Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Companiile germane evaluează costurile posibilei ieşiri a Marii Britanii din UE

GALERIE
marea britanie ue
  • marea britanie ue
- +

Companiile germane au început să evalueze costurile unei posibile ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu luni sau chiar ani de zile înainte ca votanţii din Regatul Unit saă decidă prin referendum acest lucru, fiind probabil ca cel mai mult să aibă de pierdut producători auto precum BMW.

Premierul David Cameron merge vineri la Berlin, la sfârşitul unui turneu european care a inclus patru ţări, urmând ca la întâlnirea cu cancelarul Angela Merkel să solicite aceleaşi schimbări în relaţiile Marii Britanii cu UE pe care le-a cerut deja în întâlnirile cu omologii din Olanda, Franţa şi Polonia.

Preşedintele francez Francois Hollande i-a spus joi lui Cameron că vrea ca Marea Britanie să rămână în UE, dar acesta a replicat că actualul status quo din Europa nu este "suficient de bun".

Programul guvernamental prezentat miercuri de Cameron dă prioritate legislaţiei care să permită organizarea referendumului referitor la apartenenţa ţării la UE până la sfârşitul lui 2017.

Cameron va prezenta propunerile detaliate de reformă la un summit UE din 25-26 iunie.

Unele state UE au arătat în mod clar că nu sunt interesate de renegocierea tratatelor europene pentru a face pe placul Marii Britanii care vrea, printre altele, restricţionarea şi întârzierea accesului migranţilor la sistemul de asigurări sociale.

Marea Britanie este cel mai important partener comercial al Germaniei în Europa, cu care a înregistrat un excedent de 42 de miliarde de euro în 2014, al doilea ca mărime după cel cu Statele Unite, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică.

Aproximativ o cincime din automobilele produse în Germania, în valoare de aproape 18 miliarde de euro, au ajuns anul trecut la şoferii britanici.

Potrivit datelor asociaţiei producătorilor auto VDA, Marea Britanie este, din 2001, cea mai mare piaţă de export pentru industria auto germană, în funcţie de volum.

"Exemplul industriei auto germane arată cât de imprevizibile şi riscante sunt consecinţele unui Brexit pentru economiile celor două ţări", a declarat Joachim Pfeiffer, purtător de cuvânt pe probleme economice al coaliţiei creştin-democrate şi creştin-sociale a lui Merkel în Parlamentul.

Pfeiffer a arătat că dacă Marea Britanie iese din UE ar însemna pierderea unei economii mari, orientate către piaţă, liberale, din inima Europei.

Nu doar Germania ar avea de pierdut, conform unui studiu publicat la sfârşitul lunii aprilie de Fundaţia Bertelsmann.

Exit-ul ar duce la scăderea exporturilor auto germane pe piaţa britanică cu circa 2% până în 2030, dar ar însemna şi o pierdere de creştere economică de 300 de miliarde de euro pentru Marea Britanie, în acelaşi interval.

"Este în beneficiul Marii Britanii să rămână un membru activ şi influent al UE. Marea Britanie joacă un rol major în reţeaua de producţie a BMW şi este a patra mare piaţă a companiei la nivel mondial", a afirmat Peter Schwarzenbauer, membru în board-ul BMW responsabil pentru mărcile Mini, Rolls-Royce şi motociclete.

BMW produce marca Mini în Marea Britanie, la o fabrică din Oxford, iar grupul Volkswagen deţine divizia Bentley în oraşul Crewe din nordul ţării.

Furnizorul de componente şi echipamente Robert Bosch a început să analizeze opţiunile companiei, în cazul retragerii Marii Britanii din UE, ţara fiind a patra mare destinaţie de export pentru echipamentele industriale germane.

"Marea Britanie este de o mare importanţă pentru piaţa unică. Dacă decide să părăsească UE, Bosch va analiza consecinţele şi se va adapta", a spus Uwe Raschke, direcot pentru bunuri de consum la Bosch.

Germania a exportat anul trecut în Marea Britanie bunuri şi servicii de 84,1 miliarde de euro, nivelul aproape dublu faţă de importurile de 42,3 miliarde de euro, potrivit datelor statistice.

Excedentul comercial al Marii Britanii în domeniul serviciilor financiare şi de asigurări arată pe de altă parte importanţa centrului financiar londonez pentru economia ţării.

Deutsche Bank, prezentă pe piaţa britanică din 1887, unde are 9.000 de angajaţi, a anunţat deja că analizează impactul Brexit-ului şi opţiuni care ar putea include transferarea unor activităţi de pe piaţa britanică în Germania.

Merkel şi Comisia Europeană trebuie să facă tot posibilul să păstreze Marea Britanie în UE, a spus preşedintele VDA, Matthias Wissmann.

Un purtător de cuvânt al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, a declarat miercuri, la Berlin, că premierul Cameron cunoaşte opoziţia Germaniei faţă de ieşirea din UE a Marii Britanii.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri