Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comoară arheologică în casa unui profesor. A fost "răsplătit" cu dosar penal

GALERIE
comoara arheologica
  • comoara arheologica
- +

Poliţiştii au găsit 1.600 de bunuri de interes arheologic în casa lui Cristinel Felix Coşniţă din comuna Şipote. Bărbatul a adunat 318 monede şi fragmente antice, romane, medievale şi poloneze, mai multe unelte vechi din silex şi piatră, topoare preistorice, vârfuri de săgeţi, mai multe inele şi sigilii metalice medievale. “Sunt un pic bolnav, şi nu vreau să fac declaraţii”, ne-a spus aseară Coşniţă

Un fost profesor de sport din comuna Şipote, căutător de comori, este cercetat de poliţişti după ce în casa acestuia au fost găsite obiecte arheologice dezgropate ilegal din situri, cu ajutorul unui detector de metale.
 
În casa lui Cristinel Felix Coşniţă, în vârstă de 38 de ani, poliţiştii au descoperit sute de obiecte istorice, fără ca acesta să le declare autorităţilor. Cel mai probabil, el le-a găsit şi adunat în timp, în zonele din jurul comunei Şipote, deoarece în Şipote nu există niciun sit arheologic.
 
Poliţiştii au stabilit că bărbatul a adunat acasă, în timp, sute de obiecte arheologice, printre care monede, topoare din silex, inele şi sigilii din epoca medievală. “Au fost ridicate aproximativ 1.600 bunuri de interes arheologic, printre care 318 monede şi fragmente antice, romane, medievale şi poloneze, mai multe unelte vechi din silex şi piatră, topoare preistorice, vârfuri de săgeţi din silex, bucăţi de cosor din silex, mai multe inele şi sigilii metalice medievale, fragmente ceramice. De asemenea, de la acesta a fost ridicat detectorul de metale care era deţinut ilegal. În cauză, a fost solicitat sprijinul de specialitate al inspectorilor din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură în vederea examinării primare a bunurilor identificate”, a precizat comisarul Mădălin Ţăranu, din cadrul Poliţiei.
 
Poliţiştii nu au dorit să spună cum a fost depistat bărbatul, dar cel mai probabil a fost găsit cu “ajutorul” internetului, printre pasionaţii de lucruri arheologice, şi care fac schimburi cu artefacte. Contactat telefonic, Cristinel Coşniţă nu a dorit să aducă lămuriri. “Da, sunt pasionat de arheologie. Nu ştiu de unde sunt lucrurile. Sunt un pic bolnav, şi nu vreau să fac declaraţii”, a spus fostul profesor de sport.
 
Artefactele sunt expertizate
 
Poliţiştii au precizat că tezaurul arheologic din casa profesorului din Şipote a fost găsit în urma unui control de rutină, avându-se la dispoziţie informaţia că acesta deţine ilegal un detector de metale. “În cursul zilei de 24 septembrie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului de Criminalistică au organizat şi desfăşurat o acţiune pe raza judeţului, pe linia deţinerilor ilegale de detectoare de metale. Cu această ocazie a fost depistat Cristian C., de 38 de ani, din comuna Şipote, găsite cu ajutorul unui detector de metale deţinut ilegal. Ca urmare a acestui fapt, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru “accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă emisă de Ministerul Culturii, faptă prevăzută şi pedepsită potrivit legislaţiei privind protecţia patrimoniului arheologic, cât şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional”, a precizat comisarul Mădălin Ţăranu, din cadrul Poliţiei.
 
Artefactele au fost ridicate şi predate unei instituţii muzeale pentru expertize muzeografice, pentru examinarea ştiinţifică a acestora necesară vechimii, valorii şi contextului arheologic. În privinţa profesorului de sport, cunoscuţii au spus despre acesta că nu mai activează în domeniul învăţământului, ajungând să fie foarte discret.
 
“Îl cunosc de mulţi ani, e pasionat de mic de arheologice. Însă nu l-am mai văzut de ceva timp, în urmă cu doi ani ştiu că l-am văzut la o nuntă. Dar l-am văzut în localitatea Plugari, pe un deal pe care noi îl numim Moara de Vânt, şi căuta cu detectorul. Când l-am văzut, am crezut că este un nebun, dar apoi mi-am dat seama că făcea căutări cu detectorul. El a fost profesor de sport vreo cinci sau şase ani, în satele Hălceni şi Iazu Vechi, din comună. Este un băiat foarte liniştit, îl ţine din scurt mama lui. Băiatul nu mai vorbeşte cu nimeni, decât cu mama lui, de când i-a murit tatăl, în urmă cu zece ani. Mama acestuia este pensionată, a fost profesor de matematică”, a spus Petru Daniliuc, viceprimarul comunei Şipote.
 
Acesta spune că în Şipote, nu există situri arheologice. “S-a mai descoperit câte ceva la noi în comună, dar nu avem situri. Avem doar o biserică veche tare, însă nu avem situri”, a spus şi Ionel Nicuriuc, primarul de la Şipote.
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri