Compensaţiile la depozite, plătite mai rapid
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Compensaţiile la depozite, plătite mai rapid

GALERIE
depozite banca
  • depozite banca
- +

Termenul de plată a garanţiilor la depozitele bancare va fi plătit în termen de şapte zile faţă de 20 de zile cât era până în prezent.

Termenul de plată a compensaţiilor către deponenţi, prin schemele de garantare a depozitelor, care pot fi publice sau private, va fi redus de la 20 la 7 zile lucrătoare, iar sfera de produse şi deponenţi care beneficiază de garantare va fi extinsă cu depozitele întreprindelor şi directorilor băncii. Printr-un proiect de lege privind schemele de garantare a depozitelor, aprobat miercuri, Guvernul a reglementat procedura de recunoaştere a două regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor, respectiv public sau privat, dreptul sistemelor instituţionale de protecţie şi al schemelor contractuale de garantare, respectiv scheme cu administrare privată, de a beneficia de recunoaştere oficială ca scheme de garantare a depozitelor, în situaţia în care îndeplinesc condiţiile specifice prevăzute, precum şi procedura recunoaşterii oficiale a unei scheme de garantare a depozitelor administrată privat de către Banca Naţională a României.

Sunt introduse posibilitatea fuzionării schemelor de garantare a depozitelor din diferite state membre sau a creării unor scheme transfrontaliere, a acceptării de către schemele de garantare a depozitelor ca o parte din contribuţia anuală a fiecărei instituţii de credit participante să poate fi sub formă de angajamente de plată, fără a depăşi 30% din totalul resurselor financiare disponibile ale respectivei scheme de garantare a depozitelor, şi obligaţia schemelor de garantare a depozitelor de a participa la finanţarea măsurilor de rezoluţie aplicabile instituţiilor de credit membre, în situaţiile în care măsurile de rezoluţie asigură continuitatea accesului deponenţilor la depozite.

În sarcina sistemelor de garantare ce nu beneficiază de recunoaştere oficială este impusă obligaţia de a dispune de resurse la un nivel adecvat îndeplinirii obligaţiilor asumate. Începând cu anul viitor, contribuţiile instituţiilor de credit la schema de garantare a depozitelor pe bază de risc vor fi determinate utilizând metodele stabilite de schema de garantare şi aprobate de Banca Naţională a României, fiind reglementat şi mecanismul de întrajutorare între schemele de garantare a depozitelor din diferite state membre, ca mecanism alternativ de accesare rapidă de către acestea a resurselor necesare plăţii compensaţiilor, prin împrumuturi de la alte scheme de garantare a depozitelor.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.