Comisia juridică a avizat favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comisia juridică a avizat favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal

GALERIE
vot parlament
  • vot parlament
- +

Comisia juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit preşedintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.

"Avizul Comisiei juridice asupra cererii de reexaminare a fost favorabil, de asemenea, au fost adoptate şi câteva amendamente, care vin să readucă un echilibru la abordarea Guvernului pe acest Cod Fiscal", a declarat senatorul PNL, Cătălin Boboc.

Cătălin Boboc a mai afirmat că abordarea Guvernului de până acum a fost una "populistă", similară unui Executiv care se pregăteşte să se retragă şi "îşi poate permite să propună şi să promită absolut orice pentru că nu el va fi cel care va fi nevoit să implementeze aceste practici".

Preşedintele Comisiei juridice a mai afirmat că, în şedinţa de luni, s-a hotărât că "reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi pentru că nu credem că putem atinge ţintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele".

Cât priveşte situaţia procedurală "inedită", semnalată, vineri, de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu referitoare la faptul că cererea de reexaminare nu indică explicit articolele din Codul Fiscal ce ar trebui discutate, Cătălin Boboc a declarat că "reexaminarea este una absolut constituţională şi legală, ea se întemeiază pe o prevedere foarte clară şi preşedintele, de data aceasta, nu a semnalat doar câteva articole aşa cum oamenii s-au obişnuit. Aşa a fost cutuma până acum, de altfel, doar o cutumă. Nu spune nimeni că preşedintele nu poate ataca întreaga lege, în sensul cererii de reexaminare".

La articolul 291, senatorii au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2016, cota standard de TVA este de 20%.

Cât priveşte nivelul şi calculul accizelor, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, pentru produsele energetice prevăzute la punctele 10-12 din anexa 1 (benzină plumb, benzină fără plumb, motorină), nivelul accizelor pentru acest an va fi cel anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgeţă a Guvernului nr 102 din 14 noiembrie 2013, aprobată cu modificări prin Legea 11 din 8 ianuarie 2015. Pentru anii următori actualizarea se va face conform regulilor prevăzute alineatul (2)".

Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit, de asemenea, că la articolul 498, se introduc două noi alineate, potrivit cărora "Guvernul are obligaţia de a prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară", iar pentru anul 2016, "deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB".

În dezbaterea comisiei, senatorul PNL Marinică Dincă a afirmat că, în ciuda faptului că preşedintele Iohannis nu a indicat explicit, în cerere, articolele pe care aleşii ar trebui să le revizuiască, cererea de reexaminare este constituţională, făcând trimitere, în acest sens, la articolul 77 din Constituţia României.

El a mai arătat că, în situaţia de faţă, "confuzia vine din faptul că până acum s-a cerut reexaminarea legii pe anumite articole sau pe capitole, însă niciun asemenea tip de cerere (precum cea formulată de Klaus Iohannis), nici celelalte (care indică explicit articole care trebuie modificate) nu sunt în afara Constituţiei.

Voci din rândul senatorilor PSD au afirmat însă că avizarea cererii de reexaminare formulată de Klaus Iohannis ar duce la adoptarea unui proiect de Cod Fiscal neconstituţional şi au cerut respingerea cererii de reexaminare.

Propunerile Comisiei juridice au caracter de recomandari, urmând ca senatorii din Comisia de buget să se pronunţe pe fond şi să trimită raportul pentru votul din plen.

La această oră, Comisia de buget a Senatului discută cererea de reexaminare a Codului fiscal.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.