De Business

Punem punctul pe știi

Compania Kosarom investește masiv în energia verde

marți, 04 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Compania Kosarom investește masiv în energia verde

Vor fi 5,5 milioane de euro din fonduri proprii și de la Uniunea Europeană. Panourile fotovoltaice se vor amortiza în 5 ani. „Vor fi mai multe panouri pe fiecare abator, fermă în parte, pentru mai multe locații pe care le avem noi, cu cele trei societăți”, a declarat omul de afaceri Lucian Apostol, președintele Grupului de Firme Kosarom. Compania a mai alocat și în trecut 300.000 de euro pentru panouri. Anul trecut, profitul net al Kosarom, SuinProd și Avitop a trecut de 8 milioane de euro.

Cel mai important producător de carne din județul Iași investește în energia verde 5,5 milioane de euro. Proiectele sunt în stadiul de autorizări și presupun instalarea unor panouri fotovoltaice, destinate consumului propriu, în județele Iași și Neamț. Reprezentanții Kosarom au apreciat că investiția ar urma să se amortizeze în aproximativ 5 ani. Compania a mai investit în energia regenerabilă și în urmă cu 2 ani, când a alocat în acest scop 300.000 de euro, bani cu care a reușit să instaleze în jur de 890 de panouri fotovoltaice.

Kosarom, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii din România, investește în acest an 5,5 milioane de euro în panouri fotovoltaice pentru eficiența energetică. Proiectele sunt în stadiul de autorizări, panourile urmând a fi amplasate atât în județul Iași, cât și în județul Neamț. Investiția este destinată pentru consum propriu și nu pentru a livra energie în sistem, după cum explică, pentru ZdI, reprezentanții grupului de firme, din Iași.

„Vor fi mai multe panouri pe fiecare abator, fermă în parte, pentru mai multe locații pe care le avem noi, cu cele trei societăți“, a declarat omul de afaceri Lucian Apostol, președintele Grupului de Firme Kosarom.

Potrivit acestuia, investiția are ca sursă de finanțare bugetul propriu, dar și fonduri europene, proporția fiind aproximativ egală. Și, având experiența anilor trecuți reprezentanții companiei au apreciat că vor reuși să amortizeze investiția în aproximativ 5 ani.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 9

Kosarom a mizat și în 2022 pe energia verde, când a investit aproape 300.000 de euro pentru instalarea unor generatoare fotovoltaice, cu o putere de 400 kWp. La acel moment s-au instalat aproape 900 de panouri fotovoltaice, pe o suprafață de peste 3.500 mp, cât măsura acoperișul fabricii din Pașcani. Generatorul avea o capacitate de a produce 10.425 MKh în următorii 25 de ani de la acea dată, fiind calculată o reducere o costurilor cu energia electrică de aproximativ 2,1 milioane de euro.

Lucian Apostol, președintele Grupului de Firme Kosarom

Proiectul acoperea în jur de 11% din necesarul de energie al grupului de firme și garanta o reducere a amprentei de carbon de 131 de tone și a deșeurilor radioactive de 1,3 kg/an. Conform președintelui Grupului Kosarom această investiție a fost deja amortizată.

Produsele Kosarom au ajuns și pe mesele străinilor

Compania Kosarom, care lucrează în sistem integrat, de la producția de cereale și furaje, până la abatorizare, producția de preparate din carne și desfacerea în magazinele proprii, are în prezent pe statul de plată în jur de 1.300 de angajați, în creștere de la un an la altul. Acest lucru se datorează și faptului că rețeaua de magazine este în continuă expansiune, Kosarom ajungând să numere în prezent 33 de magazine proprii în toată Moldova, respectiv 10 în sistem franciză, dar și distribuție în marile rețele de retail. Vorbim însă și de o extindere a business-ului în afara țării. Aproximativ 35% din producție pleacă la export, potrivit omului de afaceri ieșean, specialitățile din carne regăsindu-se și pe rafturile magazinelor din Germania, Anglia, Italia, Spania sau Irlanda.

Grupul de firme include societățile Industrializarea cărnii Kosarom, SuinProd și Avitop, firme care au raportat la finele anului trecut un profit net de peste 40 de milioane de lei, la o cifră de afaceri totală 529,2 milioane lei. Industrializarea cărnii Kosarom a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 255 milioane de lei, în creștere față de 2022, raportând și un profit net de peste 15,3 milioane lei, la care au contribuit, în 2023, 545 de angajați.

Pe site-ul companiei, Kosarom se prezintă drept prima firmă din industria alimentară din România, privatizată în anul 1992 prin Programul pilot de privatizarea al Guvernului, coroborat cu organismele europene. „Calitatea nu este o întâmplare. Este rezultatul unor intenții mari, direcții clare și a unor acțiuni ferme. Reprezintă alegerea oportunității perfecte“, este de părere fondatorul grupului de firme Kosarom, Neculai Apostol.

Compania operează în industrie de peste 3 decenii, pachetul majoritar de acțiuni fiind deținut de familia Apostol.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii