Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comisia juridică a avizat favorabil cererea de reexaminare a Codului Fiscal

GALERIE
vot parlament
  • vot parlament
- +

Comisia juridică a Senatului a dat, luni, aviz favorabil cererii de reexaminare a Codului Fiscal, formulată de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit preşedintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc.

"Avizul Comisiei juridice asupra cererii de reexaminare a fost favorabil, de asemenea, au fost adoptate şi câteva amendamente, care vin să readucă un echilibru la abordarea Guvernului pe acest Cod Fiscal", a declarat senatorul PNL, Cătălin Boboc.

Cătălin Boboc a mai afirmat că abordarea Guvernului de până acum a fost una "populistă", similară unui Executiv care se pregăteşte să se retragă şi "îşi poate permite să propună şi să promită absolut orice pentru că nu el va fi cel care va fi nevoit să implementeze aceste practici".

Preşedintele Comisiei juridice a mai afirmat că, în şedinţa de luni, s-a hotărât că "reducerea accizelor ar urma să intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, doar pentru carburanţi pentru că nu credem că putem atinge ţintele pe care ni le-am propus cu reduceri la toate capitolele".

Cât priveşte situaţia procedurală "inedită", semnalată, vineri, de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu referitoare la faptul că cererea de reexaminare nu indică explicit articolele din Codul Fiscal ce ar trebui discutate, Cătălin Boboc a declarat că "reexaminarea este una absolut constituţională şi legală, ea se întemeiază pe o prevedere foarte clară şi preşedintele, de data aceasta, nu a semnalat doar câteva articole aşa cum oamenii s-au obişnuit. Aşa a fost cutuma până acum, de altfel, doar o cutumă. Nu spune nimeni că preşedintele nu poate ataca întreaga lege, în sensul cererii de reexaminare".

La articolul 291, senatorii au votat pentru reintroducerea unui alineat nou care prevede că în perioada 1 ianuarie -31 decembrie 2016, cota standard de TVA este de 20%.

Cât priveşte nivelul şi calculul accizelor, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, pentru produsele energetice prevăzute la punctele 10-12 din anexa 1 (benzină plumb, benzină fără plumb, motorină), nivelul accizelor pentru acest an va fi cel anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgeţă a Guvernului nr 102 din 14 noiembrie 2013, aprobată cu modificări prin Legea 11 din 8 ianuarie 2015. Pentru anii următori actualizarea se va face conform regulilor prevăzute alineatul (2)".

Senatorii Comisiei juridice au mai stablilit, de asemenea, că la articolul 498, se introduc două noi alineate, potrivit cărora "Guvernul are obligaţia de a prezenta trimestrial Parlamentului execuţia bugetară", iar pentru anul 2016, "deficitul bugetar ESA nu va fi mai mare de 2% din PIB".

În dezbaterea comisiei, senatorul PNL Marinică Dincă a afirmat că, în ciuda faptului că preşedintele Iohannis nu a indicat explicit, în cerere, articolele pe care aleşii ar trebui să le revizuiască, cererea de reexaminare este constituţională, făcând trimitere, în acest sens, la articolul 77 din Constituţia României.

El a mai arătat că, în situaţia de faţă, "confuzia vine din faptul că până acum s-a cerut reexaminarea legii pe anumite articole sau pe capitole, însă niciun asemenea tip de cerere (precum cea formulată de Klaus Iohannis), nici celelalte (care indică explicit articole care trebuie modificate) nu sunt în afara Constituţiei.

Voci din rândul senatorilor PSD au afirmat însă că avizarea cererii de reexaminare formulată de Klaus Iohannis ar duce la adoptarea unui proiect de Cod Fiscal neconstituţional şi au cerut respingerea cererii de reexaminare.

Propunerile Comisiei juridice au caracter de recomandari, urmând ca senatorii din Comisia de buget să se pronunţe pe fond şi să trimită raportul pentru votul din plen.

La această oră, Comisia de buget a Senatului discută cererea de reexaminare a Codului fiscal.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri