Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comisia Helsinki pentru Drepturile Omului: Democratia este in pericol in Ungaria

GALERIE
democratie
  • democratie
- +

Comisia norvegiana Helsinki pentru Drepturile Omului s-a alaturat unei liste intregi de organizatii internationale care isi exprima ingrijorarile referitoare la politicile guvernamentale din Ungaria, sustinand ca democratia in aceasta tara este in pericol.

Comisia, o organizatie non-guvernamentala de aparare a drepturilor omului, spune ca guvernul a mers prea departe prin masurile de centralizare a puterii, unele dintre cele mai recente parand chiar autocrate.

"Situatia actuala din Ungaria ramane foarte ingrijoratoare. Se pare ca vechi tiparuri si obiceiuri se intorc. Se vede ca douazeci de ani de democratie nu sunt suficienti pentru a se produce internalizarea valorilor democratice la un asemenea nivel incat un partid cu o supermajoritate in parlament sa poata sa reziste tentatiilor de a centraliza puterea si a se extinde in mod ilegitim pentru viitor," sustine Comisia (vezi in documentul atasat raportul transmis de acesta).

Masurile recente care ingrijoreaza includ restrictiile recente asupra activitatilor Curtii Constitutionale, tendinta premierului Viktor Orban de a-si numi prieteni si cunostinte in pozitii cheie, si noile legi ale presei care ameninta progresul democratic facut de la caderea comunismului. Comisia citeaza si schimbarile legate de limitarile procesului de vot, inainte alegerilor generale din 2014, care ar putea favoriza partidul Fidesz aflat la putere.

Guvernul ungar a respins criticile venite de la diverse organizatii internationale, sustinand ca sunt motivate politic sau ca nu inteleg corect problemele.

Comisia Europeana a cerut guvernului sa isi amendeze o parte din politicile sale, insa Comisia Helsinki spune "guvernul si parlamentul nu au reusit pana in prezent sa se pozitioneze corect pentru a indeplini aceste standarde", recunoscand ca unele schimbari au fost facute.

Guvernul a raspuns la afirmtiile comisiei spunand ca este dreptu suveran al oricarui stat de a lua decizii legate de legea de baza. Secretarul de stat pentru comunicare spune ca multe din criticile aduse guvernului nu sunt altceva decat incercari de a "bate la usi deschise".

Noul val de critici vine in contextul in care guvernul lui Orban pregateste un al patrulea set de amendamente constitutionale. Acestea includ o obligativitate a studentilor de a fi de acord sa munceasca dupa ce absolva facultatea, altfel trebuind sa plateasca fondurile cheltuite pentru educatia lor, si planul de a interzice persoanele fara adapost de pe strazi, masura blocata de Curtea Constitutionala in trecut.

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri