijinului vor fi acordate în cursul următoarelor luni, odată încheiate respectivele emisiuni de obligaţiuni.
”Prioritatea noastră este de a salva atât vieţi omeneşti, cât şi mijloacele de subzistenţă ale acestora. UE mobilizează 100 de miliarde euro sub formă de împrumuturi acordate ţărilor din UE pentru a finanţa sistemele de şomaj tehnic. Le vom oferi astfel sprijin întreprinderilor, ajutându-le să îşi menţină angajaţii. Astăzi, alte cinci state membre primesc finanţare prin SURE, 15 state membre beneficiind deja de o astfel de finanţare. În curând şi mai multe state vor putea beneficia de această oportunitate”, afirmă preşedinta Ursula von der Leyen.
La rândul său, comisarul european Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia, a declarat că, odată cu cea de a treia emisiune SURE de succes din acest an, a pus la dispoziţia unui număr de 15 state membre aproximativ 40 de miliarde euro pentru a le sprijini în atenuarea impactului social al actualei pandemii de COVID-19.
”Acest sprijin va ajuta întreprinderile să îşi păstreze angajaţii. Programul SURE este o dovadă a angajamentului UE de a furniza rapid statelor membre mijloacele financiare de urgenţă necesare pentru a depăşi această criză. Eticheta de 'obligaţiuni cu impact social' reprezintă o garanţie pentru investitori că banii vor fi investiţi în proiecte sociale şi sustenabile, combinând astfel tranzacţiile financiare cu priorităţile noastre politice”, spune Johannes Hahn.
La 24 noiembrie, Comisia Europeană a emis ce a de a treia obligaţiune cu impact social în cadrul instrumentului SURE al UE, cu o valoare totală de 8,5 miliarde euro. Emisiunea a constat într-o singură tranşă, scadentă pentru rambursare în iulie 2035.
”După cea de a treia emisiune a obligaţiunilor cu impact social SURE săptămâna trecută, care s-a bucurat de un mare succes, distribuim astăzi încă 8,5 miliarde euro pentru a ajuta lucrătorii şi întreprinderile din cinci state membre. Impactul social al crizei COVID-VID ar fi fost cu mult mai grav în absenţa unor plase de siguranţă puternice ale ţărilor europene, în special a programelor de şomaj tehnic. Sunt mândru că, prin SURE, Comisia Europeană sprijină în mod activ aceste sisteme şi măsuri similare pentru lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă, ajutând milioane de cetăţeni să depăşească această perioadă dificilă”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie.
CE precizează că această emisiune a suscitat un interes extraordinar pe pieţele de capital, atrăgând cel mai mare registru de ordine procesate vreodată pentru o emisiune de referinţă într-o singură tranşă şi constituind, până în prezent, cea mai mare tranzacţie pe 15 ani efectuată de un emitent supranaţional. Condiţiile favorabile de preţ care s-au datorat interesului ridicat al investitorilor sunt transferate direct statelor membre care primesc împrumuturile.
Obligaţiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligaţiuni cu impact social”. Cadrul menţionat le oferă investitorilor în aceste obligaţiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social.
Cuvinte cheie: + imprumut, Comisia Europeana, Romania, miliarde
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Senatul american abrogă legile care au autorizat Războaiele din Irak. ”Lumea s-a schimbat”
A murit interpretul de muzică populară din Banat Tiberiu Ceia
Ciolacu: Coaliţia va susţine pragul de la 9.000 de lei la abuzul in serviciu
Dinamo Bucureşti, campanie încheiată în Liga Campionilor cu o victorie în deplasare la THW Kiel
Mureş: 54 de bovine evacuate din autocamionul răsturnat pe DN 13; 12 au murit în accident
Un foarte rar diamant roz, estimat la 35 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie
Ministrul ucrainean al apărării: Contraofensiva ar putea avea loc în aprilie-mai
Demisionează? Papa Francisc, spitalizat la Roma, la Spitalul Gemelli
Deputatul Vasile Nagy anunţă că pleacă din grupul parlamentar AUR şi va activa ca neafiliat
Protest la Iaşi în Piaţa Unirii împotriva pragului de la care va fi incriminat abuzul în serviciu
Octavian Strunilă ar filma o scenă fierbinte cu Geanina din serialul „Las Fierbinţi”
Rareş Bogdan: Să fie limpede, PNL nu susţine introducerea unui prag pentru abuz în serviciu
FOTO: Un camion plin cu bovine s-a răsturnat pe DN 13. Şoferul a reuşit să iasă din cabină
Raluca Turcan susţine că pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală
Ce spune ministrul Ligia Deca în legătură cu grila de salarizare
Proiectul de Hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, amânat din nou de Executiv
“America Express” a destrămat relaţia dintre Cătălin Scărlătescu şi Doina Teodoru
Putin recunoaşte că sancţiunile impuse Rusiei ”pot” avea consecinţe ”negative” asupra economiei
Ce spune Dacian Cioloş despre ajutorul de numai 10 milioane de euro acordat de UE fermierilor români
Fraţii Tate rămân în închisoare. Decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti
Ludovic Orban, audiat de DNA în legătură cu primele tunuri din timpul pandemiei
Ministrul de externe al Rep. Moldova: "Avem nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România"
Consultanta juridica, know-how-ul care se transmite cu viteza... experientei in domeniu! (P)
Ministrul Rafila nu vede nicio problemă ca persoanele cu pensii speciale să fie şi angajate la stat
Primavara aduce o poveste patimasa cu fiecare buchet de lalele oferit (P)
Alex Ferguson şi Arsene Wenger, primii antrenori din Premier League Hall of Fame
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.