anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Comisia Europeană: Profiturile excepţionale făcute de companii de pe urma scumpirii gazelor ar trebui taxate

GALERIE
taxa, profit, electricitate1
 • taxa, profit, electricitate1
- +

Comisia Europeană va propune ca statele membre UE să taxeze profiturile excepţionale pe care companiile energetice le-au făcut de pe urma recentei creşteri explozive a preţului gazelor, au declarat pentru Reuters surse apropiate discuţiilor.

 Potrivit acestora, veniturile strânse de pe urma taxei ar trebui să fie investite în energii regenerabile şi renovări care permit economisirea energiei.   Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins maxime istorice anul trecut şi au rămas la un nivel ridicat între timp, crescând din nou luni pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibile consecinţe ale invadării Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei.   Săptămâna următoare, Executivul comunitar va publica o serie de propuneri privind reducerea, mai rapidă, a dependenţei Europei de importurile de gaze naturale precum şi pentru a face sistemele energetice ale statelor membre mai reziliente la şocurile de aprovizionare sau creşterile explozive de preţuri.   Potrivit surselor citate de Reuters, propunerile Comisiei vor încuraja guvernele statelor membre să taxeze profiturile excepţionale pe care unele companii energetice le-au realizat ca urmare a preţurilor mari la gaze şi să investească sumele colectate în extinderea energiilor regenerabile sau măsuri care să reducă utilizarea de energie, precum izolarea locuinţelor.

De asemenea, ţările membre UE ar putea utiliza banii strânşi pentru a-i susţine pe consumatorii şi industriile afectate de preţurile ridicate la electricitate, atât timp cât schemele de compensare nu distorsionează piaţa unică.   Propunerea Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de publicare, nu vizează o taxă valabilă la nivelul Uniunii Europene. Mai degrabă le va spune guvernelor că pot introduce astfel de taxe la nivel naţional fără a risca să încalce normele UE.   

Majoritatea celor 27 de state membre UE au introdus deja măsuri de urgenţă, precum scutiri de taxe şi subvenţii, pentru a proteja gospodăriile de facturile mari la energie, care au fost impulsionate în primul rând de creşterea preţurilor la gaze. De exemplu, anul trecut, Guvernul spaniol a încercat să taxeze profiturile companiilor din energie, care în opinia Executivului de la Madrid au profitat de majorarea preţului gazelor, însă până la urmă şi-a revizuit ambiţiile în urma rezistenţei firmelor de utilităţi.   

O altă măsură a Comisiei Europene, inclusă în documentul consultat de Reuters, este aceea de a cere statelor membre UE să-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea iernii, în ideea de a dispune de un tampon împotriva şocurilor de aprovizionare precum şi să urgenteze procedurile de autorizare pentru noi parcuri eoliene şi fotovoltaice. 

Sursa: adevarul

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.