De Business

Punem punctul pe știi

Compania Microsoft investeşte mai multe miliarde de dolari în OpenAI, producătorul ChatGPT

marți, 24 ianuarie 2023, 09:00
2 MIN
 Compania Microsoft investeşte mai multe miliarde de dolari în OpenAI, producătorul ChatGPT

Microsoft a anunţat luni o nouă investiţie multianuală, de mai multe miliarde de dolari, în OpenAI, producătorul ChatGPT, transmite CNBC.

Microsoft a refuzat să furnizeze o anumită sumă în dolari, dar Semafor a relatat la începutul acestei luni că Microsoft este în discuţii pentru a investi până la 10 miliarde de dolari. Acordul marchează a treia fază a parteneriatului dintre cele două companii, după investiţiile anterioare ale Microsoft din 2019 şi 2021.

Microsoft a spus că parteneriatul reînnoit va accelera progresele în domeniul inteligenţei artificiale şi va ajuta ambele companii să comercializeze tehnologii avansate în viitor.

”Am format parteneriatul cu OpenAI în jurul unei ambiţii comune de a promova în mod responsabil cercetarea de ultimă oră în AI şi de a democratiza AI ca o nouă platformă tehnologică”, a spus CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, într-o postare pe blog.

OpenAI lucrează îndeaproape cu serviciul cloud Microsoft Azure. În iulie 2019, Microsoft a susţinut OpenAI cu 1 miliard de dolari, iar investiţia a făcut din Microsoft furnizorul ”exclusiv” de servicii de cloud computing pentru OpenAI. Microsoft a declarat luni că Azure va continua să servească ca furnizor exclusiv al OpenAI.

Investiţia Microsoft va ajuta, de asemenea, cele două companii să se angajeze în supercomputing la scară largă şi să creeze noi experienţe bazate pe inteligenţă artificială, se arată în comunicat.

OpenAI este clasat de cercetătorii AI drept unul dintre primele trei mari laboratoare AI la nivel mondial, iar compania a dezvoltat un software AI pentru jocuri care poate învinge oamenii la jocuri video precum Dota 2. Cu toate acestea, a primit, fără îndoială, mai multă atenţie pentru generatorul său de text AI GPT-3 şi generatorul său ciudat de imagini AI Dall-E.

ChatGPT generează automat text pe baza solicitărilor scrise într-un mod mult mai avansat şi mai creativ decât chatboţii din trecutul Silicon Valley. Software-ul a debutat la sfârşitul lunii noiembrie şi s-a transformat rapid într-o senzaţie virală, pe măsură ce directorii de tehnologie şi investitorii în capital de risc au comentat despre el pe Twitter, chiar comparând-ul cu debutul iPhone-ului Apple, în 2007.

Tehnologia a atras, de asemenea, atenţia directorilor Google, care au declarat, într-o întâlnire recentă, că, deşi Google are capabilităţi similare de AI, reputaţia sa ar putea avea de suferit dacă se mişcă prea repede pe tehnologia de chat AI.

Fondatorii OpenAI îi includ pe Sam Altman, CEO-ul Tesla şi SpaceX, Elon Musk, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba şi John Schulman. Grupul s-a angajat să investească peste 1 miliard de dolari în acest proiect, atunci când a fost lansat. Musk a demisionat din consiliu în februarie 2018, dar a rămas donator.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii