Comitetul de Urgenţă al OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comitetul de Urgenţă al OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal

GALERIE
oms covid
  • oms covid
- +

Comitetul de Urgenţă OMS cu privire la covid-19 se opune unui paşaport vaccinal - obligatoriu - pentru călători internaţionali, în pofida faptului că această idee pare atrăgătoare.

O reuniune a Comitetului de Urgenţă OMS cu privire la covid-19 a avut loc joi, însă concluziile acesteia au fost făcute publice luni.

Experţii însărcinaţi să-l consilieze pe directorul OMS recomandă, într-un comunicat, ”să nu se ceară o dovadă a vaccinării ca o condiţie de intrare” în ţări a călătorilor internaţionali, ”având în vedere (că există) probe lmitate (deşi tot mai numeroase) cu privire la performanţa vaccinurilor în privinţa reducerii transmiterii şi dată fiind inegalitatea persistentă în distribuirea mondială a vaccinurilor”.

”Statele părţi sunt puternic încurajate să recunoască faptul că cererea unei probe a vaccinării poate agrava inegalităţile şi favoriza o libertate a circulaţiei diferenţiată”, denunţă ei.

Acest apel intervine în contextul în care numeroase ţări reflectează la implementarea unui paşaport sanitar în vederea călătoriilor, dar şi cu privire la alte activităţi - şi anume sportive -, în pofida faptului că această idee provoacă critici aprige şi îngrijorări cu privire la posibile discriminări şi protecţia datelor private.

Uniunea Europeană (UE) şi-a prezentat un proiect în acest sens, China şi-a lansat propria versiune, iar companii aeriene lucrează în acest sens.

În Statele Unite, Casa Albă a anunţat, la începutul lui aprilie, că nu impune un paşaport sanitar, însă sublinia că sectorul privat este liber să avanseze în această idee.

Experţii din cadrul Comitetului de Urgenţă OMS au analizat şi alte subiecte în reuniunea lor şi cer OMS ”să accelereze evaluarea vaccinurilor-candidate împotriva covid-19”.

OMS a omologat până în prezent vaccinurile alianţelor Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford fabricatîn India şi Coreea de Sud, şi Johnson&Johnson.

Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste trei milioane de morţi în lume, iar originea acesteia rămâne necunoscută, în pofida faptului că o transmitere a virusului SARS-CoV-2 la om prin intermediul unui animal infectat de către un liliac este ipoteza privilegiată de către experţiinternaţionali mandataţi de OMS să o elucideze.

Comitetul de Urgenţă OMS îndeamnă Organizaţia să continue rapid cercetările cu privire la originea noului coronavirus şi cere ca reglementarea pieţelor care vând animale să fie consolidată.

El cere totodată ca vânzarea şi importul de animale sălbatice care prezintă un risc mare de transmitere - la om - a unor noi agenţi parogeni să fie descurajate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.