Companiile din România plătesc taxe pentru carburanţi cu 4% mai mari decât media mondială
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Companiile din România plătesc taxe pentru carburanţi cu 4% mai mari decât media mondială

GALERIE
carburanti
  • carburanti
- +

Companiile din România plătesc taxe cu 4% mai mari decât media la nivel mondial, exprimate ca procent din preţul combustibilului, lucru ce generează un dezavantaj major pentru acestea şi are potenţialul de a încetini creşterea economică, conform unui studiu realizat de UHY, reţeaua internaţională de experţi în contabilitate şi consultanţă.

UHY explică faptul că, în România, taxele reprezintă în medie 52% din costul preţului benzinei şi 48% din costul preţului motorinei, spre deosebire de media de la nivel mondial de 50% şi respectiv 44%.

În Marea Britanie, ţara cu cele mai mari taxe în studiul UHY, taxele urcă până la 60% din costul pentru motorină, în vreme ce în Germania această valoare este de 53% din cost. Cu toate acestea, UHY punctează faptul că în septembrie 2018, Ministerul de Finanţe al României a propus posibilitatea eliminării supra-accizei la combustibil. În septembrie 2017, Guvernul a majorat acciza pentru combustibili, însă această măsură a generat venituri mai mici decât se estima.

În numeroase economii majore din Europa, taxele reprezintă proporţii semnificativ mai reduse din preţul pentru motorină şi benzină, inclusiv: Japonia, unde 42% din costul pentru benzină şi 33% din costul pentru motorină reprezintă taxe; Canada, unde taxele reprezintă 35% din costul benzinei şi 32% din costul motorinei; Statele Unite, unde taxele reprezintă 17% din costul benzinei şi 18% din costul motorinei.

Taxe mai mari la carburanţi înseamnă că pentru a umple rezervorul unei autodube Ford Transit în Europa – un exemplu elocvent de cheltuielile specifice unei întreprinderi – se cheltuiesc 135 dolari în medie şi 109 dolari în România, comparativ cu 111 dolari, reprezentând media la nivel global.

UHY explică faptul că nivelul ridicat al accizelor şi taxelor pentru carburanţi în Europa este factorul principal care contribuie la preţurile ridicate ale benzinei, motorinei şi gazului petrolier lichefiat.

Costul unui rezervor plin al unei autodube Ford Transit cu motorină este cu 24% mai mare în medie în ţările din Europa şi cu 9% mai mare în România. Având în vedere că motorina este carburantul utilizat de majoritatea vehiculelor comerciale, această povară apăsătoare este purtată în principal de întreprinderi. De asemenea, preţul gazului petrolier lichefiat (GPL) este mai scump cu 2% în Europa şi 6% în România, o alternativă mai ecologică la motorină sau benzină.

“Taxele mari la carburanţi afectează aproape toate întreprinderile şi, în cele din urmă, pot împiedica creşterea economică în România. Propunerea lui Eugen Teodorovici de a elimina supra-acciza la combustibili ar putea fi utilă pentru companiile din România. Aşa cum arată şi studiul nostru, acestea deja plătesc în medie costuri mai mari sub formă de taxe din preţul carburanţilor comparativ cu majoritatea concurenţilor lor internaţionali”, spune Camelia Dobre, managing partner în cadrul firmei membre UHY, UHY Audit CD, în România.

Aceasta afirmă că, pentru orice guvern, taxele pentru motorină şi benzină sunt un instrument cheie menit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi care poate fi utilizat pentru a finanţa cheltuielile pentru infrastructură.

”Cu toate acestea, pentru companii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), aceste taxe pot reprezenta un cost operaţional semnificativ, în special în sectoarele retail şi distribuţie”, a adăugat ea. Reprezentantul UHY consideră că guvernele pot avea în vedere iniţiative precum îngheţarea accizei la carburanţi sau chiar reducerea tarifelor şi că trebuie să existe o mai mare cooperare internaţională pentru ca o astfel de discrepanţă majoră între preţurile carburanţilor din diferite ţări să nu mai existe. UHY a studiat taxele şi preţurile carburanţilor din 24 de ţări din întreaga lume, analizând costul benzinei, al motorinei şi GPL/Autogaz şi procentul de preţ care provine din aceste taxe.

Franţa a ocupat primul loc în materie de taxe care reprezintă cel mai mare procent din preţul total al benzinei – 64%. Danemarca s-a clasat pe primul loc în studiul UHY, fiind cea mai costisitoare ţară cu un cost total pentru un plin de benzină de 160 dolari. UHY Audit CD este o firmă de audit, consultanţă fiscală şi contabilitate, membră a Camerei Auditorilor Financiari din România, Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, precum şi a Camerei Consultanţilor Fiscali. Începând cu anul 2007 este membră a organizaţiei UHY, o reţea internaţională de firme independente de contabilitate şi consultanţă cu birouri în principalele centre de afaceri din întreaga lume.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.